Ljusstark kvintett på Ljusstråk-konsert

NORA. En lysande kvintett, kan man säga om Grupp 713 som flammade upp på lördagskvällen i Nora kyrka i en strålande konsert under Ljusstråk.

En återkommande, men alltid lika spännande, grupp, som bjuder på härlig musik i det annalkande höstmörkret i Ljusstråkshelgen.

Ett klurigt namn egentligen. Grupp 713, som lånar Noras postnummer till sitt namn.

Och i gruppen är nu Marie J:son Lindh Nordenmalm (orgel och piano), Kersti Esselwall Smårs (sång), Essen Ledstam (piano), Per Andersson (trumpet) och Håkan Nyqvist (valthorn).

Det var blandad musik ”långtbortifrån” och nära. Både fader Bach och sentida kompositörer fanns med i det innehållsrika programmet. Till och med pappa Leopold Mozart, far till Amadeus var med i en skön liten andantesats.

Kersti Esselwall Smårs alltid lika skön i sina tilltalande soprantoner – vare sig det är You raise me up, Stad i Ljus, eller andra klanger av Karl Asplund i En barnsaga vid brasan. Kersti svarade också för musiken till ett poem, funnet i Konungarnas dal hos en mumie. Texten från omkr 1340 f Kr.

Valthornisten Håkan Nyqvist svarade också för musiken till ett par stycken. Med både värme och humor. I ett turkiskt tema fick han till och med den gamla barnvisan om ”trollmor som har lagt de elva små trollen…”, där också publiken tonade med till slut.

Humor var också med, när man gav sig på den kända marschen ur Sergeij Prokofjevs opera ”Kärleken till de tre apelsinerna”. Fyrhändigt piano bjöds på av Marie och Essen, under publikens stora leende, när man började dela tre apelsiner.

De båda blåsarna hanterade sina instrument med mjukhet och värme, som verkligen uppskattades och stämde in i det eftertänksamma programmet.

En tacksam publik ser fram emot nya Grupp 713- konserter.

Text och bild: Bert Parsmo

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.