Läs- och integrationsprojekt blev bok

NORA. På torsdag eftermiddag blir det ett ovanligt boksläpp.

Plats: Karlsängskolans kafeteria i Nora. Start kl 16.00.

Det är resultatet av ett läs- och integrationsprojekt som såg dagens ljus efter larmrapporter om högstadieelevers bristande läsförmåga. Det hela stöttades av Nora Rotaryklubb och Nora kommun.

Det var efter sommarlovet 2015 som man fick de första signalerna om elevernas bristande läsförmåga. Och lärarna ställde frågan; Vad kan vi göra? Till detta kom frågan om hur ”nyanlända” elever skulle kunna integreras i samhället.

Lärarna berättar i bokens förord:

”Vi kontaktade den lokala Rotaryklubben och till vår stora glädje var de intresserade. De kunde bidra med böcker och personer ur klubben kunde besöka vår skola och berätta för våra klasser om sina egna minnen från skoltiden. Här insåg vi att även vi och våra elever hade fördomar. Rotary är inte det bara en massa äldre herrar? Det visade sig snabbt att vi hade fel.”

Böckerna de köpte in var barn- och ungdomsskildringar från olika länder och olika tider. Förutom att läsa, skrev eleverna om egna minnen från sin barndom.

I projektet deltog ämnena svenska, svenska som andraspråk och bild. Eleverna fick illustrera sitt minne i form av en bokskulptur.

– Sedan anordnades tre olika utställningar där texter och skulpturer visades upp. Tack vare Rotary och Nora kommun har nu projektet även blivit en bok, berättar lärarna.

Baksidestexten på boken berättar:

”Barndomsminnen 2015 -2016.

Boken är resultatet av ett samarbete mellan Noras

Rotaryklubb och Karlsängskolans årskurs 8.

Eleverna har läst och lyssnat på barndomsskildringar

från olika tidsepoker och länder genom böcker,

sommarprat och besök av Rotary-medlemmar som berättat minnen från sin skoltid och uppväxt.

Texterna är autentiska, det vill säga lärarna har inte ändrat på ordval och meningsbyggnad. Syftet var främst att låta eleverna få skriva på ett lustfyllt sätt.

En del elever, både svenska och nyanlända, hade dramatiska minnen att berätta.

Vid boksläppet på Karlsängskolan medverkar lärare, elever, kommunfolk och rotarianer.

Posted by on 6 december, 2017. Filed under HÄLLEFORS B,NORA. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.