Lindesberg: Flera svaga alternativ

LINDESBERG. Valresultatet i Lindesberg innebär en storförlust för Irja Gustavssons Socialdemokraterna. Att enbart fortsätta samarbete med Centern räcker inte på långa vägar.

Med hjälp av Centern har Socialdemokraterna kunnat styra Lindesbergs kommun under den förra mandatperioden, men nattens valresultat öppnar för många nya lösningar. Ett rödgrönt block har nu 18 mandat och Alliansen har 17. Om Alliansen kan räkna in Landsbygdspartiets mandat är alltså ställning 18-18. Samtidigt kan Sverigedemokraterna rösta ned vilken konstellation som helst med sina 9 mandat.

Vill Irja Gustavsson fortsätta ett samarbete med Centern kräver det någon form av överenskommelse med Vänstern för att man ska få majoritet, men det känns långsökt att Centern skulle förorda ett sådant samarbete.

En styrande konstellation i Lindesberg ser alltså ut att bli svag. Sett till det goda politiska klimat som ändå råder skulle en bred majoritet kunna skapas med S, C och M, där Socialdemokraterna tar hand om de sociala frågorna, Moderaterna tar hand om utveckling och näringsliv och där Centern får ta sig an skola och landsbygdsfrågor. Att agera tillsammans med S tycks inte negativt ha påverkat Centerns väljare, men det är inte säkert att moderatväljarna i kommunen vill se ett samarbete med S.

Preliminärt resultat Lindesberg

Parti                                   Andel           Mandat

Socialdemokraterna        31,5%           14

Vänsterpartiet                  5,9%             3

Miljöpartiet                      2,9%             1

Feministiskt Initiativ      0,2%             –

Moderaterna                    17,2%            8

Centerpartiet                    12,1%            6

Liberalerna                       2,9%             1

Kristdemokraterna         4,6%             2

Landsbygdspartiet          2,7%             1

Sverigedemokraterna     20,0%           9

3 Comments

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.