Nedläggningsbeslutet skjuts till fullmäktige

i LINDESBERG

LINDESBERG. Barn- och utbildningsnämnden i Lindesberg beslutade på måndagen att inte ta genomdriva förslaget att lägga ned skolorna i Ramsberg och Rockhammar. I stället kommer frågan att beslutas i kommunfullmäktige och Barn- och utbildningsnämndens förslag till fullmäktige är detsamma – nedläggning.

Det är en stor skillnad på att ta ett stort nedläggningsbeslut i en nämnd eller i kommunfullmäktige. I en nämnd kan representanter för de olika partierna sitta utan att vara folkvald, men kommunfullmäktige består endast av de personer som röstades fram den 9 september tidigare i höst.

– För oss i Vänsterpartiet är det en självklarhet att en så viktig fråga hör hemma där, något annat borde inte någon gång kommit på fråga. Så här långt en seger för nämnda byar och dess invånare, men också för oss i Vänsterpartiet men även för Centerpartiet, säger Ulf Axelsson (V) i ett uttalande.

Även Moderaterna uttalar sig efter BUN-sammanträdet och antar en motsatt position.

– Vi ser det inte hållbart över tid att upprätthålla den kvalitet som våra barn skall ha och som läroplanen kräver, skriver Pär-Ove Lindqvist och Tomas Klockars i uttalandet. Det är svårt att rekrytera behörig personal till små enheter. Barnen har också ett begränsat socialt utbyte med så få klasskompisar. Årskullarna är mycket små, mellan 1-5 barn. Prognosen till hösten 2019 är för Ramshyttans skola 22 elever i klasserna F-5, för Rockhammars skola 14 elever i klasserna F-3 och för förskolan Lönngården 7 barn. Alternativet att minska på personal och lärartäthet istället för lokaler anser vi vara sämre då vi samtidigt måste öka måluppfyllelsen i grundskolan.

Det kommer att bli ett spännande sammanträde i kommunfullmäktige, där samtliga partier tvingas visa sin inställning i frågan. Utgången av en omröstning i frågan är i dagsläget mycket oviss. Socialdemokraterna och Moderaterna vill lägga ned och Centerpartiet, Vänsterpartiet, Landsbygdspartiet oberoende och Sverigedemokraterna vill ha byskolorna kvar. I det läget har S och M 22 röster av 45 (förutsatt att samtliga inom dessa partier vill lägga ned) och C+V+LPO+SD har 19 röster. Återstår gör då Miljöpartiet (1 röst), Kristdemokraterna (2 röster) och Liberalerna (1 röst) och samtliga dessa måste rösta för fortsatta skolor i Ramsberg och Rockhammar för att beslutsförslaget ska falla.

-Om det nu blir ett klokt beslut i kommunfullmäktige så öppnas för att kommunen tillsammans med bybor i Ramsberg och Rockhammar gemensamt kan finna sätt som gör att fler barnfamiljer etcetera kommer att kunna och vilja flytta till nämnda byar. För även om svårigheter finns så är vi övertygade att dessa byar har en potential för att med samhällets stöd kunna växa och därmed säkra framtiden och vara en ”levande landsbygd” värd namnet, skriver Vänsterns ledamöter Ulf Axelsson, Gunilla Remnert och Hans Lindkvist.

4 Comments

  1. Tack; Arne Wikström för dina kloka ord om de möjligheter som fler borde vakna upp och se att de finns för många nedläggningshotade byar och dess skolor!
    Vid gårdagens (läs måndagen den 12/11) behandling av skolorna i Ramsberg och Rockhammar var det en majoritet i BUN som var för nedläggning, men av ”omtanke”, för opinionen (man tackar) och det odemokratiska att ta beslutet i en nämnd och inte bland de politiker som är folkvalda gör att det fortfarande finns en om än liten chans att det till sist blir ett klokt beslut i kommunfullmäktige.

    De partier som hittills visat att prat om en ”levande landsbygd” inte bara är, just bara prat, det är (V), (C) (LPO) och (SD).
    Men det räcker inte för at rädda skolorna!

    Men kanske kan en påminnelse till några av partierna hjälpa om vad dom själva skrev i sina valprogram vid senaste valet.
    Vi börjar med Miljöpartiet som i sitt Landsbygds -politiska program skriver under rubriken utbildning citat: ”För att människor ska kunna bo på landsbygden krävs tillgång till utbildning i hela landet, från förskola, grundskola och gymnasium till högskola, folkhögskola och studieförbund”.
    Men kära miljöpartister i Lindesberg låt oss då hjälpas åt för att bevara skolorna för de allra yngsta barnen som bor på landsbygden, det är ju vad ni själva skriver att ni vill!
    Kristdemokraterna vill i sitt program, citat: ”Landsbygd, Kristdemokraterna vill att människor ska kunna bo och leva i hela Sverige. Genom landsbygdens produktion av bland annat livsmedel, energi och naturmaterial skapas förutsättningar för tillväxt i hela landet. Natur och miljö ska förvaltas ansvarsfullt så att nästkommande generationer kan ta över ett hållbart samhälle. Kristdemokraterna vill ha en fungerande service så som barnomsorg, skola, sjukvård och infrastruktur i hela landet. Det är även väsentligt att företag får goda förutsättningar att växa och utvecklas. Detta kräver bland annat en väl utbyggd IT-infrastruktur” slut citat.
    Moderaterna då, nu kanske någon tänker men dom kan väl ändock inte ha lovat att landsbygden skall leva, men det gör dom faktiskt, även om de inte är lika tydliga som när det gäller ytterligare löften om skattesänkningar.

    Det blir ett spännande möte med kommunfullmäktige för dem som har förstått de utlovade och skrivna orden i partiernas program.
    Avslutningsvis en uppmaning till politikerna i (Mp) (Kd) (L) och (M) läs på, så kanske även ni kan förstå och därefter följa era egna partiers program!

    Bjarne Lind
    Lindesberg

  2. Om man utgår ifrån att landsbygdsskolorna är en belastning så blir de det. Om man i stället utgår ifrån att de kan vara en tillgång kan de mycket väl bli det.
    Landsbygdskolorna måste sättas i ett vidare perspektiv än att bara handla om en kortsiktig budgetuppfyllelse. Perspektivet på landsbugdsskolorna måste vidgas och nya utvecklingsidéer måste prövas. Kompetensen för att klara det finns utan tvekan hos både politiker och tjänstemän i kommunen.
    För skolorna på landsbygden finns det all anledning att skapa en ordentlig och välundebygd utvecklingsplan eftersom de betyder så oerhört mycket för inte bara landsbygdens, utan även för t ex näringslivet.
    Samhällsutvecklingen i sig med en ökad urbanisering talar för att intresset kommer att öka för att flytta från en stressig storstadsmiljö till en lugnare livsmiljö på landet. En bättre och snabbare fiberutveckling samt bättre kommunikationer ökar bevisligen detta intresset ytterligare.
    Samhällsutvecklingen i stort talar för och inte emot en satsning på landsbygdsskolorna! Ta vara på den möjlighet som landsbygdskolorna faktiskt redan nu innebär!

  3. Att fler barn begränsas till att välja Ramsbergs skola är också tydligt då inte barnen från grannbyn Stråssa erbjuds skolskjuts till Ramsberg utan tvingas gå i överfyllda klasser i Storå och i Guldsmedshyttan. Det är ju lika långt till Ramsberg och där får eleverna tid med lärarna. Jag skulle vilja se rapporten som säger att kvaliten är sämre i Ramsberg jämfört med andra skolor. Enligt rapporten jag läst så håller skolan god kvalitet.

    Pär-Ove Lindqvist säger att det är svårt att rekrytera lärare. Hur många vill söka jobb på en skola som hela tiden är nerläggningshotad?

    Satsa på skolan istället och tillåt den att växa. Måste ju vara en dröm för en lärare att ha lagom stora klasser med lugna trygga barn.

  4. Tyvärr ser det inte bra ut inför K.F. att behålla Rockhammar,Ramsberg då (MP) (KD) har samma inställning som (S) (M) för en nedläggning.
    SD anser att det finns alternativ för att behålla småskolor och att inte centralisera skolor då vi har ett landsbyggdperspektiv att ta hänsyn till, frågan blir vad händer runt dessa två bygder.

    SD vill som vissa andra partier att landsbygden skall leva och att familjer som vill bort från storstaden till ett lugnt liv med deras barn ska kunna få ta del av servicen som kommunen erbjuder genom skattekronor som innebär en skola och service.

    //Mats Seijboldt G.L. SD Lindesberg.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.