LPo vill inte ha en ny entré till Nora

INSÄNDARE/DEBATT. Landbygdspartiet oberoende tycker inte om planerna på att förlägga en bensinstation och andra verksamheter mitt emot ICA Supermarket. LPo skriver i ett debattinlägg att en ny entré till Nora bör diskuteras med allmänheten.

Noras unika karaktär måste bevaras

Landsbygdspartiet oberoende (LPo) reagerar kraftigt på planerna att lägga mack med restaurang kontor och småskalig verksamhet uppe vid ICA.

Orsaken till planeringen är att möjliggöra för bostäder där nuvarande OK/Q8 Planförslaget syftar också förutsättningar för en ny cirkulationsplats och utökade gång- och cykelvägar.

Förslaget beskriver också att det skulle anpassas att vara en del av Noras entré. Ordet entré används ofta vid köpcentra utanför städer. LPo anser att Noras unika karaktär som småstad måste bevaras. Det gäller både centrala Nora och dess närområden.

Drivmedelsstationer behövs, men bör placeras så att de om möjligt inte stör vår värdefulla miljö. Att planera för och bygga ett nytt handelscentrum utanför traditionella Nora centrum anser vi definitivt inte skulle vara en tillgång för vår kulturella värdefulla småstad. Dels förändrar det småstadens unika karaktär och dels försvårar det för redan befintliga verksamheter i centrum och tillgängligheten till olika verksamheter.

Vi anser därför att drivmedelsstationer kan ges plats i Pershyttans industriområdes södra del och därmed även fånga upp långtradare som passerar. Redan idag står lastbilar där och vilar

Handel, kontor och olika verksamheter ska ges plats i centrala Nora eller dess närområden på olika platser Det är redan allt för många mindre och större städer som redan nu bygger upp nya centrum utanför den genuina och traditionella stadskärnan. Det förändrar dessa städers karaktär och försvårar många gånger innevånarnas möjligheter till att få tillgång till affärer och olika verksamheter.

Vi vill inte heller att ett nytt handelscentrum skall vara entrén till Nora, som är en genuin småstad med träbebyggelse.

Med anledning av detta anser vi att vi inte kan godta förslaget till detaljplan för Älvestorp 11:3, Nora kommun. I vårt svar till SBB (som ska vara inne 23 mars) har vi hänvisat till översiktsplan. Dessutom anser vi att en planering av infarten till Nora ska föregås av offentliga möten. En planering for hållbar utveckling måste byggas upp genom delaktighet och samverkan och ett väl fungerande samspel mellan politiker, tjänstemän, näringsliv och allmänhet. Genom en aktiv dialog kan bryggor byggas. Det har som vanligt inte skett här. Nu hoppas vi att fler reagerar innan vi har ett köpcentra och en död stad

Bengt Magnusson

Pia-Maria Johansson

Anna Berggren

5 Comments

 1. Ser gärna en ny mack som är lättillgänglig även om man måste tanka med släp, som tex en husvagn, men den behöver kanske inte ligga just där. Finns det ingen färdig ”datavision” där man kan se hur det är tänkt att se ut egentligen, en planritning visar ju inte så värst mycket?

 2. Om sossarna skall bygga ett nytt handelscentrum, har man tydligen hittat kundunderlag, som affärerna inne i Nora saknar. (brukar vara elementärt i starta eget)

  Dessutom skall kommunen köra med elfordon, så då borde det gå åt mindre bensin och diesel. Någon genomfartstrafik finns ju inte. Den går ute på 50-an.

  Tror nog att det i stället handlar om byggnadsaffärer. vore intressant att se vilket byggbolag som ”vinner” i fullmäktige, när ”demokratin”, glider vidare.

 3. Som boende i Nora blir man fundersam varför man ska bygga en rondell? Har inte hört att några alvarliga olyckor inträffat vid infarten till ICA. Om man inte kan trafikregler ska man inte köra bil överhuvud taget. Kan man inte vänta några sekunder för att släppa fram mötande trafik har man inte i trafiken att göra. Gång och cykelväg tycker jag är rätt tänkt, men bensinmack hör hemma ute vid stora vägen. Gärna vid infarten till Nora (men då vill man väl bygga en rondell). Se till att affärerna inne i Nora inte står tomma. Jag vill också bevara Nora men vi måste expandera. MEN GÖR DET MED HÄNSYN OCH VARSAMHET.

 4. Gott att se att det finns kloka och omsorgsfulla politiker som värnar den stadsnära service och handelskulturen – Nora är inte ”bara” ett lokalt kommunalt intresse.

 5. BRA!
  Det är någon som har fått ”storhetsvansinne” och tror att Nora är ett ”köpcentrum” där vi ska ha allt som dessa fula miljöer har. Vem som fått storhetsvansinne låter jag vara osagt.
  VARFÖR ska vi ha en förfulande ”entre” till Nora?
  VEM kom ens på den ideèn?
  Tänk om, för de flesta som kommer hit kommer hit av just den anledningen att miljön är så fin o befriad från allt vad köpcentrum innebär!

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.