Larsson: Smygbesparingar bakom stängda dörrar

NORA. Kommunstyrelsen i Nora höll på onsdagen sitt första sammanträde bakom stängda dörrar och omgående fattades ett beslut om en ny beräkningsmodell inom hemtjänsten som Jan Larsson (MP) menar borde ha tagits till kommunfullmäktige.

Det var precis denna utveckling vi varnade för. Genom stängda kommunstyrelsesammanträden kan kontroversiella beslut smygas undan utan att bli granskade eller öppet synade, säger Jan Larsson. Den nya modellen är ingenting annat än en smygbesparing på våra gamla.

Under onsdagens sammanträde beslutade man alltså om att införa en ny modell för att beräkna kostnaderna inom hemtjänsten. Modellen, som innebär en besparing på 3,5 tjänster, ska införas omedelbart utan att frågan skickas vidare till kommunfullmäktige.

– Jag har inget emot att kommunen inför ett verktyg för att räkna fram kostnaderna i äldreomsorgen. Men i detta fall står det klart att syftet med modellen är att spara 3,5 heltidstjänster för att möta upp ett sparkrav om 9 miljoner, säger Jan Larsson.

Miljöpartiet har motsatt sig stängda sammanträden i kommunstyrelsen och har endast en insynsplats i kommunstyrelsen och får inte yttra sig. Partiet menar att en så pass stor förändring som en ny resursfördelningsmodell, vilket drabbar både personal och brukare, borde beslutas på ett för, allmänheten och media, öppet sammanträde.

– Genom att kommunstyrelsen har stängda möten blir ju beslut som detta rena smygbesparingar, menar Jan Larsson. De som drabbas är de gamla och deras anhöriga och demokratin i vår kommun är naggad i kanten.

2 Comments

 1. Ur miljösynpunkt är det här lyckat !

  Kommunen och Samhällsbyggnad har en enorm bilpark och att 3,5 hemtjänster
  tas bort betyder också att motsvarande bilar försvinner.(till salu). Kommunens bilar är ju sällan bemannade med mer än en person. Dessutom drar de här bilarna samma kostnader som vi på landet har för transporter, så sammantaget
  görs en stor besparing

  Nora kommun har en övertalighet i tjänstemän, konsulter, ”hitte på jobb” och
  miljön

  Den sura biverkningen är försämringen för pensionärer. Men man kan kanske skicka matlådor med Post Nord och dom som får sparken kan nog få jobb hos privata städföretag

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.