Nordahl: Dags att satsa på ungdomarna

KRÖNIKA. Fotbollsikonen Thomas Nordahl är besviken på Örebro SK efter hemmaförlusten mot Helsingborg. Nordahl väcker tanken om att låta framtidens ÖSK formas redan nu genom att satsa på ungdomarna. Läs Nordahls krönika här.

Svårt att nå upp till målsättningarna

Allsvenskan är återigen igång efter ett kort uppehåll och återigen har ÖSK gjort sina supportrar besvikna. Förlust igen på hemmaplan efter en match där man inte skapade mer en några enstaka målchanser och med ett obefintligt kombinationsspel i anfallet. Helsingborg som är illa ute i tabellen, behövde inte skämmas för de tre erövrade poängen, faktum är att HIF kunde punkterat matchen i andra halvlek då man skapade bra chanser speciellt på sin vänstersida i anfallet. 

ÖSK hade ett större bollinnehav än HIF men skapade ingenting genom kombinationsspel och genombrott. Det var mest höga bollar in i motståndarnas straffområde där man hoppades att någon miss eller touch skulle resultera.

Vi såg inga djupledslöpningar, väggspel eller individuella utmaningar och kapten Grankvist i HIF kunde trots ringrostighet efter sin skada lätt avvärja tillsammans med sina medspelare. Nu är Carlos Strandberg skadad och är osäker till nästa match vilket är problematiskt för Axel Kjell. Viktor Prodell som startade matchen har fortfarande svårt att övertyga. Han springer och springer men ser ut att vara helt vilsen på plan. Det gör inte saken lättare för honom att uppspelen går alldeles för långsamt och att de fria ytorna på motståndarnas planhalva hinner täppas till. Oskar Jansson var som vanligt mycket bra och stabil och inhoppet av Broberg var positivt. Tyckte också att Mehmeti visade fin teknik och bolltouch vid några tillfällen. Vi får hoppas att dessa två snart kan spela från start och ge laget lite stabilitet och ett betydligt bättre passningsspel. 

Eftersom visionerna och målsättningarna som klubben haft om topplacering, fulla läktare och europaspel blir svåra att uppnå är frågan om en kursändring mycket intressant, allrahelst som den allsvenska platsen inför nästa år redan verkar vara klar. 

Falkenberg och Eskilstuna är för dåliga för att klara sig kvar på ÖSK:s bekostnad, dessutom har ÖSK båda dessa lag kvar att spela mot på Behrn Arena vilket borde vara en stor fördel.

Kanske dags att släppa fram de ungdomar som enligt klubben står och stampar i kulisserna och ersätta de spelare som redan passerat sin topp och de som inte motsvarat förväntningarna. Är övertygad om att supportrar, sponsorer och de många anhängare klubben har skulle ha överseende med att resultaten kanske skulle dröja en tid och inte vara omedelbara. De är inte åldern som skall avgöra utan kunnandet och talangen. Se på Ajax och läs dess policy. De är ett lysande exempel, inga jämnförelser i övrigt. Vill bara väcka tanken! 

Det var glädjande att se Degerfors match mot Gais. Att på bortaplan spela ett så optimistiskt spel och taktiskt genomföra en hel match på ett så kontrollerat vis tyder på bra förberedelser och en genomarbetad spelidé. Att göra tre mål mot GAIS på bortaplan är oerhört starkt och bör stärka ”degerforsarnas” självförtroende inför hösten. Lyckas DIF få lite mer stabilitet och lite högre lägsta nivå så är jag övertygad om att man kommer att klättra i tabellen. 

Vi har tre länslag i division 1 och där är det Karlslund som klarat sig bäst. Det var starkt att vinna borta mot Carlstad U med 2-1 efter underläge. 

Efter halva serien ligger man i mitten av tabellen med ett tillfredsställande avstånd till bottenlagen. Första delen av serien har varit positiv för klubben och inför nästa säsong kanske siktet bör ställas lite högre. I år verkar det vara för sent då avståndet til Akropolis och Umeå är för stort. 

I skrivande stund nås jag av resultaten från matcherna Gefle-Forward och Karlstad BK- Rynninge. Tyvärr uddamålsförlust för bägge lagen med 1-0 respektive 3-2. Båda lagen i botten på tabellen och det fodras en betydlig förbättring under hösten för att klara kontraktet och eventuell kvalplats.

Önskedrömmen för länets fotboll vore om någon av lagen kunde ta steget upp till superettan. Vilket lyft för intresset i länet och inspiration för alla ungdomsspelare i länet.

Nora BK har börjat ta poäng och det är glädjande för oss som följer laget. Hoppas uppryckningen är stadigvarande och att den inte kommer för sent. Det vore ett stort nederlag för både klubb och kommun. 

Fotbollshälsningar 

Thomas Nordahl        

2 Comments

  1. Helt rätt Thomas! Satsa på framtiden. Varför mjölka ur det sista ur de gamla och samtidigt få betala mycket mer (bara en gissning att de etablerade kostar mycket mer än de unga spelare som kommer). Dags för oss supporters att få se ett nytt, ungt och hungrigt ÖSK.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.