Nordahl om ytterligare en förlust

KRÖNIKA. Fotbollsexperten Thomas Nordahl är frusterad över Örebro SK:s berg och dalbana. Varje vinst varvas med två förluster och nu väntar IFK Göteborg innan sommaruppehållet. Fotboll ska vara glädje, skriver Nordahl. Men vem vågar när alla verkar rädda? Läs Thomas Nordahls krönika här.

Alla lag hittills har hittat lösningar

Min förra krönika skrev jag med ett leende på läpparna och med förhoppningar om att framförallt ÖSK börjat hitta ett spel som både var poänggivande och trevligt att se för publiken. Men OJ vad jag bedrog mig. 

Sirius är naturligtvis ett lag som ÖSK skall ha bakom sig i tabellen och det var ett utmärkt tillfälle att genom en vinst skaffa sig ett bra försprång från bottenstriden. En vinst skulle inneburit oerhört mycket utöver poängen. Självförtroende och mindre press på både spelare och ledare. Nu väntar en svår bortamatch mot Göteborg innan serieuppehållet. Ytterligare en förlust i den matchen och krav på förändringar kommer att höras. Efter matchen mot Göteborg är det ett långt uppehåll och då vore det lämpligt med en genomgång av vårens matcher och se vad som måste åtgärdas. 

Tillbaka till matchen mot Sirius där ÖSK fortfarande har svårt att skapa målchanser. Ett skott på mål och en riktig möjlighet under 90 minuter är för dåligt. Frågan är om det tränas avslut och löpvägar på rätt sätt. Inget samarbete mellan forwards och ett mittfält som tror att sidledspassningar är rätta lösningen. Det blir ett för långsamt spel och motståndarna hinner täcka upp och komma på rätt sida om bollhållare. Typiskt för ÖSK att det var ett onödigt bolltapp som föranledde Sirius första mål. Försvarsspelet har varit ett problem under hela våren. Skador har kanske spelat in men detta drabbar alla lag. När man vinner talar man aldrig om skadade spelare, konstigt nog. 

Tycker också att ÖSK är lättlästa för motståndarna, alla uppspel går via Nordin Gerzic. VARFÖR?? Han är förstås ÖSK:s mest tekniska spelare och bästa passningsleverantör men det vet motståndarlagen också och alla lag har hittills hittat lösningar att begränsa hans aktionsradie. Förstår inte heller varför han skall lägga frisparkarna på egen planhalva, många gånger så långt ner som vid eget straffområde. Blir ofta en sidledsboll på 10 meter och då har han lång väg fram till en gynnsam position. Ett tips är att fördela ansvaret på fler spelare. Ibland ser det ut som att alla som första alternativ söker Nordin. 

Brukar försöka hitta något positivt även vid förluster men denna gång är det svårt, möjligtvis Oskar Janssons reflexräddning i första halvlek. 

Spelarna verkar spända, rädda att göra fel. Fotboll skall vara glädje! Släpp loss, våga, visa mod, gör det oväntade. 

ÖSK behöver inte vara rädda för att ramla ur serien direkt, då Falkenberg och Eskilstuna är klasser sämre än ÖSK. 

Degerfors var helt chanslöst mot Halmstad och det var oroväckande svagt försvarsspel. Hoppas man hittar tillbaka till det spel och den fina organisation man hade i seriens inledning. Måste bli en trepoängare mot Frej i nästa match. Ett par förluster och man halkar snabbt neråt i tabellen. 

Förlust för Karlslund och Rynninge i division 1 norra och kryss för hårt prövade Forward. Vi hade stora förhoppningar på att något av lagen skulle blanda sig i toppstriden men avståndet till toppen är snart för stort. En riktig värdemätare för Karlslund i nästa match då serieledande Umeå står för motståndet. En vinst skulle ge laget en bra plattform för fortsättningen. Forward spelar en bra fotboll men har svårt att göra mål. Det gäller att hitta en riktig goalgetter under uppehållet. Rynninge har tydligen ekonomiska problem som tyvärr tar fokus från själva spelet och laget. 

Det är aldrig positivt med interna problem för en klubb. Brukar återspegla sig på lagets prestationer även om berörda aldrig erkänner detta. Nora BK är ett strålande exempel på hur interna intriger och konflikter kan omintetgöra en bra målsättning. 

Fotbollshälsningar

Thomas Nordahl

PS. Kommentera gärna. Jag älskar att diskutera fotboll. Ds.

4 Comments

 1. Angående Nora BK tycker jag det är tråkigt att den framgång man haft sista åren är som bortkastad.
  Jag brukar skämtsamt säga när jag föreläser om fotboll ”jag har varit med i fotbollens värld sen jag var en spermie”. Först genom min fars karriär, sedan själv som spelare, tränare och ledare i både Sverige och utlandet. Vill påstå att vissa mönster och tendenser är påtagliga och återkommande i alla klubbar, oberoende av serietillhörighet eller storlek på klubb.
  Jag är övertygad om att det förekommit meningsskiljaktigheter och olika uppfattningar om klubbens vägval och styre. Ledare slutar, flertalet spelare flyttar, intresset från publik och sponsorer minskar. VARFÖR??? Måste finnas en anledning.
  Själv vet jag för lite för att ta ställning, tycker bara det är mycket tråkigt.
  Beträffande frågan om ÖSK har ett lag för allsvenskan så är min uppfattning att laget hör hemma där. Kapaciteten skall definitivt räcka till en placering 9 till 13. Om ledare och styrelse har tillräcklig passion och fotbollskunskap får närmaste tiden ge svar på.
  Trevlig fotbollshelg! Thomas Nordahl

 2. ”Ytterligare en förlust i den matchen och krav på förändringar kommer att höras”, skriver du. Har ÖSK en spelartrupp för allsvenskan? Har ÖSK en ledarstab för allsvenskan? Har ÖSK en styrelse för allsvenskan?

 3. Gillar dina krönikor, och det här med Nora BK måste fram i ljuset. Att ta sig från sexan till tvåan på så få år är en riktigt stort, men alla rykten om konflikter blev väl en sanning till sist. Har ju ryktats om bråk som en anledning till katastrofförlusterna i vår, men den här gången kan väl knappast att skylla på Palmqvist…

 4. Du nämner interna intriger i Nora BK, kan du inte berätta lite om vad du vet. Klubben ville vara hela kommunens angelägenhet, inte minst när det gällde satsningar på konstgräs, men nu är det helt tyst därifrån. Det går många rykten om vad som sker och skett men inte mycket kommuniceras utåt.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.