Norapartiet om näringslivsklimatet

INSÄNDARE/DEBATT. Näringslivsklimatet i Nora rankas som ett av Sveriges sämsta och i ett debattinlägg skriver Norapartiets Rutger Ahlbeck, Bertil Roden, Jan Rylander och Lars-Erik Larsson om konsekvenserna av detta. Läs Norapartiets debattinlägg här.

Noras näringslivsklimat måste förbättras

Det politiska ledarskapet har fallerat.

I Näringslivsrankingen av Sveriges 290 kommuner har Nora halkat ned på plats 285. Endast fem kommuner har sämre klimat än Nora.

Ett gott näringslivsklimat är grunden för tillväxt och därmed för vår välfärd. Det innebär att det är företagen i Nora och dess anställda som är med och skapar välfärden. I Nora finns drygt 1 500 jobb i små företag. Det är nästan hälften av alla som arbetar i Nora. Om näringslivsklimatet i Sverige inte blir bättre så kan det bli riktigt besvärligt för Noras företagare och dess anställda när högkonjunkturen klingar av.

Noras företagare är inte bara nödvändiga för välfärden. Utan stöd från många lokala företagare skulle föreningslivet gå på knäna.

Det finns två orosmoln på himlen. Det ena är Sveriges näringslivsklimat. Det andra är det urusla lokala klimatet. Inte på femtio år har vi haft en så småföretagsfientlig regering som nu. Småföretagare skapar fyra av fem jobb i Sverige. Ändå har de bekämpats som om de vore finansmatadorer på Östermalm. Och nu vill regeringen höja arbetsgivaravgiften med 15 miljarder. Det slår hårt mot småföretagare och deras anställda. Det hemska är att arbetsgivaravgiften redan är onödigt hög. Det ingår nämligen en allmän löneavgift i arbetsgivaravgiften. Det är en ren skatt och den används inte till det man kan tro. Skatten infördes 1995 med inledningsvis 20 miljarder för att finansiera inträdet i EU. Idag uppgår denna skatt till c:a 125 miljarder och används till allt annat än de anställdas försäkringslösningar. Om löneavgiften inte användes för märkliga ändamål, skulle arbetsgivaravgiften kunna sänkas med 15 miljarder stället för höjas samtidigt som de anställdas allmänna pension skulle kunna höjas med 50 %.

Mot ovanstående bakgrund är det ofantligt viktig att Noras näringslivsklimat förbättras. För detta krävs en radikal attitydförändring. För utan en förändrad attityd ingen bestående beteendeförändring. Vi har i 10 års tid fått höra att vårt dåliga näringslivsklimat ska bli väsentligen bättre genom förbättrad dialog med företagarna. Och ju mer de styrande pratat om dialog desto sämre har klimatet blivit. Sedan det för några år sedan i fullmäktige presenterades ett fint skrivet näringslivsprogram har näringslivsklimatet försämrats. Det synes som de styrande inte kan förändra sina attityder. Men det gäller inte bara att förändra attityden hos styrande politiker. Skolans attityd behöver förbättras. Det är viktigt att skolan förmedlar en saklig bild av företag och företagande. Elever behöver få kunskap om och kontakt med näringslivet. Elever ska inte behöva höra politiska budskap.

Med ett nytt och aktivt ledarskap går det att förbättra såväl effektiviteten i kommunen som näringslivsklimatet. Låt oss ta ett exempel från en kommun som började arbeta med attitydmotivation. (Några attitydmål finns inte i Nora kommun.) Antalet anställda har varit konstant. Idag klarar samma antal anställda av 2,5 gånger fler bygglov än tidigare och på mindre än halva tiden per ärende. Därtill med ökad kvalitet och de anställda är mer nöjda med sitt arbete.

Låt ett nytt och aktivt ledarskap få styra Nora!

Norapartiet

Rutger Ahlbeck

Bertil Roden

Jan Rylander

Lars-Erik Larsson

7 Comments

 1. Långben

  Har tydligen använt något ord som inte passar !

  Med ”grundskolekompetens”, menar jag att eleverna gått ut grundskolan, utan att ha tillgodogjort sig
  grundskolans kunskapsnivå.

  Är fortfarande ute efter antalet, som inte kommer in på gymnasium, på grund av för dåliga betyg.

  Vi tar Karlsängsskolan !

 2. S Johansson
  ”Att inte klara grundskolekompetens”?
  Mig veterligt finns det inget som heter så. Men du kanske satt och sov på lektionerna i svenska.
  För övrigt är dokumentation kring elevers betyg m.m. offentlig handling så är du intresserad är det bara att sätta igång och begära ut uppgifterna!

 3. Elin!
  Med den inställningen du och din familj verkar ha till andra människor tror jag de flesta Norabor är tacksamma för att ni lämnat kommunen.
  Och vilket språkbruk! Du lär väl ut det till dina barn så att de kan föra traditionen vidare.
  OBS! Ironi!
  Vore spännande att veta vilken kommun ni emigrerat till för att kunna följa era förehavanden där.
  Gräset är inte alltid grönare på andra sidan!

 4. Nora kommun har permanent plats i botten på Svenskt Näringslivs kommunranking. Det beror enbart på ren inkompetens hos t ex de näringslivsansvariga (begär ut deras CV så förstår ni exakt vad jag menar – de har varken utbildning eller erfarenhet av företagande (men jobba på Länsmuseet är tydligen en kompetens…) däremot partibok.
  Jag och min familj har därför flyttat 2 företag plus hela vår familj från kommunen. Sossarna kan brinna i helvetet.

 5. Jultomten

  Beträffande skolan.
  Ge mig exakta siffror, på hur många ungar som inte klarar grundskolekompetens, senaste året

  Sen går det att fortsätta diskussionen därifrån

 6. Alltså, Svenskt Näringsliv är ingen sanningssägare om nu någon trodde det.
  Att skolan i Nora ligger i topp i rankingen år efter år borde vara av stort värde för företagen eftersom det är deras framtida medarbetare det handlar om.
  Fokusera på detta istället för att lägga för stor vikt vid det fåtal gnälliga och ”aldrig nöjda-företagare” som finns i kommunen. De verkar kunna påverka även de som tycker att det mesta är OK till att bli negativa. Detta hade aldrig skett om Nora haft borgerlig majoritet trots att förutsättningarna för företagarna troligtvis hade varit liknande!

 7. Från Noras politiska ledning ;”intet nytt på västfronten”.

  Inför valet, skulle man tro att det åtminstone skulle komma lite ”löften”, men icke.

  Nej, trots att näringslivet ligger bara fem snäpp, från att kravla omkring i dyn, råder tystnad.

  Man vet helt enkelt inte vad man skall göra. Är helt handlingsförlamade, medan gråpappren breder ut sig, försöker man mörka så gott det går.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.