LPo om att den pedagogiska omsorgen hotas

INSÄNDARE/DEBATT. Nu är återigen den pedagogiska omsorgen i Nora hotad igen. Oppositionsrådet Pia-Maria Johansson (LPo) uppmanar därför de styrande politikerna till eftertanke. Läs Pia-Maria Johanssons debattinlägg här.

Tragisk att återgå till monoutbud

Ett förslag ligger nu på det politiska bordet att lägga ner pedagogisk omsorg, en besparing om 1,5 miljon. Tanken är att släcka ner den pedagogiska omsorgen 1 januari 2021, om kommunstyrelsen inte bromsar förslaget eller några föräldrar bestämmer sig för att starta i kooperativ form eller dylikt.

Barnomsorgsformen är mycket omtyckt av föräldrar som nyttjar den. Över 100 stycken skrivit under ett upprop om att inte lägga ner formen. Skolverket skriver Om ett barns vårdnadshavare vill att barnet ska få pedagogisk omsorg i stället för förskola eller fritidshem SKA kommunen eftersträva att erbjuda det. Enligt skolverket kan inte kommunen utan vidare avstå från att tillhandahålla pedagogisk omsorg.  Ambitionsnivån och planeringen ska vara att kunna tillhandahålla det vid behov.  Tyvärr har många fått besked om att den är hotad och därför ej vågat ställa sig i kö, vilket är synd eftersom bilden på efterfrågan då blir missvisande. Nu när kommunen dessutom har en välfungerande pedagogisk omsorg känns oerhört tragiskt att återgå till ett monoutbud. Frågan är om det ens är ok, när det finns barn i kö.

Pedagogisk omsorg styrs av skollagen och förskoleplanen är vägledande. Pedagogisk omsorg kan ske i ett hem, flera personer kan ha det i en gemensam lokal, det kan vara flerfamiljslösningar där man är i varandras hem eller i lokal se vidare 25 kapitlet 8§ skollagen

Kommunen ska spara pengar, barn och utbildning lika så, men Lpo anser att vi i första hand borde se till ändrade ramtider och synergieffekter i övrigt i skolan.

Sparsamhet råder, därav blir Landsbygdspartiet oberoende mycket kritiska till att när kommunens säkerhetssamordnare har sin tjänst under 2020 betald till 50% av statliga pengar, och annan administrativ personal har tjänstledigt 20%, då inrättar ny byggnadsteknisk projekttjänst genom att skjuta till drygt 100 000 kr. Ett arbete som man tycker borde ligga på Norafastigheter – inte på kommunen. I dessa besparingstider hade det varit betydligt bättre att se över den möjligheten i stället för att inrätta en ny projekttjänst. Det hade sparat drygt 700 000.

Att skjuta till pengar på detta vis, samtidigt som man ökar barngrupper och drar bort pedagogisk omsorg är inte ett barnperspektiv. Någon säger då, men det är olika verksamhetsområden. Ja det är det, men det är fortfarande Nora kommun 11 000 invånare där vi borde ha en helhetssyn – större är vi inte.

Lpo uppmanar till eftertanke hos de styrande politikerna och inte öka grupperna inne på förskolorna, erbjud i stället pedagogisk omsorg som kan ta barn både nu och i höst, då några börjar skolan.

Pia-Maria Johansson

Oppositionsråd Landsbygdspartiet oberoende

1 Comment

 1. Ordet monokultur ger otäcka vibbar !

  Om någon minns ”pinus contorta” planterades överallt till timmer och blev bara
  skräp. Dög knappt till flis.
  Gran till monokultur planterades på gammal jordbruksmark. Växte som skrutt
  med grandiosa årsringar men blev så uselt att det bara dög att elda med.
  Nu verkar det som om ”skogstammejävlarna” har fått fotfäste inom barnomsorgen

  Köra barnpedagogiken i samma banor och odla fram usla ungar bådar inte gott.

  Stackars barn som blir utsatta för Nora kommuns behandling.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.