Norapartiet om fler slutna sammanträden

INSÄNDARE/DEBATT. Norapartiet har reagerat starkt på att det har föreslagits att kommunstyrelsens sammanträden inte längre ska vara öppna för allmänhet och press. NP vill istället öka öppenheten i politiken. Läs Norapartiets debattinlägg här.

Slutna möten i kommunstyrelsen och byte av möteslokal i Nora

2010 beslutades med stöd av kommunallagen att kommunstyrelsemötena skulle vara öppna för press och allmänhet. Detta fungerar förträffligt och ger medborgarna full insyn i hur förslagen till kommunens beslutande organ, kommunfullmäktige, har beretts och hur de olika beslutsförslagen motiveras. Motiven för olika beslut är av stor vikt för att en levande demokrati skall kunna utvecklas och förankras hos medborgarna, som genom sitt arbete betalar den kommunala verksamheten. Nu föreslås att kommunstyrelsemötena skall stängas för pressen och allmänheten, vilket enligt vår mening kommer att skapa misstänksamhet hos medborgarna och ge utrymme för ökat politikerförakt, vilket definitivt inte främjar ett öppet samtal mellan politiker och skattebetalare.

Vi anser att öppenheten skall öka istället för att minska genom webbsända möten i både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige, vilket skapar ett än större intresse hos medborgarna att engagera sig i politiken.

Beslut har tagits om att flytta både kommunstyrelsemötena och kommunfullmäktigemötena från Nora bibliotek respektive Nora stadshotell till Hagby ängar, vilket kan upplevas av medborgarna som att tillgängligheten till mötena blir sämre och att äldre medborgare får svårare att delta i det öppna samtalet. Det skall vara högt i tak och alla skall ha möjlighet att delta i samtalet vid de tillfällen, som erbjuds enligt kommunallagen. En levande demokrati är en förutsättning för utveckling.

Norapartiet

Jan Rylander               

Bertil Roden              

Lars-Erik Larsson

1 Comment

 1. Är väl en naturlig försvarsreaktion, från Noras regering.

  Blir man ”påkommen” och har marigt att svara på pengafrågor från skattebetalarna, så låser man in sig. Allaktivitetshusets intressenter; gänget och
  ”hyresvärdsprofilen” har ju för syns skull tvingats sänka intäkterna från 1,9 mille,
  till 1,75 mille.

  Men för sysselsättningen blir det ju ett plus. Vaktstyrka måste ju till för att hålla
  allmänheten borta, dessutom behöver biffarna uniformer som kan tillverkas lokalt. Den stora frågan blir väl vilken färg dom skall ha, svart grön eller brun.

  Gula västar är ju inte aktuellt.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.