LPo och NP säger nej till storförskola

INSÄNDARE/DEBATT. I ett debattinlägg säger Landbygdspartiet oberoende (LPo) och Norapartiet nej till att bygga om Lärkeskolan till en storförskola. En storförskola saknar ett barnperspektiv och LPo och NP skriver att detta är ett skadligt och storskaligt projekt, utan respekt för Barnkonventionen.

Nej till storförskola i Nora!

Låt inte Noras skol- och förskolebarn drabbas av den dåliga ekonomin.

Den politiska majoritetens budget för åren 2020-2022 visar på stora underskott till följd av bland annat bristande ekonomisk styrning och betydande överkostnader, däribland fantasihyror för allaktivitetshuset. Underskottet för år 2020 är 14 miljoner kronor för att öka till 30 miljoner kronor år 2022.  Genom kostnadsminskningar skall budgeten komma i balans.

Majoriteten jagar områden för kostnadsminskningar; för några månader sedan fick de för sig, att kommunens ekonomi skulle bli bättre om man slog ihop Lärkeskolan med Järntorgsskolan. Bygga om Lärkeskolan till en förskola med 9 – 10 avdelningar. Det talades om en ny skol- och förskolestruktur – en gigantisk stordrift som skulle förbättra kommunens ekonomi med kostnadsminskningar på personalsidan.

Noras förskolor har i genomsnitt 16 barn per avdelning. Om vi utgår från en inskrivning på 13 barn per avdelning i den nya förskolan, skulle den få cirka 120 barn.  En mastodont till förskola. Och i närområdet finns knappt 50 barn i kommunal förskola. Alltså, 70 barn i åldern 1-5-åringar ska skjutsas på för dem långa avstånd. Alla berörda barn har inte föräldrar med bil! Om Nora skulle gå över till stordrift skulle det drabba många barn och deras föräldrar på praktisk nivå, men även på ett viktigare plan, barns hälsa. Storförskolor minskar bland annat det sociala kittet, ökar antalet okända relationer, minskar tryggheten, ökar smittspridning, ökar stressen med åtföljande inlärningssvårigheter. En småskalig förskola är en viktig pusselbit för barns utveckling och i den övergripande familjepolitiken. Storförskola i Nora är det inte, då bland annat barnperspektivet saknas.

Majoritetens förslag innebär att Lärkeskolans 150 elever ska flyttas över till Järntorgsskolan, där det redan går 340 elever. Järntorgsskolan är extremt trångbodd. Matsalen är för liten, gymnastiksalen är underdimensionerad, skolgården är för liten, vilket noterades redan vid den senaste och omåttligt dyra ombyggnationen. Trafiksituationen vid skolan är redan nu besvärlig.

150 nya elever, motsvarar hälften av Karlsängskolans elever. Det kommer att krävas stora investeringar och omorganisationer. Risken för ohälsa ökar vid större omorganisationer och generellt vid större enheter. Redan idag finns höga sjukskrivningstal på vissa skolor. Men stress och risk för ohälsa kommer också att drabba både befintliga och överflyttade elever.

Nora är en småstad med stor trygghet och respekt för Barnkonventionen. Så ska det förbli och därför vill vi i Norapartiet och Landsbygdspartiet förhindra detta skadliga storskaliga projekt.

Landsbygdspartiet oberoende och Norapartiet

3 Comments

 1. Ruskigt, att Norapolitikerna, funderar i samma banor, som mannen med mustaschen, gjorde på 40-talet.

  In med ungarna i läger och fostra fram ”Hitler jugend” ! Klä dom i uniformer
  och lär dom kampsånger.

  Det första, är nog att sparka ut Noras eminenta idesprutor, sen börja sköta om
  de små skolorna, så att ungarna lär sig räkna bland annat.
  Dom som sitter vid makten, har uppenbarligen aldrig fått den utbildningen.

 2. Att dom aldrig lär sig. Ingenting blir bättre när det blir större. Har inte sammanslagningen till Samhälsbyggnad visat detta. Kan någon talaom för mig vad som blev bättre av den sammanslagningen ?????????.Billigare blev det inte i varje fall.
  Små mindre enheter är i alla lägen bättre för människan. Trivsel,samhörighet ,ansvar o s v.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.