Nordahl: ÖSK såg felkomponerat ut

KRÖNIKA. Fotbollsexperten Thomas Nordahl skriver i dagens krönika att ÖSK återföll i gamla synder när Häcken gästade Behrn Arena i söndags och att ÖSK såg felkomponerat och obalanserat ut. Läs Thomas Nordahls krönika här.

Tråcklande i sidled och långsamt passningstempo

Det var stora och optimistiska förväntningar i luften när ÖSK tog emot Häcken på Behrn Arena. Efter fyra raka matcher utan förlust så trodde både supporter, media och en del av spelarna att klättringen uppåt i tabellen skulle fortsätta utan avbrott. 

Häcken som tillhör toppskiktet i allsvenskan visade med all tydlighet att de var det bästa laget och helt överlägsna ÖSK som lag.

Göteborgarna hade ett mycket bättre passningsspel och rörlighet och skapade målchanser med sitt snabba omställningsspel. 

Just i den detaljen var skillnaden stor mellan lagen. Häcken tog sig fram till ÖSK:s försvarsområde genom två, tre passningar och löpningar i djupled och skapade många fria ytor. 

ÖSK återföll till det vi allt för ofta sett under tidigare matcher, nämligen med mycket tråcklande i sidled, dåligt och mycket långsamt passningstempo och alltför få spelare i motståndarnas straffområde när det fanns chans till avslutningar.

Laget verkade felkomponerat och balansen mellan lagdelarna saknades betänkligt. 

Mycket beröm har skrivits om Jake Larssons framfart i några tidigare matcher, men just för tillfället verkar han vara ur form. 

Andreas Alm, en rutinerad tränare, hade ”läst” Jakes rörelsemönster och instruerat sina spelare på ett föredömligt sätt hur att stoppa den lovande ynglingen (han dribblar inåt plan åtta gånger av tio). Jake har varit helt osynlig i de två senaste matcherna och den alltför stora och överdrivna uppståndelsen kring honom kanske har påverkat hans spel i fel riktning. Talangen finns och han kommer säkert tillbaka så småningom. Inte helt ovanligt att unga förmågor genomgår en sådan process. 

Det har skrivits mycket om irakiske Kasim och Axel Kjell har stora förhoppningar på den nya spelaren. Han skall naturligtvis få tid på sig att acklimatisera sig i klubben och laget men jag är inte övertygad om hans möjligheter att höja lagets kapacitet. 

Det ÖSK behöver på sitt mittfält är en tempostark spelare som också kan gå i djupled och framför allt hitta vägvinnande passningar framåt. På de få inhopp vi sett Kasim har han visat upp en bra teknik men för min del tycker jag han är en bolltransportör och definitivt ingen bollvinnare.

Några plus i matchen mot Häcken för Granlunds fina backspel och Mehmetis entusiasm med sitt inhopp som resulterade i en sen reducering. Målet skapade lite spänning under de sista minuterna, men ÖSK skapade inga målchanser och Häcken fick med sig tre värdefulla poäng till Göteborg helt välförtjänt. 

Cupmatch mot Nyköping i veckan och Sirius borta på lördag. Mot Nyköping bör några unga spelare få chansen och ÖSK har faktiskt revansch att fodra mot Nyköping. Förlust i våras i cupen så det gäller att ta matchen på allvar och inte underskatta motståndarna. Sirius kan bli en svårare match än förväntat för bara några dagar sedan när allt verkade vara ljusblått. 

Uppsalalaget har en problematisk tabellsituation och är i behov av en vinst för att inte kris i klubben skall bryta ut. 

Kom ihåg att Sirius besegrade ÖSK på Behrn med ett snabbt och bra kontringsspel som främsta vapen.

Degerfors fick oavgjort mot Trelleborg och tar sina poäng men saknar som tidigare sagt stabilitet. Klubben är placerad i mitten på tabellen och har en bekväm resa till nytt kontrakt. Klubben kan börja planera för nästa år. Dirigent på mitten är mitt förslag.

Våra lag i Division 1 Norra har i stort sett en oförändrad situation och får en svår och nervpirrande höst. Noterbart Karlslunds stora seger i derbyt mot Rynninge med 4-0. Just Karlslund är det lag som överraskat positivt och överträffat förväntningarna. Bra gjort och kontraktet ser ut att vara i hamn. 

Nora BK tog sista halmstrået genom en fin seger över topplaget Kungsör med klara 4-1. Tyvärr tror jag det är för sent, men hoppet lever och jag har gärna fel i min bedömning. Man kan undra varför man hamnat i denna situation och om det var nödvändigt och orsakerna till detta????? 

Fotbollshälsningar 

Thomas Nordahl 

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.