Främre raden från vänster: Khaled Abudllah, Hassan Gyad Salim, Solimon Al Hammoud, Omar Dabbas och Mahdi Zangona. Bakom från vänster Anita Lindgren, Rotary, och Monica Jomfjäll, LIF Lindesberg.

Lyckat integrationsprojekt i Lindesberg

i HÄLLEFORS B/LINDESBERG
Främre raden från vänster: Khaled Abudllah, Hassan Gyad Salim, Solimon Al Hammoud, Omar Dabbas och Mahdi Zangona. Bakom från vänster Anita Lindgren, Rotary, och Monica Jomfjäll, LIF Lindesberg.

LINDESBERG. De mest lyckade integrationsprojekten är ofta spontana och precis så kan man beteckna ett projekt där ett gäng flyktingkillar har funnit en viktig roll i samband med LIF Lindesbergs hemmamatcher i Allsvenskan.

– Vi ville egentligen skapa ett café, men det här blev minst lika bra, säger Hassan Gyad Salim.

I Röda korsets regi har sedan länge funnits ett café där invandrade flickor och kvinnor kunnat hitta en bra verksamhet. Detta såg Hassan Gyad Salim och hans kompisar och man ville gärna skapa en liknande verksamheter för killar.

– Vi frågade Anita Lindgren och Rotary om det var möjligt att göra något liknande, säger Hassan.

Anita Lindgren tog förstås frågan vidare till sin förening, men Rotary hade ingen möjlighet att gå killarna till mötes.

– Men jag tyckte att det var synd att bara säga nej till killarna och jag vände mig då till Monica Jomfjäll i LIF Lindesberg, berättar Anita Lindgren.

– För oss passade det perfekt, säger Monica Jomfjäll. I LIF Lindesberg har vi en integrationspolitik och vi har platser att fylla, framför allt i samband med våra A-lagsmatcher.

Sagt och gjort togs Khaled Abudllah, Hassan Gyad Salim, Solimon Al Hammoud, Omar Dabbas och Mahdi Zangona in i gruppen som ideellt arbetar vid A-lagsmatcherna och detta har blivit något väldigt positivt för alla inblandade. Arbetsuppgifterna i samband med matcher är många och nya frivilligarbetare är välkomna, oavsett man sitter i biljettkassan, ordnar med reklamen, fixar musiken eller gör något annat.

– Det är ungefär 30 funktionärer vid varje match, berättar Omar Dabbas. Jag håller nu på med musiken vid matcherna och det tar ungefär tre timmar före match att rigga allt plus en timme efter match.

Killarna har funnit en meningsfull sysselsättning vid sidan av skolan och säger samtidigt att man hittat en genväg in i samhället.

– Vi får nya kunskaper, lär oss ett nytt språk och lär känna nya människor, säger Omar.

– Det är en jättebra plats för alla som vill prova, säger Solimon Al Hammoud.

Det spontana projektet har fallit så väl ut att man under torsdagen bjudit in ett 40-tal ungdomar och Jasmin Benca från Sisu för att berätta om vad föreningslivet kan erbjuda när det kommer till integration.

– För oss är det här en jättebra väg in i samhället, säger Omar. Vi fyller en viktig funktion och jag hoppas att vi kan bli flera.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.