Lindesberg måste anpassa kostymen

LINDESBERG. Lindesberg har stora sparkrav att ta tag i de närmaste åren. Kommunstyrelsen fattade igår beslut om verksamhetsbudget för de närmaste åren som inrymmer sparade kostnader på 72 miljoner kronor.

Tuffast blir det för Barn- och utbildningsförvaltningen som ska spara mer än 20 miljoner.

Underlaget för de stora besparingarna i Lindesberg kommer från analysgruppen på Sveriges kommuner och landsting, SKL. I en analytisk framräkning av dagens situation i kommunen visar det sig att sparkrav måste bli verklighet.

Under tisdagskvällens sammanträde i kommunfullmäktige gav SKL-ekonomen Peter Sjöqvist en bakgrund samt pekade på vilka verksamheter som idag kostar för mycket.

SKL har ett förfinat analysinstrument där olika kommuners kostnader vägs samman för att kunna jämföras. Och för Lindesbergs del finns en rad faktorer som avviker jämfört med andra kommuner, men som även avviker vid en jämförelse med liknande kommuner.

Bortsett från renodlade verksamheter pekade Peter Sjöqvist på att kommunens likviditet, om man räknar in pensionsskulden, avviker kraftigt. I övrigt handlar det om att barnomsorg, förskola, fritidshem och förskoleklasser kostar för mycket. Och dessutom kan man se att behovet av en gymnasieskola i nuvarande omfattning minskar betydligt.

– Egentligen ligger hela besparingen på Barn- och utbildningsförvaltningen på Lindeskolan, säger nämndordföranden Arnold Bengtsson (S). Och då måste vi förstås börja plocka bort program.

– Vi har en organisation för att vara en kommun på 25000 invånare och vi är ju faktiskt bara 23000, sammanfattade kommunalrådet Anders Ceder (S). Där måste vi anpassa oss.

TOMAS KÄLLBERG

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.