Liberalerna i Nora om äldrevården

INSÄNDARE/DEBATT. Liberalerna i Nora förklarar i ett debattinlägg hur man vill att framtidens äldrevård ska se ut. Man jobbar för valfrihet inom hemtjänsten och ett äldrecentrum. Läs Liberalernas debattinlägg här.

Äldrevård i fokus för Liberalerna i Nora

Barbro Westerholm, 85 år, kandiderar för en 6:e riksdagsperiod för Liberalerna. Barbro Westerholm har ett långt yrkesliv bakom sig bland annat som läkare, professor vid Karolinska Institutet, generaldirektör för Socialstyrelsen och ordförande under 6 år för Sveriges Pensionärsförbund (SPF). Förhoppningsvis blir hon invald igen i Sveriges riksdag och hon kommer då bland annat att arbeta för att motarbeta den åldersdiskriminering som finns i vårt samhälle. Det är ett stort resursslöseri att inte ta vara på äldre människors kompetens och erfarenhet genom att tvinga ut de som inte vill från arbetslivet vid 67 års ålder, i vilket fall gäller detta inom den offentliga sektorn, stat, region och kommun.

Ett problem som många äldre i vårt samhälle känner av är ensamhet. I vårt nutida moderna samhälle kan det vara lång väg till barn och barnbarn, eftersom urbaniseringen inneburit en utflyttning till kommuner där jobben finns.

Det är Liberalernas mål i Nora att hjälpa till att skapa en meningsfylld vardag för den som inte längre är yrkesaktiv.  Vi vill därför arbeta för ett äldrecentrum i Nora, där man anordnar olika typer av fritidssysselsättningar och har en restaurang. Verksamheten bör kunna drivas tillsammans med ideella krafter, t ex pensionärsföreningar.

Det finns problem inom äldrevården som man bör ta itu med. Vad gäller exempelvis situationen inom hemtjänsten är situationen visserligen inte annorlunda hos oss jämfört med landets övriga kommuner, men vi kan gå i framkant för att åstadkomma en förändring. Det är ju ett allmänt känt problem att man inom hemtjänsten saknar kontinuitet hos den personal som utför tjänster och vårdar. Det är vanligt hos oss liksom inom andra kommuner att den som anlitar hemtjänsten får besök av 10-15 undersköterskor eller fler per vecka. Hemtjänstpersonalen gör ett fantastiskt jobb, men kan ju inte heller vara nöjda över sin ofta väldigt tidspressade arbetssituation, som innebär ett stort antal dagliga besök hos ett stort antal vårdbehövande. Att vårdtagare och vårdgivare känner varandra bättre än i dag innebär givetvis en avsevärd ”vinn-vinn-situation”. Därför är det att beklaga att den styrande majoriteten inte accepterar valfrihet inom hemtjänsten genom att inte tillåta privata utförare.

Skulle du acceptera, att om du lämnar in din bil på en verkstad en måndag, och hämtar den på fredagen, att 10-15 bilreparatörer varit inne i motorn och skruvat i ett bilmärke, som man kanske inte är förtrogen med? De flesta skulle svara nej på den frågan, men när man vårdar människor går detta förfaringssätt uppenbarligen an. Det vill vi Liberaler ändra på.

För Liberalerna i Nora

Birgitta Borg

Gunilla Jackson

Jens-Mikael Larsson

Jan Ulfberg

Ulf Wilder

1 Comment

 1. Finns faktiskt ett uns av möjligheter i resonemanget.

  Lokalproducerad mat inom äldrevården, skulle kunna revolutionera mathållningen för våra gamla.
  Tillagad på köket, serverad varm, då höjs aptiten,
  slut med undernärda.

  Jobbet blir att fixa logistik, där små leveranser lotsas in i köket.
  Nora kommuns storkök, är inte
  brukbart, med stirrig socialistisk stordrift rungande i hörselskydden.

  Till och med kanske, koloniträdgårdsrörelsen och MSB skulle
  kunna hitta en plats här.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.