Narkotikabrotten finns kvar i Bergslagen

BERGSLAGEN. Förra året var det Nora som stack ut när det handlade om brott relaterade till narkotika. Under 2017 är det Ljusnarsberg som står för de svarta siffrorna.

Narkotika finns i hela Bergslagen, även om antalet anmälningar fördelar sig olika från år till år. Kanske har polisen gjort extrainsatser i någon kommun eller sker missbruket i det dolda. Att jämföra år från år är inte tillräckligt spetsigt egentligen, då narkotikabrott är vanliga, men trender kan skönjas över tid och det är kanske det viktigaste. En kommun kan plötsligt ”svämmas över” av anmälningar, men många gånger handlar det om att en eller några personer flyttat till kommunen.

På kort sikt och med en jämförelse mellan 2016 och 2017 har narkotikarelaterade brott minskat i Nora, Lindesberg och Hällefors, men dessvärre ökat i Ljusnarsberg. Såväl innehav av narkotika, eget bruk samt överlåtelse har ökat och som en naturlig följd av detta har polisen tagit betydligt fler misstänkta drograttfyllerister.

Noterbart när det handlar om drogrelaterade brott är att dopningsbrotten minskar. Under 2017 finns endast två anmälda fall av dopning, båda fallen i Nora.

Statistiken bygger på antalet anmälda brott och säger ingenting om utfallet av den rättsliga prövningen, hur många som verkligen blir dömda är okänt.

Man ska alltså ta statistiken med en smula salt, samtidigt som statistiken går att jämföra över längre tider.

Artikelserien Brott i Bergslagen kommer att publiceras under den kommande veckan.

1 Comment

  1. Lite för tunna siffror !

    En burk med ärtor, skall innehålla innehållsförteckning.

    Men siffrorna om kriminaliteten, är bara siffror.
    Inget om vem som beställt uppgifterna, inget om vad som ingår, mm.

    Tror nån kallade sådant här för ”snömos” !

Kommentera

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.