Marco tipsar om potatis och jord

Marco_jordLINDESBERG. Den senaste veckan har inneburit ett stort steg i våra trädgårdar och i många trädgårdar är det full fart. Ett ämne som diskuteras är potatis.

– Dags att ta hem och förgro färskpotatis, säger trädgårdsexperten Marco Åkesson på Plantmarknaden i Lindesberg.

Färskpotatis är varje vår ett hett samtalsämne och de flesta drömmer om att servera sin egen potatis till sillen på midsommarafton. Det går, men kräver lite arbete.

Marco_potatis– Man lägger potatisen ljust och svalt i ett par veckor så att den utvecklar korta groddar innan man sätter ut den i jorden, säger Marco Åkesson.

Det finns dock vissa givna fakta som ska vara uppfyllda innan potatis sätts ut i trädgårdslandet.

– Temperaturen i jorden ska vara minst åtta grader innan man sätter potatisen, berättar Marco. Men har man en drivbänk eller kruka eller en pallkrage så kommer temperaturen upp i rätt temperatur ganska snabbt.

Att förgro potatisen är dock viktigt.

– Vill man bräcka grannen och ha egen färskpotatis till midsommar så tjänar man på att förgro.

– Under tiden potatisen förgror gör man i ordning jorden i landet. Man bör bearbeta och jordförbättra. Man blandar i lite nyplanteringsjord och har man en lerrik jord är det bra att blanda i barkmull. Barken skapar den luft som behövs.

Marco_handNär väl potatisen börjat komma upp måste man vara vaksam med frost och temperatur och Marco Åkesson avslöjar att ett knep som även odlare i södra Sverige använder sig av för att snabbare kunna skörda.

– Man kan täcka potatislandet med fiberduk. Man kan räkna med tio, fjorton dagars tidigare skörd om man odlar under fiberduk. Det blir helt enkelt en jämnare temperatur, säger han.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.