Marco hjälper dig med gräsmattan

Marko1LINDESBERG. Påskhelgen innebär flera dagars ledighet och tid att äntligen vårfixa lite i trädgården. 24i har därför bett experten Marco Åkesson på Plantmarknaden i Lindesberg att hjälpa till med lite tips och råd. Och vi börjar med gräsmattan.

– Alla vill väl ha en grönare gräsmatta än grannen, säger Marco med ett leende.

Fyra, fem dagars sammanhängande ledighet och utlovat fint väder innebär att många gör årspremiär i den egna trädgården. Vad skulle ha gjorts i höstas? Är det för sent att klippa äppelträdet? Vad ska jag göra med all mossa i gräsmattan?

Marco Åkesson på Plantmarknaden ska hjälpa oss med de vanligaste frågorna och Marco tycker att gräsmattan är en lämplig start.

– Man börjar med att städa av gräsmattan, säger Marco. Man tar helt enkelt reda på gamla lövhögar och pinnar. Sedan får man titta över gräsmattan.

Att gödsla är nästa steg, men översynen av gräsmattan avgör hur och med vad.

– Tycker man att man har mycket mossa kan det vara idé att använda ett kombinerat gödselmedel som innehåller ett medel som motverkar mossa. Då dör mossan snabbare och gräset får en chans att komma igång.

Marco berättar att det finns en rad olika preparat. De varianter som innehåller järnsulfat bränner mossan väldigt snabbt och effektivt, men dessa kräver också lite mer arbete.

– Mossan blir svart och det innebär att behovet av att dressa på ny jord och så nytt på de kala ytorna blir större.

– Har man inte lika bråttom att bli av med mossan fungerar det bra att ge gräsmattan en näringsgivare tre gånger per säsong. Får man bara fart på gräset motas mossan bort.

Men det gäller också att veta vilket pH-värde man har i jorden för att tillsatt näring ska få full effekt.

– I princip all gödning man tillför, utom Algomin, sänker nämligen pH-värdet, berättar Marco. Det betyder att man kan gödsla bort mossan för stunden, men i och med att pH-värdet sjunker kommer mossan tillbaka. Det betyder att om man använder vanliga konstgödsel måste man komplettera med Algomin eller kalk.

Vill man lägga tid på att få en riktigt perfekt gräsmatta är det lite mer jobb att göra.

– Då får man hyra en vertikalskärare och sedan räfsa bort all mossa som lossnar, säger Marco. Sedan får man dressa i ny jord, ett par, tre centimeter, på de kala ytorna och så nytt gräs. Och det som är viktigt när man sår gräs är att man vattnar och håller fröna fuktiga de första tre veckorna.

I morgon kommer Marco att tipsa om hur vi gör påskfint med blommor.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.