Moderaterna vill våga utveckla Nora

INSÄNDARE/DEBATT. I ett debattinlägg förklarar Eija Ahonen Pettersson, Eric Viduss, Ewa Turesson och Torbjörn Pettersson hur man vill utveckla Nora och varför man behöver politiker som vågar ta egna beslut. Läs debattinlägget här.

Nora behöver politiker som vågar ta beslut

Efter valet 2018 var det nog många som höjde på ögonbrynen när det stod klart att vi i Moderaterna tillsammans med C, L och KD valde att samarbeta med Socialdemokraterna. Denna oheliga allians har resulterat i en majoritet med målet att föra Nora framåt, med de utmaningar som finns. Moderaterna är i den här majoriteten drivande för att förbättra kommunen och förvalta våra skattebetalares pengar på bästa sätt.

Mycket har hänt i Nora sedan majoriteten kom igång. Äntligen har bygget av ett nytt avloppsreningsverk påbörjats. Detta kommer att resultera i en mycket högre kapacitet, vilket i sin tur förbättrar vår närmiljö avsevärt. En annan mycket viktig satsning för Noras framtid är bygget av en ny högstadieskola, där elever och personal kommer få en inspirerande arbetsmiljö. Båda projekten kommer, efter de omtag som gjorts, resultera i mycket lägre kostnader än vad som först var beräknat.

När det gäller idrottssatsningar har det länge funnits ett behov av både allvädersbanor till friidrotten samt en konstgräsplan till bl a fotbollen. Det har vi nu möjlighet att genomföra.

Vi vill också satsa på bättre trafiklösningar för vår kommun. I den nya trafikplanen finns planer på att bygga rondeller både vid infarten till ICA Supermarket och avfarten mot Hagby. Det finns även planer på cykelbana utmed infarten till Nora. Allt för att skapa en säkrare och lugnare trafikmiljö. Vi genomför även ett av våra vallöften med fler centrala tomter samt utreder ny industrimark.

Det går inte att sticka under stol med att det finns utmaningar för Nora kommun de kommande åren. Det kommer att innebära tuffa beslut som är nödvändiga. Vi kan inte skjuta problem framför oss hela tiden. Oppositionen anklagar oss i majoriteten för att inte spara tillräckligt, men röstar ständigt ned våra besparingsförslag, oavsett vad det gäller. Antalet egna idéer från dem är dock lätträknade.

Ett exempel på märkligt agerande var när vi i majoriteten ville ge förutsättningar för byggande vid Hitorp. Då överklagade delar av oppositionen med hänvisning till att det är jordbruksmark, trots att marken inte brukats på länge. På senaste fullmäktige lägger oppositionen däremot ett förslag om en ny väg i Nora. Den skulle, tro det eller ej, gå över jordbruksmark. Det är samma typ av mark som vid Hitorp skulle skyddas. Man kan fråga sig varför jordbruksmarken vid Hitorp är viktigare än den man nu vill bygga väg på.

Vi i Moderaterna vet att det fortfarande finns mycket att utveckla i kommunen. Vi måste bland annat bli bättre på att hörsamma våra företagares intressen, inspel och idéer. Skolan och äldreomsorgen behöver utvecklas och vi behöver hitta lösningar på hur vi ser till att hela kommunen kan leva.

Som vi sa i valrörelsen 2018 – Nora behöver politiker som vågar ta beslut.

Eija Ahonen Pettersson

Eric Viduss

Ewa Turesson

Torbjörn Pettersson

Moderaterna i Nora

14 Comments

 1. Visst har moderaterna utan tvekan”utvecklat ” Nora !

  Tillgången på nystädade tomma affärslokaler är mycket god. Går till och med
  att få atelje eller fabrikslokal på stört.

  För att inte tala om den goda tillgången på tomma hyreslägenheter. Bara att läsa
  byggarnas annonser.

  Verkar som dom ”utvecklar” möjligheterna för ett nytt ”blattnicksele”ute i
  skogen

 2. Mycket har hänt i Nora sen sedan majoriteten kom igång – Jassåå!?
  Karlsängskolan: Ja det har förbrukats en hel del pengar på konsulter och upphandlingar under ett par år, men det verkar som vi står på ”ruta noll” igen, eller hur?
  Konstgräsplan: Ja, mycket snackande, i många år. Men inte ser jag nåt konstgräs i sikte. Det blir att skjutsa till Frövi och Örebro ytterligare ett par år för träning. Tungt för Nora BK, barnen, deras ledare och föräldrar.
  LIS-planen: Snart ute på samråd. Bra! Men även där, det har tagit många år och våra grannkommuner var mer snabbfotade och kan redan idag locka till sig folk som vill satsa pengar och sitt liv i vackra lägen vid vatten.
  Vision 13000: En politisk enighet har satt vår vision, att vi 2030 ska vara 13.000 invånare i kommunen. Bra att det vaskas fram tomter och mark för byggnation. Några bostäder här och några där. Men behovet, för att nå visionen, är ca 80-100 bostäder per år de närmaste 10 åren. Nån som tror på det?
  Landsbygdstrategin: Nu äntligen ute på remiss i byarna. Där står att, ”Kommunens övergripande mål för landsbygden är att göra det enklare att bo, verka och leva där.” Bra formulerat. Men i verkligheten så motarbetas ex.vis Järnboåsbygdens utveckling när kommunen inte visar nåt intresse för att ta hand om de många barn som behöver barnomsorg på hemorten. Risken för utflyttning är stor. Det förstår alla, att man inte kan bo i Järnboåsbygden, lämna och hämta på förskola i Nora och jobba i ex.vis Hällefors, Lindesberg eller Kopparberg.
  Avloppsreningverket: Bygget har påbörjats, står det. Är det nån som kan verifiera att det stämmer?
  Näringslivsrankingen: Ja, DÄR har det hänt mycket. Vår ranking har sjunkit varje år med den majoritet vi har idag. Dock är det ju bra att det nästan inte kan bli sämre.

 3. Nu har ”fullmäktige” röstat igenom betalningar i 25 år för ”allaktivitetshuset” !

  Det borde gå att få fram vilka som röstat”positivt”, dvs ”intressenterna” i
  affären med skattebetalarnas pengar.

  Men med tanke på alla pengapiruetter, kommer det att handla om ”sekretess”
  eftersom inblandade, med ”teckningsrätt” och ovanstående inte gillar att synas
  i dagsljuset. På en del andra orter finns det ord för sådant här.

 4. Moderater vill väl ha fler högavlönade invånare, för jag antar att det som skulle byggas vid Hittorp inte kommer ha priser/hyror för gemene man :/? Det ska vara öppet jordbrukslandskap just där, det är ju en av Sveriges vackraste infarter! Sen kan det ju tacknämligt fokuseras på att ALLA ska trivas i Nora. Och var ligger planerna på ett nytt äldreboende, väldigt tyst om detta? Och var skulle den nya vägen byggas, nån som vet?

 5. Hahaha….. Förbättra kommunen och förvalta våra skattebetalares pengar på bästa sätt. Jo, moderaterna har visat vad dom går för. Bort med isbanan och bandyn. Det är ju så patetiskt så man undrar hur dom tänker, om dom tänker? Här har vi en fin isbana för både skolor och allmänhet och naturligtvis även bandyn. Men det har gått prestige i det hela och Tom Rymoen kan inte erkänna misstaget. Och lyssna på medborgare i Nora det gör man inte från moderat håll i alla fall.

 6. Vi tar en repa till !

  Den Moderata skrothandlaren. ”kommunen” har köpt en isbana. Vem är”kommunen” ? Finns väl ett namn på utbetalningen till konkursförvaltaren.

  Blir väl samma person som tar hem pengarna från ”skrotet”, när nästa akt går
  igång. Var sätts pengarna in ?

  Skulle inte tro att de här slantarna går till äldrevården, utan mer privat ”äldrevård”!

 7. Vi har förståelse för att Nora kommun vill bebygga platser som jordbruksmarken på Hitorp. Det är en vacker plats nära Norasjön och utsikten skulle kunna bli fantastisk. MEN nu utspelar sig en lögn i påståendet att denna byggmark, inte är jordbruksmark. Nora kommun fakturerar varje år för arrende till jordbruk och har så gjort sedan 1974. Innan dess brukades marken av dåvarande Hitorps Gård med dess arrendator. Marken har således brukats i århundraden, som jordbruksmark. Okunnigheten kring det ekologiska odlandet är förvånande!
  Det är önskvärt med en dialog men en sann sådan och inte något ”hittepåargument”. Och kom ihåg att det inte är vi på Sunds Gård, som bestämt att jordbruksmark ska undantas från byggnation. Det är Sveriges regering med avsikten att bevara och öka svensk livsmedelsproduktion.

 8. Det moderaterna skriver var inte mycket att komma med. För att få förtroende tror jag att man måste kunna visa att man kan styra en kommun utan sötade vallöften, och jsut det har väl moderaterna och de andra som styr visat att de inte kan.

 9. Att gödsla och ta foder till djur från mark område är att bruka jordbruksmark . Vad gäller moderaternas satsningar på idrotten kan jag bara hålla med Mats. Tilläggas kan försök till nedläggning av andra sporter. Inte mycket till support från M.

 10. Nora BK har på ideell bas jobbat med utredning, projektering, kalkylerande, ansökan för bidrag sedan 2012 för att en konstgräsplan skall byggas, det har gått över 8 år utan att tjänstemän och politiker mött upp på ett seriöst och trevligt sätt, det har bara lätt till nya löften med månader och år av förseningar.

  Less och besviken är det ända jag känner efter att bli hanterad av avlönad personal mot en förening som försöker få en verksamhet att fungera.

  Fotboll skall vara rolig och bygga engagemang, men stor del av all tid går till att få ihop ekonomin, inte få jobba med ledarfrågor och utveckla vår unga.

  Hälsningar
  Besviken och förbannad ordförande i Nora BK

  /Mats Lindahl

 11. Vilja men inte kunna och sura miner.

  Kanske är arbetet med reningsverket igång, men eftersom det inte synts till någon
  upphandling är det väl Samhällsbyggnad, som kör på löpande ihop med någon
  av storaktörerna.

  Jordbruksmark är närmast ett skällsord i de här ”kretsarna”. Surt när de inte fick
  lite ”gourmetpengar” från den biten.

  Här skulle man kunna anordna ett område med odlingar, förutsatt att vattnet
  blir tillräckligt rent i Norasjön för att vattna med och att ”bräddningar” från
  Lejonbacken inte längre förekommer.

  Men ”guldtändernas” tanter skulle nog gärna köpa hemodlat på torget.
  Annars handlar det hela mest om ”serviettdrömmar” och inte ett ord om de
  dåliga kontakter man har med Noras ”omoderata” befolkning

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.