Maten kostar alldeles för mycket

i LINDESBERG

LINDESBERG. Lindesbergs kommun fick punga ut med några extra miljoner sedan det blivit klart att den kommunalt tillagade maten blivit alldeles för dyr.

– Vi har dragit ned på köttmängden i portionerna och vi kan inte längre servera lax, sade kommunens kostchef Louise Auer på veckans sammanträde i kommunstyrelsen.

Ibland tycks styrningen över verksamheterna i kommunerna vara helt fri från kontroll. Som i Lindesberg, där man egentligen har full koll på det mesta, men där man i tisdags var tvingade att minska kommunens resultat med 3 miljoner sedan matpriserna skjutit i höjden.

Kostmänniskorna har förstås koll och vet att priserna på en hel del livsmedel stigit kraftigt, men på något sätt har detta inte hamnat på kommunstyrelsens bord tidigare.

– Idag har vi svårt att uppnå Livsmedelsverkets norm, sade Louise Auer under sammanträdet i kommunstyrelsen.

Socialnämnden har, å sin sida, höjt portionspriserna med cirka 300 kronor i månaden för brukarna.

– Jag vet inte hur eller varför höjningen gått till, sade socialnämndens ordförande Susanne Karlsson (C). Det borde vara kommunicerat.

Matpriserna sattes 2014, men uppenbarligen har ingen tänkt tanken vidare. Det handlar om att Barn- och utbildningsnämnden har 2 miljoner över budget och Socialnämnden har 1 miljon över budget, något som nu innebär att majoriteten av politikerna tar ett minskat resultat, totalt, på tre miljoner.

– Vi måste ha kontroll på kostnaderna, sade Irja Gustavsson med skärpa. Det måste finnas en dialog.

Hur man kan godkänna och betala fakturor för tre miljoner över budget framgick inte av kommunstyrelsens resonemang.

3 Comments

  1. Specialkost= Importerat nötkött som vissa grupper kräver.
    Servera i stället närproducerad mat vilket även gynnar företagarna på landsbygden och skattepengar kommer kommunen till del.

  2. För att få styr på det här, måste man nog börja läsa leveransnotorna från köket.

    Skulle vara lite skämmigt om det gått catering till goumetmiddagar för Samhällsbyggnadsdirektionen. Men om det är tyst, får man gissa.

    Ungefär, som i Nora, med 16 000 turister och en toilett. Blir väl som på Mallorca. Dom pinkar i sjön och går på skogen.

  3. Man kan ju undra vad det är som kostar så mycket. Råvarorna till varje portion är inte det som kostar i alla fall. 45kr per matlåda plus 11kr i hemkörningsavgift. Det är råvaror för absolut max 8-10kr i matlådorna i genomsnitt. Då blir det ca 35kr kvar att fördela kostnaderna på per portion….

    Om maten nu sägs ha blivit så dyr så borde man kanske ta en titt på upphandlingen för där finns enorma summor att hämta då upphandlingarna alltid brukar ligga 10-25% högre än i butik på livsmedel. Men det är väl lite besvärligt eftersom det är mycket enklare att höja avgiften.

    Så vart tar pengarna vägen…VAD är det som är så dyrt? Det är i alla fall inte råvarukostnaden. Kan det vara så att man har urdyra upphandlingar på ”specialkost”?

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.