Nordahl går igenom fotbollen i länet

KRÖNIKA. Fotbollsexperten Thomas Nordahl går i dagens krönika igenom de olika lagen i länet och gläds med såväl Örebro SK som KIF Örebro. Division 1-lagen får såklart inte samma betyg. Läs Thomas Nordahls krönika här.

Mycket att glädjas åt för alla ÖSK:are

ÖSK:s positiva trend fortsätter samtidigt som Degerfors IF fortsätter att blanda bra prestationer med onödiga bakslag.

Länets representanter i division 1 Norra – Karlslund, Forward och Rynninge – har inga framträdande roller i sin serie och både Forward och Rynninge får troligen kämpa in på målsnöret för att klara kontraktet. Visserligen segrade Rynninge nu i helgen men det var i ett inbördes möte med klubben från väster. Karlslund har en behagligare position och kan för tillfället (bäst att tillägga) spela utan press. Målsättningen inför året var i bästa fall en mittenplacering och den tycks kunna uppfyllas. Av Forward hade jag väntat mig mycket mer och jag trodde att rutinerade Rickard Nilsson på tränarbänken skulle få ut mer av spelarmaterialet.

Rynninge har haft problem med försvarsspelet och släppt in 43 mål, mest av alla lag i serien och en förbättring skulle onekligen göra att laget får en större chans att klara sig. Faktum är att målfabrikationen är det inget fel på – 31 mål hittills. 

Vad gäller Degerfors har jag tidigare påtalat ojämnheten laget visar upp och det senaste resultaten bekräftar mina påståenden. 

Seger med mersmak hemma mot serieledande Varberg och därefter förlust mot Norrby. Jag såg matchen på TV och tycker förlusten var onödig. Det gäller som tidigare sagts att höja lägstanivån på laget. Där har tränare Jacobsson lite att jobba med. 

KIF:s damer fortsätter att överraska eller skall man säga övertyga. Vinst senast mot Piteå och laget är kvar i toppen av tabellen. 

Starkt gjort och skulle man nu vinna nästa match mot Göteborg på Behrn Arena så kan en medaljplats vara uppnåelig. 

Hoppas publiken kommer till Behrn och hjälper fram tjejerna som hittills gjort en bra prestation. De är absolut värda publikens fulla stöd. 

Tillbaka till ÖSK:s match mot Kalmar på Guldfågel Arena. Ingen större match i första halvlek med många felpassningar och få målchanser. Däremot höjdes kvalitet i andra halvlek och vi fick uppleva 45 minuter med många intressanta situationer. 

När ÖSK rättvist tilldömdes en straff trodde nog de flesta att ÖSK skulle ta ledningen. Carlos Strandberg missade och ställningen förblev oförändrad. Initiativet växlade mellan lagen som på varsitt håll skapade en del halvchanser utan att riktigt få till det allra sista. En situation uppstod med en djupledslöpning av Kewin Wright där han i närkamp med Kalmars målvakt gick i backen. 

Domaren pekade på straffpunkten vilket startade protester från läktare, spelare och tränarbänk. Min egen uppfattning är att lika klar som den första straffen var lika tveksam är jag till den andra. Carlos Strandberg klev åter fram och visade med sitt kroppsspråk att han ville försöka ytterligare en gång. Den här gången gick det vägen och matchen tycktes vunnen för ÖSK men bara några minuter senare fick Kalmar sig en frispark tilldelad alldeles utanför straffområdet. Victor Elm som varit Kalmars dominerande spelare hittade en chanslös Oscar Janssons vänstra kryss med ett superbt vänsterskott och kvitterade därmed till 1-1 vilket också blev slutresultatet. 

ÖSK har nu spelat fyra matcher i rad utan förlust och det är mycket bra gjort. Avståndet ner till de farliga kval- och nedflyttningsplatserna har ökat, laget spel blivit bättre och den lägsta nivån har höjts betydligt. Brobergs och Granqvist har bidragit med rutin, lugn och bra passningsspel. Almebäck håller ihop försvaret och har fått tillbaka självförtroendet och löser genom sin snabbhet många farliga situationer. Som jag sagt tidigare så tycker jag Oscar Jansson är en av Sveriges tre bästa målvakter. 

Måste kännas skönt för laget med en sån sista utpost. Framåt har framför allt Jake Larsson tagit stora kliv och så länge som Carlos Strandberg blir kvar i klubben så verkar det bli svårt för Prodell att återta sin plats då Axel Kjell tydligen föredrar Mehmeti.

Mycket att glädjas åt för alla ÖSK:are. Nu gäller det att vara klarsynt och analysera på ett korrekt sätt. 

Måste erkännas att ÖSK haft lite flyt och medgång i vissa avgörande situationer. Jag tänker i första hand på straffen mot Helsingborg som helt förändrade matchbilden och andra straffen mot Kalmar och att matchklockans sekundvisare var på rätt sida. 

mot Göteborg. Detta förringar på intet sätt ÖSK:s prestation utan är bara något att ha i beaktande när lyckan och turen står på motståndarens sida. Det visar på stark moral och god sammanhållning att ha vänt den negativa trend laget var i för bara en månad sedan. ÖSK ligger nu i ingenmansland i tabellen, men det är elva matcher kvar och 33 poäng att kämpa om. 

Självförtroendet bör vara på topp och kan man bibehålla formen är en bättre tabellplacering möjlig. Häcken på Behrn Arena blir en riktig värdemätare och en vinst i den matchen skulle definitivt avlägsna ÖSK från de nedre regionerna och helt andra målsättningar skulle bli möjliga. 

Fotbollshälsningar 

Thomas Nordahl 

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.