MP: Ingen vet vilken politik som ska föras

INSÄNDARE/DEBATT. Miljöpartisterna Jan Larsson och Jonatan Sandberg i Nora efterlyser en politisk handlingsplan för Nora. Istället för att diskutera äldrefrågorna eller betygen för niondeklassarna har man käbblat om vem som ska arvoderade politiska poster, menar han. Läs Larssons och Sandbergs debattinlägg här.

Presentera en politisk handlingsplan!

Två månader efter valet har Nora kommun äntligen fått en ny majoritet. Det är bra att styret blir stabilt då kommunen står inför mycket stora utmaningar de kommande åren. Den ekonomiska situationen är så pass illavarslande att Noraborna kommer att få vänja sig med att saker och ting måste förändras i vår gemensamma välfärd.

Problemet med den nya majoriteten är dock att ingen vet vilken politik de styrande partierna gemensamt vill föra. För till skillnad från exempelvis Ljusnarsberg och Örebro har Socialdemokraterna och Alliansen i Nora trätt om vilka arvoderade poster respektive parti ska få, istället för att presentera en gemensam politisk plattform.

Det är allvarligt. För den nya majoritetskonstellationen signalerar till väljarna att det är viktigare vem som ska bli kommunstyrelsens ordförande än vilken omsorg de äldre ska få i framtiden. Det ter sig mer angeläget att dra ut på tiden med förhandlingar om hur stora de politiska uppdragen ska vara, än att ge förslag på hur niornas slutbetyg återigen ska bli godtagbara.

Nu hoppas MP i Nora att det snarast presenteras en fullödig politisk handlingsplan för den kommande mandatperioden så att invånare och oppositionspartier kan ta ställning. Kan inte den nya majoriteten prestera detta kan man ju undra för vem de valt att regera. För väljarnas skull?

Jan Larsson

Jonatan Sandberg

Miljöpartiet de gröna i Nora

9 Comments

 1. Mme Nora.
  Det var precis så det var, kommunen kan inte låna mer pengar då tvingas man till superdyra hyresavtal. Köpa för 4 miljoner eller hyra för 60 miljoner….själv hade jag faktiskt avstått lokalen och tänkt på skattebetalarna. För det fanns ett annat billigare o minst lika bra alternativ och det var uppe vid Sandviks gamla lokaler (500 meter från Windalslokalen).

  Nu ska även ett nytt Karlsäng byggas, och jag är osäker på om man har fått låna kapital till det eller om det också ska hyras. Ska ta reda på det under veckan. Men ska det finansieras på samma sätt som det nya ”vårdhemmet” så kommer vi att få stora skattehöjningar.

 2. Om det nu är så att ägaren till fastigheten kunde tänka sig att sälja så verkar det ju obegripligt att man valde att hyra istället. Men det kanske var slut i ”köp-kassan” men hyra (då till vilket pris som helst) gick bättre….

 3. ag tycker, att man under kommande termin, skulle införa ämnet ”Noras framtidsekonomi” på schemat.

  Politiker och tjänstemän, är ju dokumenterat usla på att räkna och följderna får ju våra ungdomar ta i
  framtiden.

  Förslagsvis åker någon in till Örebro och köper en låda miniräknare, ett knippe A4 blook och blyertspennor. (paddorna är ju stulna) Sen får eleverna ställa upp kostnaderna för alla idiotprojekt, på en sida och
  sedan försöka räkna ut varifrån pengarna skall
  tas.
  Hur stora lån eleverna kommer att ha när de slutar skolan. Ett starkt skäl att fort dra från Nora.

 4. Mme Nora.
  Enligt uppgift så var ägarn till Windalsfastigheten beredd att sälja fastighetern för 3-4 miljoner (bara för att den inte legat på nån säljsida så innebär det inte att den inte är till salu), det är först nu som fastigheten verkligen är värd pengar för ägaren och borde vara mycket lättsåld med ett hyreskontrakt på 25 år värt 60 miljoner.
  Men vi kan fortsätta med kommunens usla fastighetsaffärer. Bryggeriet är en brakförlust på ett tiotal miljoner, varför byggde man det när behovet redan då för ett äldreboende och en förskola samt renovering av Karlsäng var akut?
  Nu står vi inför ett byggande av ett äldreboende men som inte kommunen kan bygga själva eftersom dom inte är kreditvärdiga utan måste hyra lokalerna när boendet är klart. Extremt dyr lösning som säkerligen kommer att kosta hundratals miljoner i slutändan.
  Dagens Nyheter hade ett långt reportage om några av landets fem kommuner som var mer eller mindre konkursmässiga, Nora var en av dom kommunerna. Finns säkert att söka på webben.
  Miljonerna rullar…tyvärr alldeles för ofta i fel hål.
  OCh det är inte till Norabornas fördel!

 5. Tack för den utförliga svaret.Precis som du skriver är det väl detta som de flesta vill ha. Sen är ju bara frågan till hur mycket våra skattepengar räcker.
  Sannolikt räcker inte till för 100% av allt detta.Då kommer vi till frågan vad man ska spara på. Eller har du kanske vetskap om hur mycket skattepengar som kommer in och hur de sen ska fördelas så de räcker till allt.
  Sen kan jag väl hålla med om att hyreskontraktet på gamla Windahls-huset blev onödigt långt. Men har det varit till salu? Jag har ju mycket svårt att tänka mig att just den fastighetsägaren skulle sälja något som han kan mjölka pengar ur under en längre tid..

 6. Mme Nora.
  Ja vad som är bästför noraborna är väl inte direkt ”rocket science”.
  Bra och trygga skolor med det antalet personal som behövs och byggnader som är hela och fräscha för ändamålet(där finns mycket att diskutera).
  Bra vård o service för dom äldre, med en personaltäthet som gör att dom äldre känner sig trygga och omhändertagna.
  Personalen inom kommunen ska ha ett bra arbetsklimat med tillräckligt många arbetskamrater så att verksamheterna fungerar (det är en mycket stor brist idag inom flera verksamheter).
  En bra infrastruktur med väl underhållna vägar, avlopp osv.
  Varenda krona i utgifter ska tänkas över ordentligt, det ska inte finnas tankar som att bygga ett cykelställ för en halv miljon (ja det är faktskt sant att man tänkte göra det) nere vid resecentrum. Skulle vara specialdesignat…
  Det är inte svårt att hitta många flera självklara saker som är för norabornas bästa. Dit tillhör inte höjda skatter, sänkt personaltäthet eller urusla investeringar typ windals som man nu hyr för 60 miljoner istället för att ha köpt fastigheten för ca 4 miljoner.

 7. Vad menar ”Förundrad” med BÄST för Noraborna? Några konkreta exempel?
  Sen är det ju inte säkert att alla tycker samma ”BÄST”. Vems bäst är då det rätta,vems bäst ska man gå efter?

 8. Citat: Den ekonomiska situationen är så pass illavarslande att Noraborna kommer att få vänja sig med att saker och ting måste förändras i vår gemensamma välfärd.

  NEJ!! Vi Norabor ska inte alls anpassa oss till sämre kommunal service eller välfärd. Den servicen har vi rätt till i och med det att vi betalar eller betalat in skatt! Det är vår rättighet att få bra kommunalservice. En service som kulle kunna vara hur bra som helst om man gjorde det som var BÄST för Noraborna. Men nu slängs miljoner vitt o brett utan en tanke på skattebetalarna.
  Och att sätta press på dom som aldrig bidrar, man ska inte få gå hemma om man lever på bidrag, dom som inte bidrar ska inte ha någon välfärd (observera att det inte gäller sjuka eller pensionärer utan dom som inte bidrar helt utan anledning) för dom är många, väldigt många. Så skötte kommunen om Noraborna o förvaltade deras skattepengar skulle vi inte tvingas till en endaste nedskärning….men vänsterpolitker älskar att spendera andras pengar på dom som aldrig bidrar och det måste få ett stopp. Pengar finns, dags att prioritera om!

 9. Nu tycks MP, för en gångs skull ha fått fram något
  väsentligt !

  Politiken i Nora är en kamp, för plats, så nära köttgrytan som möjligt. Det gäller födkroken, för att få ihop till resor, räntor och fester.
  Dvs arvodenas storlek, måste antagligen höjas, för att ledamöternas standard inte skall försämras.

  En naiv fan, skull kunna inbilla sig, att det här gänget, skulle ”jobba”, för att bekämpa hälare, knarklangare, inbrottare, rattfyllon och se till att Nora blir en säker oh attraktiv bostadort.

  Men se där blev det stopp. ”Arbeta” när man är förtroendevald
  glöm det !

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.