Doktor Anda Nodieva prövar in CPAP-behandling hos en patient, under överinseende av Jan Ulfberg och Rotary-presidenten Hans Kvarnbrant från Nora.

Nora Rotary hjälper letter andas nattetid

Doktor Anda Nodieva prövar in CPAP-behandling hos en patient, under överinseende av Jan Ulfberg och Rotary-presidenten Hans Kvarnbrant från Nora.

NORA. Nora Rotaryklubb fortsätter troget sitt engagemang i Lettland. Bland annat far klubbmedlemmar med transporter till hjälpbehövande i Bauska. I transporterna finns sådant som kommer från bytardagarna i Karlsängskolan i Nora. Men den här gången var det något utöver det vanliga, då man fått med sig värdefull medicinsk utrustning.

Häromdagen besökte representanter i Nora Rotaryklubb, det statliga sjukhuset i Bauska, i södra Lettland. Med sig hade man 40 stycken så kallade CPAP-maskiner, som blåser in luft i patientens luftväg under sömn, och därmed förhindrar man att de s.k. apnéerna uppstår. Det vill säga att patienten får en försämrad andning på grund av att tungan ramlar bakåt och förhindrar luftens passage ned till lungorna under sömnen.

I Örebro-regionen får de patienter som behöver detta hyra maskinen för 100 kronor per månad. I Lettland kostar det patienten vanligtvis två månadslöner att få maskinen tillhandahållen. De maskiner man hade med var skänkta av företaget Timik AB, i Sollentuna, förmedlat via docent Jan Ulfberg, Nora, internationellt känd sömnforskare. Gåvan är värd ca 400 000 kronor, ett mycket stort belopp för den lettiska sjukvården.

BERT PARSMO

1 Comment

  1. Ett önsketänkande att Rotary i Nora skulle hjälpa våra egna äldre till bättre andning,nää..nää,förresten vad gör NI för våra gamla som byggt detta Sverige??

Kommentera

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.