M slår tillbaka S-kritik om gubbtyngd nämnd

INSÄNDARE/DEBATT. Moderaten Conny Ärlerud är inte nöjd med de uttalanden som socialdemokraterna Irja Gustavsson och John Omoomian gjort i frågan om att den nya Tillväxtnämnden i Lindesberg är ”gubbtung” och där endast S nominerat kvinnor. Läs Conny Ärleruds inlägg här.

Jämställdhet är inte att kvotera in kvinnor

Att nämnden nu blir ”gubbtyngd” står det inget tvivel om, där är vi överens.

Men att (S) nu anser att jag inte skulle vara värd mitt allra första politiska uppdrag som ordinarie ledamot endast på grund av att man ser ur ett genusperspektiv är snudd på absurd.

Men som dom allra flesta känner till har vi här ett stående inslag i den socialdemokratiska jämställdhetskampen. Den lyder att kvinnor prompt ska kvoteras in på tunga uppdrag, inte för att dom är kompetenta eller intresserade, men för att dom är just kvinnor.

2017 försökte S i riksdagens civilutskott lägga fram en proposition som löd att bolagsstyrelser som inte aktivt valt att tillsätta minst 40% kvinnor som ledamöter skulle få böta upp till 5 miljoner kronor beroende på bolagets storlek. Det har till och med varit på tapeten att Socialdemokraterna önskat upplösa bolag som inte accepterat denna tilltänkta lag.

Propositionen blev som tur var aldrig ens presenterad på grund av det sen innan uttalade motståndet från allianspartierna och Sverigedemokraterna.

Det finns inget som tyder på att samhället blir mer jämställt när man tvingar in kvinnor på uppdrag på detta sätt. Norge har prövat denna metod under lång tid och det största utfallet är att bolag istället behövt arbeta med att ändra bolagstrukturer samt att redan etablerade kvinnor fått fler uppdrag istället för att ta in färsk kompetens.

Att kvotera in ledamöter på uppdrag endast på grund av deras kön skiftar fokus från det verkliga jämställdhetsarbetet där kvinnors sjukskrivningar ökar, antalet anmälda våldtäkter och att otryggheten i stort ökat markant de senaste åren. Det vore klädsamt att Socialdemokraterna tittar på det här istället!

Tidigare i år gjorde Annika Strandhäll en comeback i Socialdemokraterna, nu som jämställdhetspolitisk talesperson. Hon aviserade tidigt att kampen om kvotering är långt ifrån över.

Därför rimmar det riktigt illa när Omoomian och Gustavsson raljerar i kommunfullmäktige över att dom minsann tagit sitt ansvar för jämställdhet och att de andra partierna borde bättra sig gällande könsfördelning.

Nej, John och Irja. Jämställdhet är inte att kvotera in kvinnor på uppdrag för att det ska se bra ut på papper. För jämställdhet är i allra högsta grad inte en kvinnofråga, utan en fråga för alla. Oavsett kön, ålder, bakgrund, etnicitet, hudfärg eller partifärg.

Moderaternas arbete med att utse en ny kandidat till den nya tillväxtnämnden löd att vem som helst som är medlem fick ansöka. För det är just så vi jobbar. Vi uppmuntrar alla att engagera sig och ta uppdrag, speciellt kul om fler kvinnor vill just detta.

Som jag ser det landade det mellan två personer av alla sökande, en kvinna och en man, varav kvinnan i fråga redan sitter på betydligt tyngre poster och därmed är etablerad.

Jämställdhetsperspektivet i det här fallet var att blanda nytt blod med erfarenhet, för som sagt är jämställdhet inte en kamp mellan könen.

Som slutord vill jag lägga tyngd på att jag inte på något sätt ifrågasätter kompetensen hos kvinnorna som nu fick ledamotsuppdragen på Socialdemokraternas mandat. Tvärtom tror och hoppas jag att Socialdemokraterna lyckats ta fram engagerade, kompetenta men framför allt intresserade ledamöter för uppdraget.

Jag ser fram emot att bedriva bra, sund och jämställd politik tillsammans med ordförande och resten av ledamöterna i nämnden efter årskiftet!

Conny Ärlerud

Ledamot i nya tillväxtnämnden

Moderaterna i Lindesberg

10 Comments

 1. Är det inte lite fel fokus på kommentarsdebatten? För många gubbar och för få kvinnor, och ett givet gräl mellan gamla vänstersidan och alliansen. Det man absolut kan notera att det definitivt är för många Jari Methäläinen (SD) i den nya nämnden. Denne man väljer in sig själv överallt i kommunen trots att han endast fick 38 (!) personröster senast vi gick till val.

 2. Tack för svar Conny!
  Tror dock att du missat något: Mitt parti väljer inte in personer för att det ska se bra ut. Vi tror på jämlikhet och för att bryta igenom murar måste man ibland underlätta och pusha dem som inte redan har alla fördelar med sig från början.
  Att det anställs fler kvinnor än män inom yrken som kräver utbildning inom statsvetenskap och humanism kan ju bero på att kvinnor oftare utbildar sig inom dessa områden. Kanske för att de vill förändra världen eller för att de bryr sig mer om andra människor eller vad vet jag, alla har väl sina anledningar.
  Själv är jag stolt feminist (här kan eventuella troll få raljera om man vill, jag tror på det iaf) och jag tror på att ett jämlikt samhälle är den bästa vägen att gå för att vi ska ha en fortsatt positiv utveckling. Och jag är väldigt stolt över att ha fått ett förtroendeuppdrag från mitt parti trots att jag är man 😉

 3. Conny Ärlerud säger sig känna igen ett nättroll!
  Det gör han så bra att han till och med insåg att han själv uppträtt som ett sådant och därför tog han bort den text han inte längre ville förknippas med – Bra Conny!

  Nättroll uppträder i många olika skepnader de flesta av dem gömmer sig bakom en signatur, det är förståeligt för vem vill stå med sitt namn när man gör fega och destruktiva inlägg i debatten.

  När du Conny betecknar mig som ett nättroll, då visar du att du inte sett och förstått vilka hemskheter som nättrollen hela tiden sprider främst på nätet.

  Det är något som borde bekymra även dig och alla andra som vill slå vakt om och värna den demokrati som vi ännu så länge lever i!

 4. Hej Tommy!
  Kul att du läste artikeln och ville vara med i debatten!
  Ingen blir gladare än jag om ni i Lindesbergs S föreningar frångår partistyrelsens praxis och har engagerade kvinnor som söker sig till uppdrag på era mandat istället för att behöva väljas in för att det ska se snyggt ut på pappret!

  Hej ”Hopplös”!
  Tack för inspelet. Man känner dessvärre igen ett internettroll när man ser det!
  God jul och gott nytt år på er!

 5. Till signaturen ”Hopplös”
  Conny Ärlerud erkände och tog bort ”skiten” han kastat, det var bra!
  Att påpeka denna och andra dumheter som förekommer i språkbruk (tal och skrift) är väl knappast att kasta skit.
  Den nedlåtande skrivningen var naturligtvis riktad mot invandrare.
  Är det månne den tidigare signaturen ”Helen” som jag haft många dispyter med som nu har gått och blivit ”hopplös”!

 6. Man VET när vänstern inte har nåt att argumentera med. Det räcker med att läsa Bjarne Linds kommentar. Den har endast tillkommit för att kasta skit, inte för att diskutera Conny Ärleruds åsikt och politiska ambition. När vänstern inte gillar en åsikt eller mer i det här fallet när man inte gillar en högerpolitiker så ska det kastas skit, gärna med lite brunsmetning också. Hade Bjarne Lind undrat varför det stod att ”jag kan prata svenska” hade han på ett vuxet sätt frågat vad som menades, men det var aldrig Bjarnes mening. Han ville kasta skit i bästa ”bommersviksanda” en anda som är väl dokumentarad och utlärd på nämnda plats.

  När en tjänst som finansieras med skattemedel ska tillsättas ska KOMPETENS vara den ENDA meriten, inte bröst eller penis eller politisk härkomst eller nåt annat luddig irrelevant! Men ser man på sossarnas stora jämnställdhetsprojekt Jämnställdhetsmyndigheten så borde man få en bild av hur jämnställda S tycker att vi ska vara, det finns INGA män i ledningen, och andelen anställda kvinnor är 75% i myndigheten. Att vänstern i Sverige inte sen kan leverera en endaste kvinnlig statsminister är väl ytterligare anmärkningsvärt då ALLA andra Nordiska länder har eller har haft en kvinnlig statschef, en del av dessa länder har haft flera. Att sen regeringen reser ner till Iran och tvingar på regeringens representanter kvinnoförtryckande plagg som sjal, lång fotsid kappa och handskar är rent horribelt….ytterligare ett bevis på att man inte lever som man är! Hyckleri av värsta slag.

  Man kan börja med att betrakta sig själv innan man kastar skit på andra……

  (nä, jag är ingen man jag är kvinna)

 7. Conny Ärlerud: Bra, då blev det klargjort att jargongen i skämt inom moderaterna går i bästa SD anda!

 8. Hej Bjarne.
  Klumpigt av mig att låta det stå. Det är från en svunnen tid då jag inte var en offentlig person och är mer ett internt skämt än något. Åsikterna angående om att det är en pik får stå för dig!
  Må gott!

 9. Tack Conny för att du visar upp lite ärlig konservativ moderat åskådning:
  Man ska inte ändra på hur saker har varit och framförallt ska de som inte får saker genom att födas in i rätt kön eller med föräldrar med god ekonomi hållas kort! Hur skulle de rika annars kunna få behålla sin ställning i samhället?
  Att Socialdemokraterna väljer kvinnor på olika poster beror på att vi anser att könet inte avgör ens kompetens. Vi har under lång tid jobbat aktivt med varvade listor inför valen för att inte behöva hamna där de allra flesta partier är, där de känner sig tvingade att välja män eftersom kvinnor saknas.
  Och nej jag ifrågasätter inte din kompetens, du har säkert det som krävs, precis som alla andra män i alla tider.

 10. Det första Conny Ärlerud berättar om sig själv på sin Facebook sida är citat; ”Kan tala flytande svenska”
  Så bra att du kan det, men varför ger du denna pik till invandrare.
  Lite var stans på nätet ser man nämnda ”pik” dyka upp, ofta skrivet av personer som uttrycker sympati för SD!

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.