Mogruvan utforskades av nyfikna

i HÄLLEFORS B/NORA/Okategoriserade

MogruvanVIKER. Strax söder om Vikers kyrka ligger Mogruvans gruvfält, men det var inte bara gruvhålen som deltagarna på söndagens exkursion utforskade.

– Här låg gruvfogden Anders Janssons trädgård, berättar guiden Helena Vilhemsson.

Under söndagen anordnade Vikers bygdegårdsförening en höstvandring till Mogruvan i Lilla Mon. Överallt i bergslagen finns dem, gruvorna, men ofta är de inte så uppmärksammade.

– Det är en av alla de häftiga gruvfälten som finns bortglömda här i skogarna i Bergslagen, berättar Helena Vilkhemsson, dagens guide.

Under förra sekelskiftet var många gruvor forfarande i drift och 1908 lades Mogruvan ner efter många års verksamhet. Helena vill lyfta fram den stora betydelsen som gruvnäringen har haft för Sveriges utveckling.

– Hade inte Bergslagen funnits så hade inte Sverige inte varit där vi är idag, säger Helena

– Bor man som vi gör så ska man vara intresserad av sådant här tycker jag, fortsätter hon.

Tidigare så var området lite otillgängligt för oinsatta, men nu är det avverkat runt gruvorna. Nu ser man tydligt alla gruvor är och kan fantisera om vart gruvlaven stod.

Vid Mogruvan finns inte bara dagbrott och schakt utan även lämningar efter arbetarbostäderna.

– Här ser vi fantastiska murade jordkällare. Lite som ett radhus, berättar Helena.

Många av deltagarna är från trakten eller var insatta i gruvnäringen och fick fylla i med information om området. På de olika stationerna blev det många diskussioner om utformningen av området och hur många som kan ha jobbat där.

Alla byggnader är sedan länge försvunna och tittar letar man lite så ser man gamla grunder och vägar.

– Gruvfogdens bostad står nu på en annan plats, säger Helena. Att den nu så öde 100 år tidigare varit en stor arbetsplats är svårt att förstå. Men Helena försöker måla upp en bild av vad som mött deltagarna om de vandrat för ett sekel sedan.

– Det fanns en stånggång ner till Mogruveälven och så fanns det ett järnvägsspår, berättar Helena.

Vid den gamla Vilaregruvan är det lite mer storslaget. Det vattenfyllda schakten med timmerfodrade väggar uppskattas av deltagarna kunna vara över 100 meter djup. Sägner om att det spökar i området berättar guiden om.

– Det hörs alltid ljud härifrån, det är en gruvarbetare som sitter kvar och knackar i berget, berättar Helena Vilhemsson.

mogruvan-2 mogruvan-3

 

 

 

1 Comment

  1. […] En nackdel med att jobba att det inte finns mycket tid kvar för att sova lite längre och släppa av. I söndags fanns det en intressant vandring från Hembygdsföreningen. Det var Helena som visade och berättade om historien av Mogruvan. Men vi orkade inte att åka dit. Vi vaknade sent och inte kunde ta i oss själva för att delta. Jag läste artikeln i nättidningen 24I och ångrar mig. Men så blev det! Läs artikel HÄR. […]

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.