Förre ordföranden i kyrkorådet Mikael Hirsch blir tillförordnad kyrkoherde.

Mikael Hirsch tillförordnad kyrkoherde Nora

i ETTAN/NORA

NORA. Nora bergslagsförsamling står utan kyrkoherde och därför har församlingen tillförordnat förre ordföranden i kyrkorådet, Mikael Hirsch, som kyrkoherde till dess församlingen har hittat och rekryterat en ny ordinarie kyrkoherde.

I ett kort pressmeddelande skriver kyrkorådets nuvarande ordförande Jens-Mikael Larsson att rekryteringen av en ny kyrkoherde pågår och att tjänsten inom kort kommer att annonseras ut. Fram till dess kliver alltså Mikael Hirsch in i handlingen.

-Jag är djupt tacksam för att Mikael ställer upp när församlingen kallar, säger Jens-Mikael Larsson. Vi är i prövningarnas, utmaningarnas men också möjligheternas tid. Stödet för Mikael är starkt bland de förtroendevalda, bland personalen, hos Västerås stift och inte minst hos mig personligen.

6 Comments

 1. Ja du, ”fundersam”, för det nya styret i Nora Bergslagsförsamling verkar det vara ”locket på” som gäller. Inte ett ord om Kyrkboden. Och man har mage att anklaga det tidigare styret för att slösa med församlingens pengar, samtidigt som man i nästa andetag fattar beslut om att betala ut sexsiffriga belopp i kompensation till tidigare anställda…
  Glad att jag gått ur kyrkan.

 2. Tråkigt att kyrkboden läggs ner, vad är anledningen till det undrar man? Kanske någon i ledningen kan förklara varför?

 3. Till
  Jens-Mikael, Ordförande i Kyrkorådet.
  Att M Hirsch som T.f Kyrkoherde kommer att göra gott här i Nora, det är jag helt överens med dig om. Men det krävs att det ”nya Styret” i Kyrkorådet visar respekt för de områden T.f ”chefar” över. ( Hålla isär de olika ansvarsområden såsom Kyrkoherdens chefskap, Kyrkoråd och K-fullmäktige).
  Fram till Nu så har det väl varit lite Si och Så med det? från det ”styrande” Epok!
  Den kyrkodebatt som inför sista kyrkovalet florerade här i Nora och i press var ju hätsk på många sätt. Det var groteska uthängningar med namn, hot osv. som var väldigt sunkigt! I den debatten florerade det rykten om Arbetsmiljöverket och Vitesbelopp/ ersättning på miljontals kronor som ” språkrör” påstod som absolut tillhörde Epok. Det har gått ca. sex månader sedan Epok vann Kyrkovalet här i Nora. Då är det väl på sin plats att ni för väljarna berättar vad som hänt i kyrkan och vad ni gjort fram till nu utifrån Ert valprogram? Jag påstår att ni är lite som Hasse& Tage och deras Lindeman då han pratar med Bob som ”Vänder den gröna sidan opp” när ni går ut i media. Fint ska det va! Första kyrkofullmäktige med nya förtroendevalda så visar ni upp att den ” riktiga kören” är på fullmäktige! Precis så gör motsträviga tonåringar då de får makt, för mig som vuxen är det löjeväckande. Men de skulle ju kunna bli ett kulturellt inslag varje fullmäktige med sång, fine. Nästa artikel i pressen är ” kyrkokören tillbaka i kyrkan” och nu ” vem som tillträtt som T.f Kyrkoherde”. Men allt det andra som hänt dessa sex månader? Det är ju ändå en hel del allvarliga händelser som skett! Vissa ligger nog egentligen för en polisanmälan, när jag funderat lite till. Epok, ni var ju väldigt högljudda i valet men nu är ni tysta som en liten mus. Ta bladet från munnen och berätta för väljarna vad som hänt/ händer i kyrkopolitiken. Jens-Mikael du är ju representant för Epok i ditt ämbete och det låter i ditt svar som om någon annan än nuvarande ”maktallians” har ansvar för vad som hänt under dessa sex månader? Det funkar ju inte heller om Ni försöker skylla på den förra t.f Kyrkoherden som är en person som gillar rakhet i ledarskap och som mottagaren inte vill höra! Har det stora Vitesbeloppet som påstods i kyrkodebatten innan valet betalats ut? Om nej, varför?
  Så till sist personalpolitik. Om de som styr och har makt sköter sina kort på bästa sätt så mår personal bra. Det glädjer mig att ni gör insatser! Men glöm inte att det kan vara de som bestämt om insatsen som behöver den först! Ja jag menar de styrande i kyrkorådet!
  Jag hoppas djupt i mitt hjärta att kyrkans grundläggande verksamheter ska få verka i ro och glädje, de är så viktiga för så många människor.
  AnnaK

 4. Men Jens-Mikael handlade inte Hirsch ”avgång” från posten som kyrkorådets ordförande om att han inte följde sin partigrupps beslut utan drev en egen linje i kyrkorådet?

  Om du inte kände till det sedan tidigare men vet det nu, betyder det att du kommer att lämna ditt uppdrag?

 5. Svar till Anna Karlsson

  Här kommer ett klargörande vad gäller spekulationer kring Mikael Hirsch avgång som ordförande i kyrkorådet.
  Mikael har inte under några omständigheter tvingats bort, utan han avgick efter eget önskemål. Han har själv uttryckt att han inte ser det som sin uppgift att inneha uppdraget. Undertecknad hade heller aldrig accepterat att efterträda Mikael om han på något sätt hade tvingats bort. Så är det!
  Vad gäller den senaste t.f. kyrkoherden tänker jag inte skriva mer än att stiftet varit delaktigt i det som gäller avslutet av det förordnandet.
  Kyrkorådets mål är och måste alltid vara att personalen ska ha arbetsro och arbetsglädje. Allt annat är ett misslyckande för kyrkorådet i allmänhet och för mig som kyrkorådets ordförande i synnerhet. Alla åtgärder kommer nu att sättas in i arbetet för att så ska bli fallet. Såväl stiftet som utomstående aktörer kommer vara delaktiga.
  Mitt i allt detta har personalen trots alla omständigheter kring dem utfört sina arbetsuppgifter på ett fantastiskt sätt som gör att verksamheterna pågår för fullt. Församlingens medlemmar kan vara stolta över dem. Jag är det!
  Nu fortsätter arbetet med att hitta en ny och mycket bra kyrkoherde med alla dom kompetenser som behövs för jobbet. En av dom kan vara inom just det område som du Anna tar upp.
  Fram till dess känner jag och fler med mig en stor trygghet med den kyrkoherde som nu är i tjänst.
  Församlingen vilar i det hänseendet i trygga händer!

  Stort Tack AnnaK för lyckönskningarna!

 6. Det är bra att M Hirsch ställer upp och att de styrande låter honom i funktion agera som chef. Om inte jag missminner så var det lite hum hum om han lämnade eller tvingades bort från kyrkorådets ordförandepost? Det fina i kråksången är ju att han vet vilka han har att göra med. Det är ju pinsamt för Nora och kyrkan att det nya styret uppenbarligen skrämt i väg den senaste T.f Kyrkoherden! Det måste väl Västerås stift känna till i så fall? Visst kan du Jens-Mickael skriva att ni är i prövningarnas och utmaningarnas tid, själv kallar jag det nog för Kaos! Lars Nore’n skrev ju ett drama med namnet:Kaos är granne med Gud. Jag hoppas verkligen att ni lyckas med att hitta en bra Kyrkoherde som VILL komma till Nora Bergsförsamling? Passa då på att fråga om hen har terapiutbildning, det kommer vara en stor hjälp på vägen! Det nya styret i församlingen vann med ca 100 röster och nu har ni styrt ett halvår. Fina vallöften om bl.a personalpolitik. Fick personalen arbetsro och arbetsglädjen tillbaka? Ro och glädje är två viktiga parametrar att ha med sig i all denna viktiga verksamhet som kyrkan i Nora gör.
  Lycka till!
  AnnaK

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.