Moderater vill se kraftsamling mot skjutningar

INSÄNDARE/DEBATT. I ett debattinlägg skriver tre moderater i Lindesberg att det är dags att ta krafttag mot de skjutningar som nu nått även Lindesberg. Ingen ska behöva känna sig otrygg i kommunen, menar de. Läs debattinlägget här.

Nu gäller en kraftsamling för samtliga

Torsdagen den 21/11 -19 kl 14:23. Skottlossning mitt i ett bostadsområde i Lindesberg.

Våldsutvecklingen eskalerar i Sverige och har nu även nått Lindesberg. Tyvärr var nog det bara en tidsfråga. Detta är fruktansvärt och måste tas på största allvar.

Mellan januari och juli i år inträffade 182 skjutningar i Sverige. 25 av dem var med dödlig utgång.

Vid skjutningen i Lindesberg var det som tur var ingen som dog eller skadades fysiskt denna gång. Men det är väl bara en tidsfråga det också. Hur ska vi nu i Lindesberg bemöta ett av Sveriges största samhällsproblem?

Jo vi måste börja ge ungdomar en meningsfullhet, och då duger det inte att skära i budgetar. Nej, vi måste investera och satsa på framtiden innan det är för sent. Vi måste börja arbeta förebyggande och samverka mellan polis, socialarbetare, engagerade civila, föräldrar på stan. Det här görs i mindre eller större utsträckning, men vi måste ta till varje resurs vi kan hitta. Utbildning och kunskap är nyckeln här, inte bara för unga, men även för vuxna. Många vet inte vad dom bör, eller kan göra för att förebygga ungdomsbrottslighet.

För vi vill inte ha det som i Örebro, Stockholm och Malmö där bägaren redan runnit över för länge sedan?

Vi behöver trygga upp med kameror och patrullerande väktare. Vi behöver börja satsa på ungdomsgårdar och aktiviteter, inte spara. Vi kan inte reducera till en fältare, vi behöver minst fem!

Vi Moderater kommer inte dra en ”Damberg (S)” och endast bjuda in utvalda partier till finrummet för ännu en beredning. För nu gäller en kraftsamling för samtliga förtroendevalda, tjänstemän, poliser, socialarbetare och övriga engagerade. Tiden är mogen att ta i dom här frågorna på allvar!

Moderaterna tog nu bollen. Därför passar vi den även vidare till resterande partier i Lindesbergs kommun. Ingen ska behöva känna sig otrygg i kommunen, oavsett om du bor i centrala Lindesberg eller på landsbygden. Det är dags att vi tar frågan kring skjutningarna på allvar och förebygger skjutningar till varje pris. Tryggheten för våra medborgare, unga som äldre, måste stå i centrum!

Conny Ärlerud, Monika Klockars och Emil Wellander

Moderaterna i Lindesberg

2 Comments

 1. Dom här är ju beroende av transportmedel för bla knarktillförseln, till och ifrån hälarna/langarna.

  En ide kan vara, att konsekvent beslagta all slags fordon som kommer i närheten av
  knivar, vapen tjygods och knark.

  Visserligen kommer stölderna av cyklar att öka, men där kan polisen subventionera, genom inkomsterna från beslagen.

 2. Det är bra att man har ambitionen att ta ett krafttag mot skjutningar. Men om man ska lyckas med det så ska man identifiera problemet så att man vet hur det ska göras och tyvärr så kommer generalfel nummer ett upp direkt. Nämligen tron att flera fritidsgårdar skulle hjälpa. Idag utpekas fritidsgårdar som rekryteringsbaser för livstidskriminella och våldsbejakande grupper av Polisen och SÄPO speciellt i områden med ”sociekonomiska faktorer” eller där ungdomar från dessa områden rör sig.

  För att ta det från början:
  Idag lämnar runt 6 000 elever i Svenska grundskolan med underkänt i två eller fler ämnen. Mer än 1000 av dessa saknar betyg helt och hållet och många av dessa kan betecknas vara analfabeter. Den absoluta merparten av dessa elever är antingen utrikesfödda själva eller har minst en utrikesfödd förälder. Den etniska markören är tydlig. Dessa elever utgör, vilket polisen identifierat, en primär rekryteringsgrupp som ofta rekryteras på fritidsgårdar samt kultur- och integrationsprojekt som staten eller kommunen finansierar. Detta exempelvis genom anställningar och uppdrag på fritidsgårdar och i olika tillsynes brottsförebyggande projekt. De kriminella individerna, som oftast betraktas som förebilder av de unga i området, kan därmed agera relativt ostört med sin kriminella verksamhet som vanligen innefattar narkotikahantering och nyrekrytering av ungdomar. Därutöver finns information om att betydligt fler personer i olika nätverk har anställningar på skolor. Nätverk som kontrollerar kriminaliteten, våldet, hedern och inte minst drogförsäljningen.

  Det som är nytt är att den offentligt finansierade sektorn i form av civilsamhället pekas ut som rekryteringsbas. Det polisen menar är att projektmedel, och projekt som skall motverka segregation används av de kriminella nätverken för att skapa fasader av seriös och laglig verksamhet för att kunna rekrytera och dölja annan brottslighet.

  Därför behövs en total översyn om vilka som arbetar med barn/ungdomar och framför allt vara extremt försiktig med att dela ut bidrag till projekt och föreningar. För allt är inte som det verkar, många kommuner ger bidrag till extermister utan att ha en aning om det. Man måste nästan vara expert på vissa ämnen för att kunna veta vad föreningarna och organisationerna och personerna som står bakom dessa är. Vilket är helt omöjligt för en enskild person att kunna. Därför skulle ett nationellt register behövas, där man inte kommer upp på listan förens man tvärsäkert vet vilka som står bakom. Många svenska gamla organisationer har idag infiltrerats och övertagits av mycket kriminella personer och organisationer(men det kan jag skriva om en annan gång). Många organisationer arbetar öppet med internationella våldsbejakande extremister eller finansierar terrorism. Med bidrag från oss skattebetalare.

  För att bryta detta måste vi se till att skolorna fungerar som de ska, att alla som har med barnen att göra ska kontrolleras på ett bättre sätt än vad som görs idag. Idag finns det ”hemvändare” från IS som arbetar i skolor i sverige, det kan man göra för man har ju ingen dom från det svenska rättsväsendet i sitt belastningsregister. Därför behövs samkörning kunna göras mellan register från polisen/skattemyndigheten/migrationsverket/SÄPO mm för att hindra att olämpliga personer rör sig inom skolan/vården/omsorgen. Frågan vi alla ska ställa oss är hur många olämpliga är det som jobbar/praktiserar i våran kommun? För det är ju så att det är inte enbart ett storstadsproblem utan det finns överallt. Inga arbetsmarknadsprojekt/integrationsprojekt ska ske där det finns gamla, sjuka och barn/ungdomar.
  För att komma tillrätta med den situation som utvecklas krävs inte bara hårdare tag. Det krävs även en fast hand i att rensa upp i de delar av civilsamhället(som skattebetalarna finansierar) som tjänar som fasader för kriminell eller religiöst extrem verksamhet.

  Behovet av att bryta dessa ungas livsmönster är sannolikt den enskilt viktigaste åtgärden för att på medellång och lång sikt ta tillbaka statens våldsmonopol och bryta utvecklingen med dom ökande skjutningarna.

  Att tro att några kommunalpolitiker eller socialarbetare kan klara detta är naivt, rent av dumdristigt. Så det bästa man kan göra är att ta hjälp av experter på området. Dvs de som kan dom här grupperna och dom här människorna. Dom finns och dom är skickliga. Men det kan vara den bästa investeringen man kan göra som kommun om man anlitar dom.

  P.S bered er på överraskningar …

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.