Norapartiet om nya Karlsängskolan

INSÄNDARE/DEBATT. Norapartiets Jan Rylander, Bertil Roden och Boye Jonsson skriver i ett debattinlägg att Nora kommun just nu inte har råd att bygga en ny Karlsängskola. Detta efter att ha hört kommunstyrelsens ordförande Tom Rymoen i kommunfullmäktige för en vecka sedan. Läs Norapartiets debattinägg här.

Karlsängskolan Nora

Norapartiet har interpellerat till kommunfullmäktige i Nora om ett antal frågeställningar gällande Karlsängskolans planerade nybyggnation.

Frågorna till kommunstyrelsens ordförande kommunalrådet Tom Rymoen har ställts fram för allt på grund av att det inte har funnits någon form av kostnadsunderlag för byggnationen, utan helt och hållit varit en uppskattad, gissad maxkostnad om 360 miljoner kronor. Denna summa har vid sammanträde den 12 juni 2019 ändrats till 310 miljoner kronor.

Vi i Norapartiet har inte accepterat en sådan dålig ekonomihandläggning till den absolut största investering som någonsin planerats i Nora kommun.

Därför har Norapartiet motsatt sig den ekonomiska bilden av Karlsängskolans nybyggnation.

Kommunalrådet Tom Rymoen lämnade svar på samtliga interpellationsfrågor till kommunfullmäktiges sammanträde den 12 juni 2019 .

Som sammanfattning av Tom Rymoens lämnade svar kan konstateras att

 • ekonomin har endast ett takpris på 310 miljoner kronor
 • entreprenadformen är totalentreprenad med partneringskontrakt
 • med kostnaden avses självkostnad plus procentarvode
 • projektering görs när entreprenör är upphandlad
 • befintliga byggnader underhålls kontinuerligt enligt planering
 • det är inte aktuellt att lägga på sadeltak av självbärande plåt under tiden fram till dess att en ny skola står färdig (minst fem år)
 • tidigare kända miljöproblem är åtgärdade – det gäller bland annat PCB-sanering, takunderhåll, rivning av skadade väggar och utveckling av ventilation
 • med andra ord finns i dagsläget inget kvar av de tidigare miljöproblemen

Vi i Norapartiet ser en stor brådska hos den styrande majoriteten i kommunen vad gäller projekt ”Karlsängskolan”. När man kan konstatera att ekonomin i kommunen är i kris, bör man vara rädd om kommuninvånarnas pengar och inte starta projekt utan att ha ekonomi till det. Dessutom kommer kommunens ekonomi att var kärv framöver och risken för skattehöjning är ändå överhängande.

Enligt kommunalrådet Tom Rymoens svar finns inga problem med befintlig skolbyggnad, den kommer säkert att klara sig i många år med ett normalt underhåll. Alltså är det inte bråttom med nybygge!

Vi i Norapartiet tycker inte att vi ska avskriva förslaget till nybyggnation av skolbyggnad, men det får ske först när vi har råd.

Just nu och närmaste åren framöver har vi inte det.

Först och främst behöver vi bygga ett nytt avloppsreningsverk! Det kan inte vänta av miljöhänsyn! Kostnad cirka 190 miljoner.

Norapartiet

Jan Rylander                      

Bertil Roden                      

Boye Jonsson

2 Comments

 1. Vad säger lärarna, eleverna och annan personal på skolan?
  Håller dom med om att skolan fungerar?
  Vad är det som kostar så mycket i Nora kommun att vi inte ens klarar av att bygga en ny skola trots den höga kommunalskatten? Lindesberg är på väg att bygga sin andra högstadieskola på en tid Nora inte klarar av eller ens projekterat för EN ny!

  Är det alla uselt dåliga avtal likt det vid fd Windahls som kör ekonomin i botten? Avtal där miljontals kronor liknas vid enkronor.
  Eller är det så enkelt att vi har uselt dålig politisk styrning med usla kunskaper inom ekonomi…eller är det helt enkelt så att politikerna fullständigt skiter i skattebetalarna och vad dom tycker?

  Det vore på tiden att vi skattebetalare kräver det vi betalar för. Nämligen bra vård skola o samhällsservice. Tror att det som vi medborgare skulle behöva är en ordentlig granskning av kommunens alla suspekta affärer och avtal. Speciellt angeläget är det nu när politikerna vill stänga ner dom öppna sammanträdena….
  Det luktar mygel o mörkläggning lång väg(socialdemokrati kan man också kalla det)!

 2. Noras ekonomi, är på ”fisens mosse” !

  Mycket stora detaljplaner, men ”inge verkstad” Lånetaket är så lågt, att det är tveksamt om det räcker att hålla taken täta på Karlsängsskolan.

  Vad som däremot är allvar, är reningsverket och vattenverket. Dricksvattnet, verkar, ha gömts bakom någon stängd dörr. Om klagomålen på kvaliteten ”inte nytt från västfronten

  Klarar inte Nora kommun, (Samhällsbyggnad) att komma med klara papper,
  vattenanalyser och ekonomikalkyler som är värda namnet, går vi tyvärr emot
  en framtid, när i tvingas köpa vatten på flaska och sidera bad i Norasjön

  Visserligen blir det en framgång för de privata vattenföretagen exv Loka, med det är väl inte det i betalar skatt till Samhällsbyggnad för ?

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.