Begravningsentreprenören Johan Holm, Fonus i Nora.

Musiken gör begravningen personlig

NORA. För ett par decennier sedan följde de flesta begravningar en traditionell form, men mycket har förändrats och idag görs begravningar mer personliga. Bland annat har musikvalet förändrats stort.

-Ja, idag finns inga gränser för musikvalet på en begravning och de flesta begravningar innehåller idag personliga delar, säger begravningsentreprenören Johan Holm på Fonus i Nora.

Januari månad är den månad på året då flest människor går bort, och således den månad då flest anhöriga ställs inför begravningsarrangemang.

-Idag är det mycket mer fokus på att göra varje begravning mer personlig, berättar Johan Holm. Den avlidne kan ju själv ha haft önskemål om till exempel musikval, eller är det de anhöriga som med olika inslag vill göra begravningen personlig.

-Det kan handla om att en människa som älskat skogen gått bort, fortsätter Holm. Då kan vi få smycka med granris eller mossa. Vi har smyckat kistor med garnnystan då den avlidne älskat att sticka.

Så var det inte förr. Då hade prästen sitt upplägg för en begravning och kantorn visste vad som skulle spelas.

-Allting har förändrats mycket under senare år, säger Johan Holm. Idag är det många som har önskemål om hur de vill bli ihågkomna. En begravning ska ju på något sätt spegla den avlidnes liv.

Inte minst musikvalet vid begravningar har förändrats. Hos Fonus i Nora har man tagit fram en topplista med både vanliga och lite mindre vanliga låtar.

  • Koppången
  • Utan dina andetag
  • Tröstevisa 
  • Amazing grace
  • Brusa högre lilla å

– Musiken är något för människor att samlas kring och som kan göra ceremonin väldigt personlig. En gång har vi spelat låten ”The final countdown” på en begravning, det var ett väldigt personligt val och det är faktiskt den enda gången vi i Nora har spelat den, säger Johan Holm.

-Musiken avgörs lite av vilka låtar som är populära, fortsätter Johan. För några år sedan spelade Magnus Uggla in låten ”Jag och min far” och då spelades den på en hel del begravningar.

Johan Holm menar att det är fler och fler som väljer eller önskar musiken till sin egen begravning och han har inga problem med om någon skulle vilja att hårdrock ska spelas på en begravning.

-Absolut inte, säger han. Det behöver inte alls vara den traditionella musik som spelades förr. Idag ska musikval och eller smyckning spegla den avlidne och det gäller även vid en efterföljande minnesstund. Fortfarande bjuds det oftast på smörgåstårta, men om den avlidne älskade korv kan det handla om att vi tar in en korvgubbe med en låda på magen. Det blir både personligt och värdigt.

Fonus har en spellista på Spotify, som vem som helst kan gå in och lyssna på och lägga till egna låtar. Idag finns 329 låtar på spellistan. Listan heter ”Min begravning”.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.