Mänskliga rättigheter!

L_AxelssonSedan senaste valet, 2010, sitter jag som en av totalt tolv svenska riksdagsledamöter i Europarådet.

Många blandar nog ihop Europarådet med EU så jag tänkte försöka reda ut lite.

Europarådet bildades 1949 och är en europeisk sammanslutning av 47 stater. Syftet med rådet är att skydda och värna de mänskliga rättigheterna i Europa.

Fyra gånger varje år, en vecka åt gången, samlas politiska representanter från medlemsländerna, i Strasbourg, för att diskutera och utvärdera hur respekten och skyddet för de mänskliga rättigheterna följs i Europa.

Europarådet har en kommissarie för mänskliga rättigheter, ett uppdrag som för närvarande innehas av letten Nils Muižnieks, lennart_strastidigare innehades posten under många år av svensken Tomas Hammarberg. Kommissariens viktigaste uppgift är att kontrollera att medlemsstaterna följer Europakonventionen. Den mest kända delen av rådets verksamheter är nog annars Europadomstolen. En medborgare, grupper av medborgare eller en organisation kan vända sig dit för att klaga om deras mänskliga rättigheter i någon mening blivit kränkta. Domstolen prövar då om medlemslandet ifråga brutit mot Europakonventionen. Domstolen kan döma ett medlemsland i Europarådet att utbetala skadestånd till den som fått sina rättigheter kränkta.

Europarådet ska inte förväxlas med Europeiska rådet, vilket är organet för EU:s stats- och regeringschefer. Inte heller ska Europadomstolen sammanblandas med EU-domstolen i Luxemburg. Det här blev en liten lektion i samhällskunskap om det viktigaste vi har att arbeta med som politiker, nämligen mänskliga rättigheter. Europarådet deltar dessutom regelbundet vid valövervakningar men det tänker jag återkomma till vid ett annat tillfälle.

Hälsningar från ett försommarvarmt Strasbourg där jag befunnit mig sedan i söndags kväll!

/Lennart

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.