MP i Nora vill inte ha oppositionsråd

NORA. Oavsett hur Nora kommer att styras de närmaste fyra åren menar Miljöpartiets Jan Larsson och Jasmine Ivarsson att ett oppositionsråd inte kommer att kunna fördela resurserna rättvist bland de partier som är i opposition.

Istället vill man omvandla arvodet för ett oppositionsråd till ett gruppledararvode.

Jan Larsson och Jasmine Ivarsson anser att ett oppositionsråd i rådande situation inte är en rättvis lösning.

– Inget enskilt oppositionsråd från ett av de opponerande partierna i framtiden kommer att kunna upprätthålla och företräda en samlad opposition. Helt enkelt för att det inte existerar en sådan, skriver Larsson och Ivarsson. Det är alltså, enligt vår mening, inte en rättvis fördelning av oppositionsresursen att låta några partier välja en oppositionskandidat som endast företräder några enstaka oppositionspartier. Det är en odemokratisk ordning.

Miljöpartisterna har varit kritiska till den ordning som beslutades inför den just avslutade mandatperioden och man hoppas nu på en ändring.

– Inför innevarande mandatperiod framfördes argument att det är enklare för den styrande koalitionen att endast behöva informera och kommunicera med en representant för hela oppositionen, inte fler. Ett argument som helt och hållet gynnar den styrande politiska gruppen på bekostnad av en bred och i många fall disparat opposition bestående av partier som sträcker sig från yttersta högern till vänstern och mycket däremellan. En situation som Noras väljare valt.

– Miljöpartiet föreslår därför att hela arvodet för oppositionsrådet omvandlas till ett gruppledararvode, som i första hand fördelas utifrån antal mandat i kommunfullmäktige, samt att detta skall gälla från 1 januari 2019. Gruppledare som inte har ordinarie eller ersättarplats i utskotten, skall också kunna ha en observationsplats i de fyra utskott som ligger under kommunstyrelsen.

2 Comments

  1. Tolv miljoner måste sparas !

    Med tanke på det usla resultat nuvarande regim i Nora presterat, vore det naturligt med stora nedskärningar i den sektorn, eftersom den tydligen är en belastning, för ev utveckling.

  2. Bra tanke att skippa oppositionsrådsrollen som är en märklig konstruktion men det vore väl bättre att helt spara in pengarna istället för att, som föreslås, bara fördela ut dem på ett annat sätt. Partierna får ju redan idag ett partistöd baserat på mandat.

    Den politiska organisationen borde också vara med och bidra till de kommande besparingarna och man borde därför också dra ned på kommunalrådstjänsterna som idag är för många och stora för en kommun av Noras storlek

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.