Rotarianerna besökte även Frihetsmonumentet i Riga.

Lettlands president hyllade Rotary

Rotarianerna besökte även Frihetsmonumentet i Riga.

RIGA/BERGSLAGEN. Sedan i söndags är en delegation från ett antal Rotaryklubbar på besök i Riga i Lettland. Klubbar som deltar är bland annat Lindesberg, Fellingsbro, Nora, Hällefors-Grythyttan och Kopparberg.
Igår på måndagskvällen samlades ett 80-tal rotarianer för en gemensam bankett i Riga Latvian Society House. Man firade att samarbetet med Riga RC pågått sedan 2005 och att det nu aktuella projektet för Jekabpils Hospital är det tionde i ordningen. Idag tisdag har alla rest ner till Jekabpils för att på plats inspektera att investeringen genomförts på planerat sätt. Projektledaren Anders Svensson från Lindesberg säger att det nu aktuella projektet är det andra i ordningen för sjukhuset och omfattar cirka 1.000.000 kr.

Banketten samlade rotarianer från i huvudsak Lettland och Sverige men även från Oklahoma i USA.

Helt överraskande för alla gäster kom även Lettlands president Raimonds Véjonis till banketten. I sitt anförande betonade han betydelsen av det sam arbete som pågått sedan 2005 mellan svenska och lettiska rotaryklubbar för att hjälpa behövande i Lettland.

Även Lettlands hälsominister Anda Caksa uttryckte sin uppskattning av detta arbete.

Högklassig underhållning inledde kvällen då världskända operasopranen Inese Galante och pianisten Andrejs Osokins framträdde med några musikstycken.

Allra först bjöd den 9 år unga talangen Sofia Lanskaia på underbart harpaspel.

På väg till den banketten stannade de svenska rotarianerna vid Frihetsmonumentet i Riga och lade ner blommor. Man fick dessutom möjlighet att kliva in i Frihetsmonumentet och skriva en hälsning, något som är ganska få förunnat.

Den mycket lyckade banketten bjöd på en kort presentation av Lettlands historia med anledning av att Lettland i år firar 100 år som nation. Vidare kort presentation av tidigare projekt inom projektgruppen R10. Efter Middagen och kaffet och specialtårtan med alla nationernas flaggor, bjöd de svenska rotarianerna på medhavd Rotary Cava. Efter diverse uppvaktningar så avrundades kvällen med mingel och allmän förbrödring.

24i återkommer imorgon med en rapport från besöket i Jekabpils Hospital.

Klicka på bilderna för att se dessa i ett större format.

Projektet omfattar 1.000.000 kronor.
Lettlands president Raimonds Vējonis överraskade genom att komma på banketten.
Lettlands hälsominister Anda Caksa uppskattade samarbetet inom Rotary.
Mingel på hotellbalkongen på Riga Latvian Society House.
Projektledaren Anders Svensson talade under banketten.
Inese Galante och pianisten Andrejs Osokins imponerade på gästerna.
En specialtårta hade gjorts kvällen till ära.
Rotaryarbetet i Lettland har pågått sedan 2005.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.