Marco: Inte för sent att beskära

Marco4LINDESBERG. Det kanske skulle ha gjorts i höstas, men tiden räckte inte till. Och nu är det väl fel tid att beskära i trädgården?

– Nej, det går visst att skära nu, säger trädgårdsexperten Marco Åkesson på Plantmarknaden i Lindesberg.

Det finns alltså ingen anledning till panik om beskärning glömdes bort i höstas.

– Träden har inte riktigt kommit igång än, så det går att skära, säger Marco. De man absolut inte ska skära är de träd som kan blöda, alltså körsbär, plommon, björkar, lönnar, fikonträd 0ch vinstocken. Dessa får man beskära tidigast i augusti eller september och fram till december.

Men äppelträden som spretade i höstas går bra att tukta nu.

Marco3– Äppelträd och fuktträd går att beskära nu. Men man ska göra det med eftertanke. Skär man mycket nu så får man mycket nya vattskott under sommaren. Det är oftast bäst att gallra lite försiktigt nu och sedan gallra igen i augusti eller september när man har skördat.

De flesta av oss har en sekatör eller trädgårdssåg i något uthus, ofta rostiga och sällan ompysslade.

– Oavsett vilket verktyg man använder när man beskär ska man använda sig av det vi kallar god odlingshygien. När man har beskurit ett träd ska sågen eller sekatören göras rent med T-röd innan man går över till nästa träd. Annars riskerar man att föra över en smitta om man klippt i ett infekterat område, säger Marco.

Egentligen en självklarhet, men hur många har tänkt på hygienen när man gett sig på ett äppelträd?

– Dessutom ska alla redskap vara vassa. Man ska aldrig få barkskador när man har gjort ett snitt.

Det många frågar Marco om är hur och när rosorna ska beskäras.

– När björkarna är som musöron är det rätt tid att skära rosorna. I år är det en sådan vår att björkarna ligger lite efter och rosorna kan man därför ge sig på redan nu.

– Även klätterväxter, som klematis, gallrar man ur nu. Tidigväxande klätterväxter klipper man dock direkt efter blomningen.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.