LPo och Norapartiet tackar för stödet

INSÄNDARE/DEBATT. Norapartiet och Landsbygdspartiet oberoende har slitit hår för Nej-sidan i Vätternvattenfrågan, och i ett debattinlägg tackar man nu för allt stöd och engagemang man fått. Läs inlägget här.

Nej Tack!  – Glädjande besked om Vätternvattnet – Stort Tack!

Det är med stor glädje vi tagit del av beskedet att Nora och Lindesberg beslutat sig för att säga nej till Vätternvatten. Ett klokt beslut som satt långt inne.

Till följd av dagens positiva Nej-beslut har vi igår avslutat insamlingen av underskrifter. Folkomröstningen behövs inte längre. Listorna kommer att makuleras efter det att respektive fullmäktiges beslut vunnit laga kraft.

Representanter för Landsbygdspartiet oberoende (Nora och Lindesberg) och Norapartiet har haft en härlig dialog med engagerade medborgare i Vätternvattenfrågan under nästan tre månader. Stödet för en folkomröstning och ett Nej till Vätternvatten växte för var dag som gick och accelererade efter att ledande politiker sagt nej till folkomröstning. Praktiskt taget alla etablerade partier motsatte sig uppropet med märkliga argument.

Beslutet om Nej till Vätternvatten har till stor del sin grund i att alla som efter att satt sig in i frågan, skrivit under, spridit kunskap genom att tala med vänner, övertygat arbetskamrater och grannar, delat facebookinlägg. Även media har bidragit och inte minst har ni företagare som haft listor för påskrift bidragit. Utan er alla hade det varit omöjligt att påverka etablissemanget.

LPo initierade frågan genom att ställa en fråga till kommunstyrelsens ordförande i Nora fullmäktige i maj. I Lindesberg ställdes en öppen fråga rörande Vätternprojektet. Båda initiativen behandlades illa av de styrande partierna, bland annat nämndes inte ett ord om den utredning om alternativ till Vätternvatten som nu visat sig ha pågått under våren. Lpo och Norapartiet beslutade sig då för att gemensamt ta tag i frågan och bildade i slutet av maj en arbetsgrupp ”Upprop för folkomröstning”.

Varför ett upprop om folkomröstning? – Det fanns på sin höjd ett ensidigt, ofullständigt och undermåligt beslutsunderlag och invånarna i Nora och Lindesberg visste ingenting om denna mångmiljardsatsning, vi hade övertygande fakta för att säga nej samtidigt som intresset från övriga folkvalda var mycket svalt, lindrigt sagt.

Folkomröstningar likt denna anses vara speciellt lämplig för frågor som är långsiktiga och har stor betydelse för den enskilde. Vätternvattnet är avgjort en sådan fråga. Fördelen är dessutom att de beslutande politikerna måste sätta sig in i frågan riktigt ordentligt. De måste kunna argumentera för sin ståndpunkt.

Avslutningsvis lite kuriosa. Nora hade i torsdags fått in 1746 underskrifter. Mer än dubbelt så många som krävs för en folkomröstning. Till detta tillkommer ett antal listor som ligger ute på arbetsplatser och affärer. Det innebär att drygt 25% av de som röstade i förra valet i Nora hann skriva på. Lindesberg hade inte nått minimiantalet i torsdags, men sannolikheten för att så skulle ske redan kommande vecka var hög. Antalet som hann skriva på var ca 1000 personer.

Denna resa har visat på att vi medborgarna direkt kan påverka inom ramen för den representativa demokratin. Tack alla –  Ingen nämnd ingen glömd.

Rutger Ahlbeck, Norapartiet

Pia-Maria Johansson, Landsbygdspartiet oberoende

Posted by on 26 augusti, 2017. Filed under INSÄNDARE/DEBATT,LINDESBERG,NORA. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

3 kommentarer till LPo och Norapartiet tackar för stödet

 1. Per-Olov Pettersson

  26 augusti, 2017 at 14:47

  Hej
  Mannen som la 50 miljoner i ledningen som går från Järle
  och en bit ner åt Kil måste få tillbaka pengarna! Därför
  vill han att vi dumma bergslagsbor ska gå på något ännu
  dummare Vättervattnet!! Det kan örebroarna betala själva.
  Och inte lura oss andra kommuner att vara med och betala.
  Askersundarna tar ju redan vatten från Vättern

  Per-Olov Pettersson

 2. S Johansson

  26 augusti, 2017 at 14:40

  Sunt förnuft har gjort att förtroendet för Noras framtid ökat några grader.

  Tack för ett gott jobb !

  Men, nästa vecka är en ny vecka. Då blir det dags att städa. Det här skall naturligtvis inte få uppstå igen. Dom värsta skall uppmanas att söka sig till andra jaktmarker.

  Insyn i politikers och tjänstemäns olika affärer, är ett måste, för att vi inte skall råka illa ut.
  Dom som håller på med sådant här, agerar ungefär som ”time share försäljare” (aldrig acceptera ett nej för ett nej)

 3. fia lisa

  26 augusti, 2017 at 13:57

  Det är vi Norabor som ska tacka er!
  Politiker som tänker på Norabornas bästa är vi inte vana vid att ha här i Nora.
  Transparens och insyn är det minsta vi invånare kan begära för det är trots allt vi som betalar för det, men det har dom allra flesta styrande politiker glömt bort totalt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.