Nordahl: Bottenspöket tillfälligt bortskrämt

KRÖNIKA. Fotbollsexperten Thomas Nordahl berömmer Örebro SK efter matchen mot Falkenberg, men däremot menar han att ÖSK måste bevisa sin standard i de två kommande matcherna – mot Helsingborg och IFK Göteborg – innan faran över kan blåsas. Läs Nordahls krönika här.

Segern borde ge spelarna lite lugn och ro och självförtroende

Det var ett strålande väder på Behrn Arena i lördags eftermiddag när ÖSK äntligen lyckades vinna på sin hemmaplan. 

Det var ett naivt och ineffektivt Falkenberg som stod för motståndet. Det blev en klar seger med 4-0 och det tidigare fruktade bottenspöket har åtminstone för tillfället skrämts iväg. Trots att Falkenberg är en given avstigningskandidat vilket jag påpekat länge så hotade de Oskar Jansson och ÖSK under de första tio minuterna med två klara målchanser. Liksom vid många tidigare tillfällen så räddade Oskar Jansson situationen med två utmärkta räddningar. Om Falkenberg hade lyckats göra mål så hade troligen ÖSK:s uppgift blivit betydligt svårare. Efter Rogic ledningsmål mål var aldrig segern för ÖSK i någon som helst fara. Innan spelarna gick till paus så hade ÖSK utökat ledningen till 3-0 genom ett självmål av Falkenberg och ytterligare ett mål av Rogic. Matchen var efter 45 minuter avgjord och den andra halvleken blev en ren defilering. Rogic fullföljde sitt hattrick genom att slå in returen efter en mycket bra prestation och skott av Broberg.

Segern och de tre poängen borde stärka självförtroendet hos spelarna och ge lite lugn och ro inför kommande matcher. 

Rogic visade sin målfarlighet med tre mål på sitt konto och hade en del fina djupledslöpningar som skapade stor oro hos Falkenbergs försvar. Både Brobergs och Granlunds inträde i laget betyder en hel del. De båda inger trygghet och speciellt  

Broberg har en mycket bra blick för spelet och hittar ofta ytor där han är spelbar. Ytterligare en veckas träning för dessa båda borde innebära att nivån kan höjas ytterligare. En fulltränad och skadefri Broberg kan genom sin blick för spelet och löpningar bli den speldirigent som saknats i många matcher. Beröm till många och så skall det vara efter vinst, tre poäng och fyra mål framåt. 

Däremot vill jag inte instämma i kören som betraktar alla problem som lösta. Vi får inte glömma bort att Falkenberg är ett mycket svagt lag som tillsammans med Eskilstuna och möjligtvis Sundsvall kommer att lämna allsvenskan i november. Det är upp till ÖSK att i de närmast kommande matcherna mot Helsingborg på anrika Olympia och därefter mot IFK Göteborg på Behrn Arena bevisa att segern senast mot Falkenberg inte var en engångsföreteelse. Självförtroendet bör ha stärkts och man kan spela utan press enligt min mening. Poäng mot Helsingborg (helst tre) bör inte vara en omöjlighet, sedan väntar IFK Göteborg och efter dessa matcher kan vi bedöma ÖSK:s status på ett bättre sätt. 

Ett plus för ÖSK i denna omgång var att både Sundsvall och Kalmar förlorade och därmed blir kvar i den absoluta bottendelen av tabellen. 

Jag varnade i min förra krönika för Gais i matchen mot Degerfors. Tyvärr så visade det sig att min profetia blev verklighet. Förlust med 0-1 på Stora Valla. 

Degerfors IF gör det bra i serien med tanke på de begränsade resurser klubben förfogar över men tyvärr så verkar det som om laget inte lyckas knyta ihop säcken när det gäller. I bortamatchen mot GAIS, där man avgick med en klar seger, spelades göteborgarna ut fullständigt. Var övertron på sig själva alltför stor?? Det är något att fundera på..! 

En seger mot Gais hade inneburit en lugn resa mot nytt kontrakt och möjliga blickar uppåt i tabellen. Förlusten gör att bottenlagen närmar sig och detta kan skapa oro i laget, Här gäller det för Degerfors att snarast hitta tillbaka till det fina spel man visade i början av säsongen. 

Fotbollshälsningar 

Thomas Nordahl 

1 Comment

  1. Kan man inte utläsa ett litet påpekande till ÖSK:s styrelse i Thomas Nordahls krönika? Nordahl menar ju att ÖSK kommer att klara sig kvar, tack vare att några lag är betydligt sämre. Kanske är det upp till styrelsen att redan nu, innan säsongen är slutspelad, berätta om planerna för framtiden. Vi supportrar vill inte se ÖSK förlora såklart och en plan borde vara satt i verket…

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.