Majoritetens budget klubbad efter tre timmar

Kommunstyrelsens ordförande Irja Gustavsson (S) fick igenom Socialdemokraternas och Centerns budget ograverad.

LINDESBERG. Skillnaderna mellan majoritetens budgetförslag och det förslag som Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna lagt fram, var inte speciellt stor. Ändå tog det tre timmar för kommunfullmäktige i Lindesberg att avhandla frågan.

– Det känns i luften att vi går framåt. Vi är stolta, men inte nöjda, sade kommunstyrelsens ordförande Irja Gustavsson (S).

Strukturellt sett är nog de flesta partier i kommunfullmäktige över de utmaningar man står inför. Det finns stora investeringsbehov i kommunen samtidigt som man går mot tuffare tider och kommunen har redan slagit i taket när det handlar om hur mycket pengar man får låna. Man har en socialnämnd som klarar sitt uppdrag, men som drar över sin budget med 20 miljoner för 2017 och man har en barn- och utbildningsnämnd som klarar sin budget, men som inte levererar tillräckliga resultat i skolan.

– Av de 1,4 miljarder som vi har på intäktssidan går 1,1 till socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden, sade Irja Gustavsson. Nu lägger vi ett effektiviseringskrav på alla verksamheter på en procent och stärker socialens budget med 14 miljoner.

Talarlistan i budgetdebatten var lång, även om det aldrig blev mycket till debatt. Vägen fram till dagens debatt består i att samtliga partier medverkar i en budgetberedning där de flesta olikheter jämkas samman.

– Vi har ett bra klimat i Lindesberg, sade oppositionsrådet Pär-Ove Lindqvist (M). Vi har öppna diskussioner med bra transparens och alla partier är med.

Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna hade alltså ett eget förslag där man hade ett par intressanta tilläggsyrkanden. Dels ville man tillsätta 3 miljoner i projektmedel under 2018-2020 för att öka måluppfyllelsen i skolan och dels ville man att Samhällsbyggnadsnämnden ska tillsätta interna resurser under 2018. Med denna omfördelning skulle man kunna arbeta av delar av den kö på ärenden som finns och man skulle också kunna höja planberedskapen. Tanken med förslaget är att arbete med en ny detaljplan ska kunna startas inom tre månader.

Vänsterpartiet anslöt sig omgående till majoritetens förslag, men även Miljöpartiet hade ett eget budgetförslag. MP vill att kommunen anställer en miljöstrateg, att man avsätter pengar för att sköta naturreservaten i kommunen, att man fortsätter att höja andelen ekologisk och närproducerad mat i kommunens verksamheter och att man fortsätter att bygga gång- och cykelvägar. Listan var längre, men hur detta ska finansieras framgick inte.

– Mår man inte bra så presterar man inte bra i skolan, sade Agneta Nilsdotter (MP). Vi måste ställa om till ett hållbart samhälle.

Även Sverigedemokraterna hade ett eget budgetförslag, men inget av de andra partierna tycktes fästa något större intresse på detta.

– Kan majoriteten lova att skatten inte kommer att höjas under 2020 eller 2021, frågade Mats Seijboldt (SD).

– Jag kan inte stå här och lova, svarade Irja Gustavsson. Men jag kan säga att vårt mål är att inte höja skatten.

När budgeten efter tre timmar klubbades var det majoritetens förslag som ograverad röstades igenom.

Posted by on 13 december, 2017. Filed under HÄLLEFORS B,LINDESBERG. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.