Många intresserade av opera i Lindesberg

LINDESBERG. I Lindesberg finns det en trogen grupp opera-entusiaster. För en vecka sedan kom ett 50-tal till Folkets Hus för säsongspremiären och det händer att runt hundra kommer, när det är en välkänd föreställning – som t ex Trollflöjten. Nu på lördag är det dags för en riktig klassiker – Simson och Delila.

Klassikern skrevs för mer än hundra år sedan och är en av Stockholms-operans största publiksuccéer. När tonsättaren Saint- Saens bibliska epos nu visas i Lindesberg är det i en nyuppsättning.  Historien är densamma – Delila som klipper av Simsons hår när hon får veta att hans styrka sitter i håret, och han går under.

Säsongen 2018-2019 visas i Lindesberg sex livesända operor, och även Marnie, som visas 10 november bygger på en historia som också Hitchcock gjorde film på – är en nyuppsättning.  Efter årsskiftet visas tre operor – bland annat Carmen, som handlar om operahistoriens ultimata förförerska.

Direktsänd opera från Metropolitan i New York visas inte bara i Lindesberg. På 150 biografer i Sverige kan man se dessa svensktextade föreställningar. Direktsändningar når bigrafer i runt 70 länder världen över. Arrangörer i Lindesberg är Folkets Hus och Parker, Lindesbergs Filmstudio och Lindesbergs kommun/Kulturenheten.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.