Norapartiet vill inte ha höjda P-böter

INSÄNDARE/DEBATT. Norapartiet skärper tonen. Nu sätter man sig emot förslaget att höja P-böterna i Nora (och övriga tre kommuner) med minst det dubbla. Norapartiet anser att nuvarande bötesnivåer är fullt tillräckliga. Läs debattinlägget här.

Felparkeringsavgifter i Nora

Efter myndighetsförändring 2017-01-01 beslutade Nora kommunfullmäktige att fortsätta med samma avgifter för förseelserna som tidigare enligt följande:

Utebliven parkeringsskiva                                                               200 kronor

Parkerat för länge eller på förbud att parkera                             400 kronor

Parkering på förbud att stanna eller på handikapparkering    600 kronor

Nu har den nya myndigheten Samhällsbyggnadsförbundet Bergslagen kommit på den genialiska idén att förslå nya höjningar av ovanstående avgifter.

Förbundet anser att felparkeringsavgifterna bör justeras för att avgifterna ska motivera fordonsförare till att inte felparkera.

Man ändrar också till Transportstyrelsen föreskrifter vilket innebär att det finns ett stort antal ( 22 st.) alternativ parkeringsavgifter:

01-08                                800 kronor

20-26                                600 kronor

30-31                                800 kronor

34-41                                600 kronor

Här har avgifterna höjts med 50-100 procent som kan bli aktuellt 1 mars 2018  förutsatt att Nora kommunfullmäktige godkänner detta.

Dessa avgifterna är i de flesta fall liknande som Örebro, där får man  betala var man än parkerar i centrum.

Kan det verkligen vara motiverat att höja avgifterna i ”lilla” Nora med dryga 10000 invånare? I Nora används parkeringsskiva utan p-avgift.

Tänkta avgifter är även turistfientliga, vad tycker en turist om avgiften ifall de skulle drabbas?

Vid närmare diskussion med ett stort antal kommuninvånare så tycker de att nuvarande avgifter räcker eller till och med för höga.

Vi i Norapartiet kommer att verka i Nora kommunfullmäktige så att föreslagna felparkeringsavgifter icke beslutas/avslag, utan att nuvarande avgift från och med 2017-01-01 fortsätter gälla.

PS. Vad tycker kommuninvånarna i de mindre kommunerna Ljusnarsberg och Hällefors om höjningen av felparkeringsavgifterna? DS.

Jan Rylander

Norapartiet

18 Comments

 1. Jag har både bott och jobbat,i flertalet så kallade turist kommuner i landet,och har aldrig stött på några större invändningar eller problem från turisterna att acceptera ett betalningsfritt parkering system så som p-skiva innebär,inte heller någon erfarenhet att dessa skräms bort utav att kommunen tar ut en avgift i form av en parkeringsanmärkning då man bryter emot parkeringsregler ,vilket är normalt i Sverige i hela landet i både turistkommuner som Nora och i storstäder . Så det löjliga argumentet med att man skrämmer bort turister köper jag inte . Speciellt inte med ett system som innebär att det är fri parkering istället för att man tvingas lösa dyra parkeringsbiljetten och så länge man ställer sig som man ska så kostar det ju ingenting . Man kan ju aldrig göra alla nöjda ,och visst kan saker blir bättre ,fler långtidsparkeringen under sommarhalvåret mm . men att gnälla på att parkeringsanmärkningarna Höjs till en nivå med övriga landet och att de skulle skrämma bort turister är löjligt . Jag är positiv till att kommunen höjer taxorna så att det fel beteenden och det chansningar en del gör,bllir kännbarare .

 2. Positiv bilist !

  Egentligen ett skit att det står bilar framför pizzerian, när man, som Norabo, skall dit och handla.

  Vi som bor i Nora, skall naturligtvis bara styra in vid affärerna och bära ut våra prylar ? Borde finnas politiska vakter i bruna skjortor, som ser till våra rättigheter.

  Om Du inte handlar så mycket, att det räcker till hyran för ”pizzagubben”, vad fan gör du då ?
  Blir väl att dra till Örebro, när det är gråpapper för affärsrutan.

  Turister och besökare är en smörja, men en del lever på det i Nora. Exv turistchefen och tryckeribranschen.

 3. Men herregud vad är problemet .tror ni att turister sluta komma till Nora bara för att kommunen försöker få ordning på alla långtids parkerad och felparkerade fordon som fullständigt skiter i hur länge och hur de står med bilen .vilket omöjliggör för övriga människor att kunna besöka turistattraktioner och butiker.Om det nu inte finns någon form av övervakning/ konsekvenser i form av parkeringsanmärkningar av fel beteenden så kommer människan som är lat av naturen att fortsätta stå hur som helst och hur länge som helst med sin bil . Varför tror ni att det ser ut som det gör i Nora just nu med långtids parkerade och felparkerade fordon .? De är ju av den enkla anledningen att dessa har fått hållas helt fritt utan någon kontroll tidigare. Fungerar systemet med p skiva och aktiva parkeringsvakten i övriga Sverige / Europa och i andra turist kommuner så som Askersund med fler turistkommuner så kommer de självklart att Fungera i Nora också . Det är bara bittra människor som själva fått parkeringsanmärkningar eller tvingas anpassa sig till ett fungerande regelverk som gynnar alla . Både det är det är boende turister och handlare . Jag är i alla fall glad att jag med fungerande övervakningssystem med parkeringsvakter och Parkeringsskiva få se att det börjar hända något i kommun med aktiva parkeringsvakter på gatorna och kommunen som stramar åt övervakningen , så jag kan besöka min lokala pizzeria handla i min livsmedelsbutik och hämta barnen på aktiviteter utan att det står bilar sedan flera dagar tillbaka och hindrar mig . Positiv bilist

 4. Oskarsson ligger ju på en lösning av ”Prästgateproblemet” !

  bilar bort; turister bort; affärer bort;

  Kan tänka mig ett asfalterat stråk, banken, systemet, apoteket och mataffären. (för rollatorburna)

  ”Happy oldies street”. Fast inte riktigt i relevans med den kollosala inströmningen av tyska turister. Blir väl till att ändra affärsskyltningarna, från ”open” till geöffnet.

 5. Parkeringsproblem i Nora?

  Släng ner bilen på Borgmästargatan nere vid sjön. Där finns en stor vändplats och även cykelställena lediga.

 6. South-Central

  Visst skall dom ut och cykla.

  Kommunledningen har ju ett billass med nu oanvända velocipeder, plus att man inhandlat ett okänt antal elcyklar, så nu hjular väl kommunalråden snart runt i Nora.

  Fixar man sen till en dieselfri zon, för att efterlikna rikets övriga åtgärder, så blir det
  fritt från turister. Turistbussarna kör ju för det mesta på diesel, så då blir det att knalla och gå med rullatorerna, från någon avsides parkering.
  Pendlarbussarna ryker också onödigt mycket.

  Fick vi sen in torgförsäljare med häst och vagn, blir det ett ”miljöcentrum”, helt i linje med den röd-gröna regimen, bra va ?

 7. Nu var det väl mest turisterna man var orolig för. Att de skulle få böter inte att det inte fanns någonstans att parkera. Inte blir det väl mer ”liv” i centrum för att pendlare kan ta sin bil och parkera vid s.k. Resecentrumet. Bara en massa bilar i trafik fram o tillbaka.Förmodligen tycker de som planerar att man, som i Örebro, ska cykla.

 8. ”South central”
  Det är stor brist på parkeringsplatser i centrala Nora. Och jag talar inte om dom som parkerar utanför systemet.
  Mängder av Norabor pendlar och med den usla tidsparkeringen så finns det ett fåtal platser att parkera på under en dag.
  Hela nora centrum är utdöende om vi inte kan vistas där, det är få småstäder som har så många butiker som vi har, dom ska vi göra allt för att få behålla annars kan vi sitta hemma vid datorn och slippa alla värdliga problem som att träffa andra människor…tomma samhällen avskräcker även turisterna!

 9. Jan Rylander!
  Det där med att försöka få tag på en p-skiva är nog inget bra försvar. Tror inte att Nora är unik med att använda nån form av P-skiva, det är vida utbrett i både Nora, Sverige och även i Norden, så det är nog bara för din egen felparkering….
  Och varför inför man turistparkering vid skojarbacken och långtid vid kyrkogården vid station?
  Men turisterna kanske ska ha förtur och slippa böter för att dom ska komma hit?

 10. Trafiksituationen i Nora, tycks ha hamnat i ”utskottskorgen”. (utskott och vrak i virkesbranschen)

  Direktionen för samhällsavveckling tycks ha gjort sitt. Att det här uppstått just nu beror förmodligen på att man fått faktura från tryckeriet, ang den nya från Turistkontoret designade P-brickan och måste klämma ut pengar att betala med.

  Dags för byalaget; (personer med sunt förnuft) sätter sig ner och löser eländet.
  Räcker inte med att smeta upp stängsel, skyltar mm
  Man måste också se till att man har personal som kan sköta det hela.

  Polisen skall knipa knarkhandlare, hälare och langare, plus tyvklientelet, inte skriva P-lappar.

 11. Vad smart. Om man inte får böter för att man inte har p-skiva finns ju ingen anledning att skaffa den. Då kan man ju istället bara parkera.
  Inte saknas det väl en massa parkeringsplatser egentligen.
  Det finns ju men ingen vill ju gå mer än 10 m.
  Det ser man ju t.ex när alla ska kånka på bag-inboxar och plattor med öl vad bekvämt det är att stanna utanför toan vid ”Glasstorget”. (iofs är det ju lite längre än 10 m men man kan ju inte lyckas jämt)Inte är det många som bryr sig om att det är parkering för rörelsehindrade. Det är inte ofta man ser bilar där med giltiga parkeringstillstånd.

 12. Har man parkerat där det inte är tillåtet så kan man höja till 1000kr. Men att bötfälla för att någon inte har en p-skiva är enbart löjligt.
  Se till att skaffa fram fler parkeringsplatser, 1/3 av torget är numera en yta som inte används till någonting det är rent skamligt eftersom det saknas mängder med parkeringsplatser i Nora.

 13. S Johansson (Kverulantpartiet). Parkeringsproblemet i Nora är rena rama vilda västern. Parkerings skiva fodras på gatuparkering. Gatorna i Nora är smala och ofta enkelriktade. Det finns massor av andra parkerings platser där man parkerar utan något som helst problem. Det finns till exempel hela Skojjarbacken, men det är väl för långt att gå 400 meter till torget.

 14. Inte politiker.

  Noras parkeringsproblem, är knäppt !

  Om du kommer till Nora, så skall du skaffa dig en
  parkeringsgrej, sen skall du handla, pinka, ev äta på en servering och dessutom gå på sightseeing i den underbara trästaden.

  Det får maximalt ta två timmar, eftersom du måste lämna plats till nästa besökare.

  Här finns det plats, för att göra en skylt, som förevisas i programmet landet runt.

  I Nora parkerar du GRATIS, handlar, äter, går på begravning, men det får bara ta två timmar.

  Snacka om turistreklam !

 15. Vill gärna påpeka att det är gratis parkering i Nora. Endast på Nora marken kostar det en slant. Bara för att en del lata människor inte orkar gå några extra meter ska det tydligen vara billigt att parkera där det inte är tillåtet. Höj avgiften och bötfäll i alla kända fall, så kan det nog bli ordning på problemet i Nora också. Då kan vi fortsätta med gratis parkering,

 16. Självklart att reglerna gäller för alla, utan det är den aktuella höjningen som som protesten gäller.
  Men tänk att man inte har parkeringsbricka så är kostnaden nu 200 kronor och blir med det nya 600 kronor.
  Alla turister som kommer till Nora och inte har P-bricka.
  Det är svårt att hitta var man kan få en bricka och det kan då kosta 600 kronor, jag tror inte att den turisten är kvar så länge, därav ordet turistfientlig.
  Jan Rylander
  Norapartiet

 17. Visst låter det som en grov höjning.
  Men jag håller inte med om att det är *Turistfientligt*
  Står det en skylt att det är P-förbud, då är det väl för F-N P-förbud som gäller! Har du själv sett hur det ser ut på gatorna, på handikapparkeringar på sommaren?
  Eller ska turister leva i en egen värld i Nora för att det få hit dom?

 18. Äntligen några som TÄNKER !

  ”Direktionen” sysslar med myndighetsutövning oh bryr sig väldigt lite om samhällsutveckling.

  Centrum i Nora ordet TRIVSEL, upp på ordet,(svårt flerstavigt ord, men anledningen till att centrum avfolkas. Jaga bilister för att dom vågar sig in i ”city”, verkar ”feodalkorkat” !

  En anledning till att jag undviker att försöka ta mig in i centrum i Örero, är just det som ”direktionen” vill införa i Nora, alltså ett nytt steg i avfolkningsbacken.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.