Nordahl hyllar ÖSK:s laginsats

KRÖNIKA. Fotbollsexperten Thomas Nordahl hyllar i dagens krönika Örebro SK efter segern borta mot Helsingborg. Nordahl skriver att fotboll handlar om passion, lidelse, glädje och sorg. Läs Thomas Nordahls krönika här.

Fotboll är passion, lidelse, glädje och sorg

I förra veckans krönika skrev jag att nedflyttningsspöket hade strukits ur ÖSK:s agenda och det är med glädje jag kan konstatera att så är fallet. Segern mot Helsingborg på Olympia säkerställer det jag tidigare sagt – ÖSK spelar i allsvenskan även nästa år.  

Det började ganska knackigt mot Helsingborg på Olympia och de första 20 minuterna dominerades av hemmalaget som också tog ledningen genom ett snyggt nickmål på en fast situation. Då såg det ganska bekymmersamt ut för ÖSK.  

Fotboll är passion, lidelse, glädje och sorg för de som älskar sitt lag. Det skulle bli 10-15 magiska minuter för ÖSK och dess supporter. 

Första gången ÖSK var inne i Helsingborgs straffområde så fick ÖSK en straffspark efter en hands från en försvarare i HIF. 

Carlos Strandberg satte straffen på ett säkert sätt och detta var början till hans stora kväll. Straffmålet följdes upp med ytterligare två snygga avslut av Carlos och helt plötsligt var ÖSK i ledning med 3-1. Chock för Henrik Larsson och supportrarna på läktaren. 

Dessa magiska minuter förändrade hela matchbilden. Ett i början av matchen pressat ÖSK tog mod till sig, började vinna närkamper, passningsspelet förbättrades och hela laget utstrålade ett stort självförtroende i sitt agerande. Man gick till paus med en klar 3-1 ledning. Carlos Strandberg, kvällens hjälte, tvingades lämna efter sina tre mål och Mehmeti fick ersätta. 

Ett farligt läge trots ledning då det är lätt att slappna av och vara övermodiga och släppa in motståndarna i matchen igen. Det brukar vara oerhört viktigt att i ett sådant läge att inte släppa in mål under de första 15-20 minuterna av andra halvlek. 

ÖSK klarade den uppgiften på ett mycket bra sätt. Försvaret spelade organiserat och tog inga risker och när bollen erövrades skapade man farliga kontringslägen. Just under ett sådant läge så avgjorde Jake Larsson matchen genom ett bra skott efter en förnämlig framspelning av inhopparen Mehmeti som hade ersatt skadade succémålskytten Carlos Strandberg på ett bra sätt.

Efter 4-1 var det bara en transportsträcka för ÖSK mot slutsignalen. Bollen hölls inom laget på ett föredömligt sätt och Helsingborg hade gett upp för länge sedan. Landslagskaptene Andreas Granqvist, delaktig i tre baklängesmål verkade helt chockad och kunde varken mobilisera eller ingjuta mod i sina lagkamrater.

Hela ÖSK laget skall naturligtvis ha beröm, det var en fin laginsats. Carlos Strandberg måste naturligtvis hedras extra efter sitt hattrick.

Förhoppningsvis är han spelklar till mötet mot IFK Göteborg. Granlund och Broberg har efter sina skadeproblem kommit tillbaka på ett bra sätt och gett laget den stadga man tidigare saknat. Oscar Jansson fortsätter att visa hög klass och är enligt min mening en kandidat för en landslagstrupp. 

Superlativen och beröm haglar över ÖSK och dess spelare för tillfället och det är välförtjänt efter två segrar och åtta mål framåt i de två senaste matcherna. Målfabrikationen är viktig för tabellen och kan ha avgörande betydelse i slutänden. Nu gäller det att fortsätta på den inslagna vägen och inte tro att det skall gå av sig självt. IFK Göteborg på Behrn Arena i nästa match blir en tuff uppgift.  

En vinst i den matchen och en klättring i tabellen till en stabil mittenposition är möjlig. Det återstår emellertid många matcher och min slutbedömning av ÖSK säsong blir först efter att sista matchen är spelad. 

Mitt tidigaret tips om att två lag av Falkenberg, Eskilstuna och Sundsvall får lämna allsvenskan står kvar. 

Lite överraskande har också Kalmar FF hamnat i ett svårt läge och att förlora matcher och släppa in mål i slutminuterna är inget bra tecken. Laget hade ledningen mot Elfborg på bortaplan i 88 minuter men släppte in två mål innan slutsignalen.  

KIF damer fortsätter att överraska med bra resultat och har fortfarande toppkänning i damernas högsta serie. 

Nu väntar vi på att de övriga serierna sätter igång efter sommaren. Spännande division 1-matcher står för dörren.  

Fotbollshälsningar 

Thomas Nordahl 

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.