Nordahl summerar de två senaste veckorna

BLOGG. Fotbollsexperten Thomas Nordahl har varit en avstickare till Italien, men summerar i dagens krönika de två senaste veckorna. Avslöjas kan att ÖSK inte får några lovord. Läs Nordahls krönika här.

Felpassningar, bolltapp, felbeslut, dåligt tempo

Fotbollsvänner! 

Det har nu gått några veckor sedan min förra krönika men jag har inte övergett Er. 

Frånsett en liten avstickare på några dagar till Italien och Milano för att se Inter mot Juventus så har jag följt med i det som skett i vårt län och i landet i övrigt. 

Skall börja med att gratulera Örebro Syrianska för serieseger och avancemang till en högre serie. Var på plats på idylliska Örnsro när seriesegern bärjades mot Trollhättan. En fantastisk stämning och stor glädje både på plan och bland publiken. Klubben kommer att tillföra mycket i Division 1 och då tänker jag inte bara på den stämning som råder när laget spelar utan också på att det finns talangfulla spelare i laget. Klubben bör förstärka med några spelare i försvar och mittfält men för övrigt fortsätta på den inslagna vägen. Tyvärr så klarade inte Forward kontraktet i Division 1 utan får försöka komma tillbaka så fort som möjligt. Har en känsla av att tränare och ledning trodde för länge på att det skulle vända och att allt skulle ordna sig. Rynninge ser också ut att få svårt att hålla sig kvar. Det finns en matematisk chans men jag tror det är för sent. Ekonomiska problem har enligt min mening stört laget och det har varit för mycket fokus på annat än laget och spelet. Karlslund har i det stora hela gjort en bra säsong. Kontraktet var klart ganska tidigt och laget har kunnat spela utan press. 

Degerfors IF hade chansen att blanda sig striden om en kvalplats i Superettan men på tilläggstid lyckades Örgryte kvittera till 1-1 på straff. Den möjlighet som fanns vid en seger är därmed borta.

Återigen var det Erik Björndahl som gav Degerfors ledningen med 1-0 på en kraftfull nick efter hörna. Han imponerade igen och leder skytteligan på 17 mål. Om tränaren Stefan Jakobsson får behålla honom och övriga spelare nästa år så tror jag Degerfors kan spänna bågen lite högre och sikta på en topplacering. Degerfors och Stefan Jakobsson kan vara mycket nöjda med årets säsong. Synd att man tappade onödiga poäng i slutskedet på matcherna under en viss period. Laget spelar en teknisk och passningsrik fotboll och har en bra organisation.

Allsvenskan har sällan varit så jämn och spännande både i toppen och botten av tabellen. Det ser ut som om Djurgården ligger i förarsätet och blåränderna missar inte den här chansen. Behöver fyra poäng för att kalla sig svenska mästare. ÖSK hemma på Tele2 Arena bör inte bli några problem och det som kan bli problematiskt är IFK Norrköping borta i sista matchen. 

Synd bara att serien kanske avgörs på en otrolig domartabbe i matchen mellan IFK Göteborg och Djurgården. Dags för omdiskuterade VAR. 

I botten har jag sedan länge tippat att Falkenberg och Eskilstuna åker ur serien och tipset står kvar. Sundsvall riskerar att få kvala, har AIK borta i sista matchen.

Hur som helst väntar oss två spännande avgörande omgångar. 

ÖSK har i de tre senaste matcherna bara lyckats ta 1 poäng. Både mot Hammarby och AIK var det ingen diskussion om utgången. ÖSK var i långa stunder helt utspelade och kan tacka Oskar Jansson som räddade laget från ett större nederlag. 

Nu senast var Elfsborg på besök på Behrn Arena och man hade förväntat sig ett revanschsuget och laddat ÖSK men förhoppningarna grusades ganska snabbt. Elfsborg dominerade den första halvleken totalt och tog ledningen med 1-0 efter en grov felpassning av Kasim som bäddade för Jonathan Levi i Elfsborg som enkelt placerade bollen bakom Oskar Jansson. 

Elfsborgs dominans fortsatte och de borde ha gjort fler mål på alla sina chanser. Då i halvlekens sista minut tilldömdes ÖSK en straff som Jake Larsson omsatte säkert i mål. 

Paus och 1-1 vilket var ett smickrande resultat för ÖSK. Återigen var det Oskar Jansson som räddade ÖSK från ett större underläge. De första 45 minuterna var de sämsta som ÖSK presterat i årets serie. Felpassningar, bolltapp, felbeslut, dåligt tempo präglade ÖSK:s insats under de första 45 minuterna.  

Andra halvleken var något bättre från hemmalagets sida men det var Elfsborg som skapade de flesta målchanserna. Efter att Elfsborg missat en straffspark i början av halvleken så lyckades inhoppande Stefan Ishizaki ge Elfsborg ledningen på ytterligare en straffspark. Elfsborg såg ut att gå mot en välförtjänt seger när målvakten i Elfsborg Rönning på tilläggstid tappade bollen efter ett, som det såg ut, enkelt inlägg. En totalt fri Bertilsson kunde från några meters håll enkelt kvittera till 2-2. Besvikelse i Elfsborg och jubel hos ÖSK. 

Fotbollen är märklig ibland. Vi kan emellertid konstatera att det är resultaten som räknas och inte prestationen. Jag går inte in på någon individuell spelarkritik i dagens krönika utan avvaktar de två sista omgångarna i allsvenskan.  

Det händer mycket i fotbollsvärlden under oktober/november och det är högtidsstunder för oss fotbollsälskare. Vårt landslag gjorde bra ifrån sig mot Spanien och kvalificeringen till nästa EM ser ut att bli verklighet. Champions League är i full gång och underbara matcher kan ses på de olika TV kanalerna.

Slutspurten i Allsvenskan och Superettan är inget för nervsvaga supporter. Vilket lag blir mästare? Vilka åker ur? 

Spännande blir det och jag ser fram emot en summering av årets svenska fotbollssäsong. 

Fotbollshälsningar 

Thomas Nordahl

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.