När tycker Noras politiker att det är dags att spara på politiken?

i INSÄNDARE/DEBATT/Okategoriserade

För lite drygt ett år sedan deltog jag i arbetet med ett socialdemokratiskt alternativ till kommunbudget för 2012. Ett av de förslag vi hade var att minska kostnaderna för politiken i Nora. Vi föreslog bl.a. att tre kommunalråd skulle bli två vilket skulle innebära en besparing på politiken med en halvtidstjänst. Därutöver föreslog vi att att tjänsten som oppositionsråd skulle minska med en tredjedel från 75 till 50%. Allt som allt skulle detta ge minskade utgifter för kommunen med ungefär 400.000 kronor varje år utöver de pengar som skulle sparas genom andra åtgärder såsom färre möten

I samband med omorganisationen av kommunens bolag inrättades ett helt nytt bolag, Nora Rådhus AB, vilket skulle fungera som ett moderbolag till Norabostäder AB och Nora Fastigheter AB. Tidigare hade kommunen själv via kommunstyrelsen haft den funktionen. Vi inom (s) motsatte oss detta då vi tyckte det var onödigt med ytterligare en organisatorisk överbyggnad som eventuellt också skulle kunna innebära ökade kostnader för politik. Skälen till att inrätta moderbolaget, med en elva personer stor styrelse, sades vara ekonomiska och drevs igenom av den dåvarande majoriteten bestående av Moderaterna, Norapartiet, Folkpartiet, Centern, Kristdemokraterna och Miljöpartiet.

Vad har hänt med dessa förslag efter att Socialdemokraterna kom till makten tillsammans med Moderaterna och Vänstern? Jo man har tillsatt en grupp politiker, vilka i sin tur dessutom ska ha sammanträdesarvoden, som ska se över den politiska organisationen. De ska återkomma med förslag till förändringar som, praktiskt nog, inte skall börja gälla förrän tidigast efter valet 2014.

Var det inte på allvar vi i (s) föreslog de här besparingarna i 2012 års budget? Varför genomför man inte dessa kostnadsminskningar nu? Att det skulle behövas två år av utredning och genomförande ansåg inte Socialdemokraterna innan man kom till makten. Det måste vara andra orsaker som ligger bakom. Jag tror att nuvarande ledande socialdemokraters fantasi och konstruktivitet när det kommer till att hitta en grund för samarbete med andra partier begränsar sig till att förhandla om fördelning av tjänster och poster.

Vid tillsättningen av ordföranden inom majoriteten var det enklare att ha tre tjänster att fördela så att det blev två socialdemokrater och en moderat som kan kalla sig kommunalråd. Alternativen, antar jag, hade varit att socialdemokraterna med sina femton fullmäktigemandat mot moderaternas fem gjort anspråk på båda posterna om det bara funnits två att fördela. Eller att (s) och(m) hade fått en varsin trots den stora skillnaden i storlek. Det första alternativet vågade man säkert inte driva för då hade det antagligen inte blivit något samarbete. Med det andra alternativet hade man riskerat att det moderata kommunalrådet fått ännu mer plats och tagit över hela showen själv.

Nora Rådhus AB? Vad jag förstår har reglerna för kommunala bolag förändrats så att grunderna för att hålla sig med ett sådant holdingbolag i allt väsentligt är borta. Som ordförande sitter dock efter maktskiftet en moderat. Att riskera något genom att ta upp en diskussion som skulle kunna leda till att den posten försvinner vågar nog inte socialdemokraterna. Inte ens när det gäller ett onödigt bolag.

Är jag för misstänksam nu? Nja jag tycker mig nog ha god grund för mina misstankar. När vissa socialdemokrater hade fått korn på makten förra gången, då genom ett hägrande samarbete med kristdemokraterna, visade man vad man var beredd till. När det samarbetet skulle säljas in till övriga i partiet handlade det om att det ”enda” (s) skulle behöva ge upp var en kommunalrådspost. Eventuella skillnader i sakfrågor och politik var överhuvudtaget inte på agendan och när det fanns invändningar valde man att bortse från dem. Det viktiga och det man såg som nyckel var att man var överens om just kommunalrådstjänsterna.

Ovannämnda diskussioner gick dock i stå men man trodde sig ändå se en liten öppning till lösning, dock var kristdemokraternas ordförande just då på semester och utan honom kunde man inte komma överens. Hur löste man det? Jo man köpte sig lite tid genom att ajournera det kommande budgetbeslutet till ett extrainsatt fullmäktigesammanträde i mellandagarna 2011. Detta för att hinna med ytterligare en, föga överraskande misslyckad, runda med (Kd). Allt till en kostnad av ett helt onödigt möte som noraborna fick betala. Så att man inte drar sig för att använda skattepengar för att få komma till makten har man bevisat tidigare.

Thomas Jansson
Socialdemokrat och föredetting

8 Comments

  1. Håller helt med Sven-Erik Larsson.

    ”Bra politiker, skall ha bra betalt”.

    Usla politiker, skall ”ha foten” utan ett rött öre och framför allt inga pensioner.

    Politiker, skall arbeta för innevånarnas bästa och
    inte för de egna förmånerna. Dvs lön efter prestation.
    Dessuton skall de agera öppet mot medborgarna och sluta med ”smussel” och sekretess.

  2. Bra politiker skall ha bra betalt.
    Tycker man att de inte sköter sig
    får man väl gå in själv i politiken.
    Är det riktigt illa kan man styrka
    dem på valsedlen.
    Mycket gnäll i Nora tycker jag

  3. Jag skrev tre rader. Det var en fråga som jag ställde mej efter Ditt nuvarande och tidigare inlägg i bland annat Na-Nt. Då hade jag fel då.

  4. Egentligen borde jag väl ignorera ditt inlägg men ibland uppfattas det som får stå oemotsagt till sist som en sanning.

    Jag vet att socialdemokraternas handlande är svårt att försvara Åsa Leek och då är det säkert lättare att utmåla mig som en bitter förlorare för att förminska mig och det jag skriver. Men ska du smeta på mig dåliga omdömen får du allt försöka med något annat.

    Tesen att jag skulle känna mig förbigången och önskat en kommunalrådspost för egen del faller på sin egen orimlighet, valen av kommunalråd skedde ju efter att jag lämnat socialdemokraterna i Nora. Jag hoppade faktiskt av (s) och mitt uppdrag som ledamot av kommunstyrelsen redan för drygt ett år sedan då jag kände att jag inte kunde representera ett parti som inte levde upp till grundläggande demokratiska principer och sina egna stadgar. Jag valde principen före uppdraget kan man säga och då vet jag inte om jag förtjänar att beskrivas på det sätt du beskriver mig.

  5. Det ser ut som en partsinlaga det som Thomas skriver. Han förmedlar så mycket bitterhet i olika forum. Min tes är den att han känner sig förbigången av sitt parti. Han hade själv helst velat att ha en kommunalrådspost?

  6. Jamen ? Pia-Maria.

    Vi har ju redan ”tjänstemannastyre” i Nora.

    Norlund i rådhus, har ju egen teckningsrätt och kan sticka iväg och göra ”affärer”, som vi nu ser resultatet av.

  7. Centerpartiet föreslår och har föreslagit att inläsningsarvodena försvinner för alla politiker. Vi föreslår och har föreslagit att sammanträdesarvoden för kommunfullmäktigeledamöter försvinner, att sammanträden generellt glesas ut där det är möjligt vilket gjordes redan under 6 partitiden. Då hade även kommunalrådet i ks en en lägre tjäntgöringsgrad bl.a. Jag sitter med i gruppen för ev omorganisation. Vi har aldrig bett om sammanträdesarvoden , det beslutet tog Oscarsson på stående fot på sista kf, varför får vi fråga henne om. Onödigt om ni frågar mig, och Centerpartiet. Så rörande minskade politiska kostnader är Centerpartiet för det, men det är viktigt att det möjliggörs en opposition och politisk styrning så vi inte landar i ett tjänstemannastyre.

  8. Nora Rådhus AB.

    Håller helt med att företeelsen är onödig och bara kostar pengar. En förening, för inbördes beundran och förkovran.

    Gänget, har helt misslyckats, med att ”förvalta”
    Norabornas egendom, vilket resultaten i de andra sk
    ”bolagen”, samt affärerna runt ”bryggeriet” utvisar.

    Lägg,med omedelbar verkan ned ”rådhus” Pengarna behövs, för andra än politiker !

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.