Övre raden från vänster: Linda Svahn (S), Anders Persson (LPo), Agneta Nilsdotter (MP) och Jonas Kleber (C). Nedre raden: Nils Detlofsson (L), Magnus Eriksson (C), Pär-Ove Lindqvist (M) och Ulf Axelsson (V).

Många kloka ord under debatten

i ETTAN/LINDESBERG

STORÅ. Det blev en lång debatt när beslutet om att lägga ned byskolorna i Ramsberg och Rockhammar avgjordes på måndagskvällen i kommunfullmäktige. Många lade fram kloka argument i en fråga som inte bara rör skolan – utan berör hela landsbygden. Alla argument var kanske inte lika kloka och upprörde mer än de bidrog till debatten.

-Det finns barn som tycker det är roligt att åka buss, sade Barn- och utbildningsnämndens ordförande Linda Svahn (S) apropå att många barn får väldigt långa resor till skolan.

Linda Svahn inledde dessförinnan debatten med att erkänna att frågan om nedläggning av de båda byskolorna inte varit enkel.

-Det handlar om ekonomi, pedagogik och landsbygden, sade Svahn. Och en annan fråga är ju om skolan är till för byn eller barnen?

Många har efterfrågat fakta om såväl skolresultat som ekonomi och Anders Persson (LPo) är en av dessa.

-Jag har bett om siffror för skolresultaten i byskolorna, men aldrig fått några, sade Persson. Det här handlar om en avveckling av landsbygden och jag beklagar ert förslag.

-Jag anser att de som vill lägga ned skolorna saknar mod, sade Magnus Eriksson (C). Ett modigt beslut vore att låta byskolorna vara kvar.

-Ramsberg är hårt drabbat, sade Agneta Nilsdotter (MP). Man lade ner biblioteket för några år sedan och den skog som såldes för några år sedan gav 30 miljoner till kommunkassan. Jag tycker inte att en dialog borde få sluta så här, den borde vara ett startskott på något nytt. Kommunledningen borde tänka till en gång till.

-Det här är ingen skolfråga eller ekonomifråga, sade Ulf Axelsson (V). Det är en landsbygdsfråga.

De partier som föreslog nedläggning av byskolorna, Socialdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna, anförde inga nya argument vid måndagens debatt. Moderaten Pär-Ove Lindqvist förklarade varför hans parti ändrat åsikt i frågan under den förra mandatperioden.

-Vi har arbetat för att byskolorna ska vara kvar under många, men under den förra mandatperioden insåg vi att vi kommer att få stora problem med att hålla en bra kvalitet.

-Vi vill vara tydliga i den här frågan, sade Nils Detlofsson (L).

När politikerna i kommunfullmäktige till slut skulle rösta om byskolorna fanns bara två alternativ. Dels förslaget om att lägga ned och dels Jonas Klebers (C) förslag om att aktivt satsa projektmedel i byarna för att, om möjligt öka elevantalet, och under två ytterligare år låta skolorna vara orörda.

Omröstning slutade 23-22 för en nedläggning.

4 Comments

  1. Ursäkta en okunnig, men är det inte väldigt konstigt att samtliga sossar tycker likadant. I en 50/50-fråga som denna borde det finnas en eller två sossar som faktiskt tycker att skolorna bör få leva kvar. Är det ingen av sossarna som bor på landsbygden? Eller vågar de inte gå emot partitoppen?

  2. vi ska bevara landsbygden,ändå läggs byskolorna ner,så jävla dåligt..dessa äckliga politiker,har de inga barn,barnbar i skolålder???????Hur fungerar hjärnan på dessa sossar???

  3. Gårdagens beslut visar med tydlighet avsaknad av en fungerande landsbygdspolitik i Lindesberg. Socialdemokrater och Moderater är tydliga i sin centraliseringspolitik samt att frågor som rör skolor och utbildning inte är förenligt med Liberalernas politik.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.