Mukwegefilm visas i Nora

NORA. På lördag klockan 18 visas i Bergslagskyrkan, Nora, filmen om dr Denis Mukwege och Panzisjukhuset i Kongo. Denis Mukwege fick Nobels fredspris förra året och är nu aktuell i våra trakter, genom att han kommer till Örebro och fredskonferensen under FN-veckan 23-25 oktober.

Filmen ”The Man Who Mends Women” om den världsberömda gynekologen och människorättsaktivisten Denis Mukwege hade Sverigepremiär 2016.

Dr Denis Mukwege har funnits på Panzisjukhuset, sedan PMU var med och startade det för 20 år sedan. Det är en fascinerande film om hans arbete med sargade kvinnor på detta sjunkhus.

Den 1 september 1999 kom den första patienten till Panzisjukhuset i DR Kongo. Hon hade blivit våldtagen och skjuten i benet av rebeller. Hittills har mer än 54 000 kvinnor som utsatts för sexuellt våld i konflikt fått vård på sjukhuset och chefsläkaren Denis Mukwege fick för ett år sedan ta emot Nobels fredspris för sin insats för kvinnorna.

Den 23 – 25 oktober kommer dr Mukwege till Örebro för föreläsningar och möten i fredskonferens och gudstjänst. Därför är filmen synnerligen aktuell just nu.

Biståndsorganisationen PMU, är med vid besöket, och informerar mer om verksamheten i nuläget.

Noras second hand, Gåvan, är bland annat med och stöttar Panzisjukhuset med sitt ekonomiska överskott.

Kvällen arrangeras i samarbete med studieförbundet Bilda.

Fika serveras och det kommer finnas möjlighet att ge en gåva till arbetet.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.