LPo: Vem eller vilka bär ansvaret?

INSÄNDARE/DEBATT. Landsbygdspartiet oberoende i Nora fick rätt i Förvaltningsrätten angående Allaktivitetshuset och kräver nu att ansvarsfrågan blir tydligt utredd vid sammanträdet i kommunstyrelsen på onsdag. Läs LPo:s debattinlägg här.

Förväntar oss att ansvarsfrågan blir tydlig

Förvaltningsrätten i Karlstad upphäver Nora kommuns beslut om att teckna hyresavtalet för Allaktivitetshuset.

Vad visste dåvarande kommunstyrelseordförande (kso) och vilket ansvar tog nuvarande kso?

Kontraktet skrevs i augusti 2017. Vi frågar oss: vem tog beslutet att skriva på kontraktet? Var det en tjänstemannahandling som fick en konsekvens för kommunen på mångmiljonbelopp upp till 50-60 miljoner för 25 år framåt, utan möjlighet att ta sig ur (ca 2 miljoner/år)? Eller var det ett politiskt uppdrag? Frågan är mycket viktig för att få veta vem eller vilka som bär ansvaret? Särskilt i tider med resursmodeller som innebär sparande och reduceringar i kärnverksamheter.

Nora kommun kan inte ha tjänstemän som tar så vidlyftiga beslut och inte heller delger politiken sina beslut i vederbörlig ordning. Vi kan inte heller ha politiker som inte inser när frågor bör lyftas upp och avgöras i kommunfullmäktige. Vi anser det dessutom mycket märkligt att nuvarande kso släpper fram underlag för förslag till fas två, trots att överklagat beslut om affären inte avgjorts av förvaltningsrätten. Det måste, som vi ser det, bygga på olämplig rådgivning från kommundirektören som ytterst leder tjänstemännen.

Ytterligare ett faktum som oroar oss är att kommunen i sitt yttrande till förvaltningsrätten hänvisar till en bilaga i budget. Man menar att genom detta har beslut tagits. Fler projekt nämns i bilagan som omklädningsrum Norvalla och konstgräsplaner. Inget av dessa projekt hade då kommit igång. Som vi i LPo ser det krävs det mer för att anse att ett beslut är taget och för att tjänstemän ska börja agera fullt ut. Förvaltningsrätten har konstaterat att det inte var ett rent verkställighetsbeslut eftersom det fanns utrymme för bedömning. Därav borde det ha lyfts till kommunfullmäktige för beslut.

Vi hänvisade till tidigare dom i kammarrätten, mål 2012–5442 i vårt yttrande nummer två till förvaltningsrätten. Hade vederbörande läst domen hade majoritet och tjänstemän tydligt kunna se att ärendet långt ifrån var avgjort eller självklar fördel kommunen. Trots det väljer kso att gå vidare med fas två, som även det medför ytterligare stora kostnader för kommunen i en tid när ekonomichefen, gång på gång, hävdar att vi i Nora måste spara.

Vi uppmärksammar vidare att nuvarande budgetförslag går i samma tjänstemannaanda. Mer makt och möjlighet för tjänstemän att styra samtidigt som det leder till otydlighet och dålig transparens (ett Svartepetter-syndrom). Vi undrar om majoriteten verkligen vill styra Nora eller om det bara handlar om en titel och sedan få gömma sig bakom policybeslut som ger stort utrymme för praktisk tillämpning i vardagen av tjänstemännen.

Landsbygdspartiet oberoende förväntar sig att ansvarsfrågan blir tydlig på kommande kommunstyrelsemöte den 27 november och att omedelbara åtgärder vidtas rörande delegationsordningen i avvaktan på eventuella ytterligare åtgärder. Vidare förväntar vi oss att en omförhandling sker med fastighetsägaren och att kontraktet för Allaktivitetshuset skrivs om, detta då det nuvarande kontraktet torde vara ogiltigt eftersom de inblandade överskridit sina befogenheter. Givetvis bör nästa kontrakt även ha en uppsägningsklausul och kontraktstiden måste ovillkorligen ses över.

Landsbygdspartiet oberoende

Pia-Maria Johansson

Bengt Magnusson

Maria Blomkvist

Anna Berggren

Klara Sandberg

7 Comments

 1. Jan Larsson

  Klart att det här är en ”skum” affär !

  Som skattebetalare/medborgare, kan man tänka att hela hyresavtalet borde publiceras för att gemene man skall få tillfälle att ha åsikter. Att sekretessbelägga
  ”Allaktivitetshuset” för Noraborna, blir en fråga för regeringen eller annan instans.

  Åsiktsförtryck, i avsikt att dölja tvivelaktiga affärstransaktioner låter inte speciellt demokratiskt men kommer antagligen att behandlas inom stängda dörrar eftersom enskilda tjänstemän och politiker riskerar kritik.

 2. Genom att göra några enkla knapptryck på datorn kan man lätt göra en bedömning av vad en skälig hyra för en liknande lokal som den kommunen nu har hyrt . Besök en mäklarsida på nätet så får man en enkel information om vad en liknande lokal som Allaktivitetshuset bör ligga på för hyra. Min metod har varit att se vad en liknande lokal i Örebro ligger på för nivå , om man skulle köpa en liknande lokal . Slutsatsen är att i Örebro ligger köpeskillingen på ca 5000kr per kvm . .Jag gör bedömning att i Nora ligger det på ca 3000kr kvm. Då marknaden är mycket starkare i Örebro .Men en skälig avkastning på det kapitalet , bör därför hyran ligga på högst 400kr kvm . Enligt Kommunstyrelsens ordförande ligger nuvarande hyra på 950kr kvm

 3. Svar till ”inte politiker”
  Frågan vi ska ställa oss är väl hur mycket mera kostsamt skit likt allaktivitetshuset man kan gräva upp. Mångmiljonkostnader o slöseri som vi erkligen inte har råd med.
  Nora kommun har så dålig ekonomi att man inte får låna mera pengar. Det gör att vi kommer att få asdyra hyror när vårdboendet ska byggas och se bara på hur extremt dyrt allaktivitetshuset är, där man har förbundit sig till ockerhyror och dessutom ska stå för precis allt, sånt som brukar ingå vid liknande hyresavtal.
  Har inte sett finansieringen för karlsängskolan än, blir den som vårdboendet Rosen så kommer det att bli superdyrt det med.

  Nu står vi inför stora ekonomiska problem, där allt färre är med och bidrar.
  I Nora ligger vi över riksgenomsnittet när det gäller arbetslösa, bidragsförsörjda och förtidspensionärer och skatten är 1,61kr högre än riksgenomsnittet.
  Så måste man vara extremt noggrann med alla utgifter och att inte dra på sig flera. För ingen vill bo i en kommun där skatten är hög och servicen knappt synbar.

  Varenda krona ska granskas, något som aldrig gjorts förut. Har man frågat nån sosse så har man fått ”onda ögat” och en indignerad föreläsning om allt utom det man frågade om. Politikerna har en skyldighet att presentera vad dom har presterat, dom SKA visa oss vad dom gör för förtroendet som dom har fått. Många politiker tycker att medborgarna ska vara tysta och inte lägga sig i, så har dom fått gjort i många många år…men det är slut med det nu. Vi kan och vi ska lägga oss i och nu har vi fått politiker som gör det också.

  (Nä jag har inte röstat på LPO, men det blir nogdom nästa gång för dom verkar verkligen bry sig om vad som sker i kommunen)

 4. Det finns en mycket intressant aspekt på hur LPo agerar. Nora är en kommun som har stora besparingar att vänta. Då är det för mig mycket intressant att få fram siffrorna på vad LPo:s ständiga gnäll, på gränsen obstinata försök att sätta krokben för de styrande, vad det kostar. Nu är det tack och lov inte LPo som styr, men dom lovade ju redan strax efter valet att dom skulle ställa till ett helvete för majoriteten. Frågan kvarstår. Vad kostar detta ständiga obstruerande kommunen?

 5. Här har vi har ett knippe med folk som skall ha folks ”förtroende” !

  Dom snöt pengarna och kommer förmodligen undan med det. Bankboken i Sparbanken tar ingen skada och imagen blir väl framgångsrik affärsman i stil med hästskojare.

  Sen kommer det ett nytt val och då ”lööövar ” dom bot och bättring och snällt godtroget folk röstar in dom till nya förtroende jobb, med vidhängande pengar.

  Sanering inom Noras bolag är önskvärt men ungefär som att tro på tomten.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.