Nordahl summerar och analyserar

KRÖNIKA. Fotbollsexperten Thomas Nordahl har vilat pennan ett par veckor och sammanfattar och analyserar idag tre ÖSK-matcher, två landskamper, Superettan samt läget bland division 1-lagen. Läs Nordahls krönika här.

Allt annat än seger vore en besvikelse

Hallo alla fotbollsvänner!

Det har gått några veckor sedan min förra krönika publicerades och det har hänt en hel del på fotbollsfronten. 

Landslaget har spelat två matcher i EM kvalet mot respektive Färöarna och Norge. Blandat resultat enligt min mening där en vinst mot Färöarna var väntad men det oavgjorda resultatet mot Norge får ses som ett halvt misslyckande. Matchen på Friends var ingen höjdare och Norge låg närmast segern då man producerade fler målchanser än vårt landslag. Nu är det upp till Janne Andersson att hitta rätt i sin laguppställning när vi möter Spanien i nästa match. 

Tror att hans största bekymmer är att hitta rätt i valet av anfallsspelare. En annan fråga är om Markus Berg och Andreas Grankvist fortfarande är givna i laget????

På den lokala planen har Degerfors IF cementerat sig i mitten av tabellen i Superettan och kan vara nöjda med sin säsong hittills. Imponerande seger mot serieledande Mjällby på Stora Valla senast. Klubben fostrar nya spelare år efter år och jag tror att man nästa säsong kan sikta på en placering i toppen av tabellen. Förlusten i söndags mot Västerås ser jag mest som en reaktion efter urladdningen mot Mjällby.

I Div 1 Norra har Rynninge fått ordning på försvarsspelet och klättrat uppåt i tabellen och har nu goda chanser att hålla sig kvar i serien. Medveten om förlust senast mot Nyköping med det ändrar inte på min tro om fortsatt spel i serien. Tyvärr ser det oroväckande ut för Forward och laget från väster i Örebro får oerhört svårt att behålla sin plats i serien. Förlust igen mot topplaget Umeå med 2-1. Trots en knapp förlust mot Sandviken borta kan Karlslund som har en placering i mitten av tabellen redan nu sikta in sig på nästa säsong. Vore bra för fotbollen i Örebro om något av Div1-lagen i staden avancerade i seriesystemet. Ett Superettanlag i staden skulle också i det långa loppet gynna Örebro Sportklubb. Hoppet står till nästa säsong. I skuggan av de mer etablerade klubbarna är Örebro Syrianska på väg mot ett avancemang och jag håller tummarna för att det håller ända fram. De har ett fantastiskt stöd av sina supporter och inramningen på deras matcher är värd en högre serie. 

Vårt allsvenska lag ÖSK har spelat tre matcher sedan min förra krönika och resultaten har varit blandade. En säker seger mot Eskilstuna vilket vi alla förväntade oss.

Något annat hade varit en sensation för mig då jag anser Eskilstuna sedan seriens inledning som en avstigningskandidat. Efter den matchen stod Sundsvall på tur på Behrn Arena. En klubb som verkar stå i total upplösning både spelmässigt och vad beträffar ekonomi. Tänka sig att allt såg mycket lovande ut i början av serien för Medelpadslaget. Efter Hallenius övergång till proffslivet i utlandet verkar allt gå snett för klubben. Trots alla motgångar så gav Sundsvall ÖSK en match och i slutminuterna var de nära att vinna och ta tre poäng. En svag prestation av ÖSK som inte skapade särskilt mycket under 90 minuter. Oskar Jansson är den spelare i laget som bör omnämnas för en bra prestation. Övriga förbigås med tystnad. 

Nu var det dags för IFK Norrköping att stå för motståndet och ge oss en bild av hur ÖSK står sig i förhållandet till ett lag på övre halvan av tabellen. 

Efter cirka 30 minuter in i första halvlek så blev klasskillnaden mellan lagen markant. IFK Norrköping höjde tempot och innan pausvilan hade man gjort 2 mål och i stort sett avgjort matchen. IFK Norrköping startade andra halvlek i ett högt tempo där ÖSK inte hade förmågan att stå emot och under 25 minuter var det ett ständigt bombardemang mot stackars Oskar Jansson i ÖSK-målet. Som tur var så storspelade Oskar som så många gånger förr och lyckades hälla siffrorna nere på en anständig nivå. IFK:s tredje mål kom tidigt i halvleken och fram till slutsignalen var det en ren defilering för IFK Norrköping som segrade med 3-0.

Matchen visade med all tydlighet vilken stor klasskillnad det är mellan lagen från övre halvan av tabellen och den nedre delen. Den mest frapperande skillnaden är enligt min mening tempot i spelet och rörligheten i alla lagdelar. 

Nu på onsdag kommer Östersund till Behrn Arena och då gäller det att revanscherna sig för den dåliga prestationen mot IFK Norrköping. Östersund är en klubb i djup kris och ÖSK bör kunna dra fördel av dels hemmaplan och Östersunds dåliga form, laget har inte vunnit sedan maj månad. Allt annat än seger vore en stor besvikelse.

Efter matchen mot Östersund återstår en rad av matcher mot lag som ligger före ÖSK i tabellen och det är ett ypperligt tillfälle att se, bedöma och analysera var ÖSK:s lag och spelare ligger i kvalitet i förhållandet till lag i övre halvan av tabellen. Jag förmodar att klubbens målsättning om topplaceringar och medaljer står fast men då måste en gallring, föryngring och förstärkning av spelarmaterialet förverkligas. Jag är övertygad om möjligheterna att nå målsättningarna om de rätta besluten blir tagna. 

Till sist en uppmaning till alla fotbollsälskare!!

Titta på Champions League. Lag och spelare som stundtals gör fotboll till vacker konst!!!! 

Fotbollshälsningar 

Thomas Nordahl

1 Comment

  1. Hej Thomas, bra skrivet 🙂 Vi från Örebro Syrianska IF vill gärna bjuda in dig på årets sista hemmamatch, lördag 5:e oktober kl 15.00 på Örnsro IP. Förhoppningsvis firar vi seriesegern då. Hör av dig om du kan närvara, det skulle vara trevligt att ha en stor lokal profil på den sista matchen på Örnsro. Du kan nå mig på 0723-123043

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.