Norapartiet om det planerade reningsverket

INSÄNDARE/DEBATT. Norapartisterna Jan Rylander och Bertil Roden skriver i ett debattinlägg att politikerna i majoriteten i Nora sticker huvudet i sanden när det gäller det planerade avloppsreningsverket i Nora. Läs Norapartisternas inlägg här.

Nora kommuns planerade avloppsreningsverk

Nora kommun planerar att investera i ett nytt avloppsreningsverk och en ny skola för uppskattningsvis en halv miljard, eller i närheten av vad kommunen kostar under ett år att driva.

Sug på karamellen ”Halv miljard” det är mycket pengar, när vi är en så ”fattig” kommun att det inte dröjer länge förrän skattehöjarspöket visar sig.

Vid kommunstyrelsens extra måndagsmöte yrkade Norapartiet på att man avvaktar med kostnaderna för Nya Karlsängskolan tills anbudskostnaderna för avloppsreningsverket är kända.

Den kalkyl och handlingar för om- och nybyggnad av avloppsreningsverket har noggrant framtagits med en mycket kunnig konsult och med berörd personal till en kostnad av 186 miljoner kronor. Detta är ett underlag för att kunna göra en regelrätt upphandling.

Men vad gör den styrande majoriteten åt detta. Jo, man avsätter 150 miljoner kronor i investeringsmedel för ombyggnad Nora reningsverk.

Det är skrämmande att man inte tror på de underlag som Samhällsbyggnad Bergslagen framtagit. Eller så tror man att man kan minska på reningseffekten till Norasjön-Hjälmaren-Mälaren och sist Östersjön. Den styrande majoriteten har verkligen miljötänket helt klart. Det är som ”strutsen” – ner med huvudet så ser man inget. Nora kommun har verkligen ”skitat” ner vattendragen nedströms, där många kommuner tar sitt dricksvatten och inte minst i Östersjön där torsken mår väldigt dåligt.

Vi i Norapartiet kommer aldrig att acceptera, utan att vårt nya reningsverk skall ha en mycket hög klass för närmaste femtio åren i miljöns tecken.

Man kan då hoppas att framtidens ungdomar talar om en framsynt generation som byggde det nya avloppsreningsverket.

Jan Rylander och Bertil Roden, Norapartiet

1 Comment

 1. Lite ruggigt, att Samhällsbyggnad, lämnar underlag för upphandling av nytt reningsverk.
  DOM ÄR JU FAKTISKT JÄVIGA !

  Samhällsbyggnad sätter sina egna taxor för vatten och avlopp. Nu skall dom alltså upphandla byggföretag som går i takt med dom själva, dvs kostnader, som sedan skall debiteras skattebetalarna, utan att dessa kan säga ett pip.

  Här borde nog upphandling ske för öppna dörrar och inget mygel med byggföretag, som behöver nya objekt. Byggföretagen går ju, så att säga ”taskigt”
  och Noras kommunala byggen, är mums, att sätta tänderna i.

  Pengarna till reningsverket, skulle kunna delegeras, från ”turistkulturen”, eftersom den blir pannkaka, om vattnet i Norasjön blir för skitigt.
  Eventuellt skulle man kanske döpa det här eländet till ”skitkultur” och få lite kulturbidrag ?

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.