NP och LPo om att reservera sig mot det senaste

INSÄNDARE/DEBATT. Norapartiet och Landsbygdspartiet oberoende reserverar sig mot den politiska majoritetens förslag om att satsa ytterligare 400000 skattekronor på en utredning om Karlsängs IP. NP och LPo anser att man bör vänta in den enkät som ligger ute. Läs debattinlägget här.

Återstår att se om majoriteten fortsätter att slösa pengar

Samhällsbyggnadsutskott sammanträdde onsdagen den 27 januari. Förslag till beslut var att

– att anta uppdragsdirektivet för anläggning av konstgräsplan på Karlsängs IP

– att avsätta 400 000 kronor för förstudien enligt uppdragsdirektivet ur 2021 års budget.

Tidigare har 100 000 avsatts för att se hur Karlsängs IP kan användas. Det beslutet har aldrig rivits upp varför även den summan finns att använda

Samma dag i ledningsutskottet föreslogs att kommunstyrelsen skulle avsätta för förstudie rörande Karlsängsområdet, inklusive ny skola 5 miljoner. Det arbetet ska ledas av en styrgrupp som geografiskt ska avgränsa och ”möblera” Karlsängsområdet.  Flertalet invånare vet att Karlsängsområdet för majoriteten inkluderar området Allaktivitetshuset till Coop, men även ända upp till biografen har diskuterats och uttalats av Tom Rymoen i majoriteten.

Utöver förslag till kommunstyrelsen att avsätta 5 miljoner + 400 000 kronor finns för närvarande en enkät ute där kommunen efterfrågar vilka idrotts och kulturanläggningar som invånarna i Nora vill ska prioriteras. 

De förslag till beslut och den handläggning som nu sker anser vi Landsbygdspartiet oberoende (Lpo) och Norapartiet (Np) helt förkastligt. Det strider helt mot vår uppfattning hur man hanterar ärenden i kommunenMajoriteten i kommunen visar tydligt att högerhanden inte förstår vad vänsterhanden gör och att styrningen brister

 • Att anlägga en ”kall” konstgräsplan över befintliga rör avsedda för konstfrusen isbana, samtidigt som den tidigare investeringen av rörsystemet för 5-6 miljoner kronor är helt bortkastat är upprörande och ett typiskt projekt att anmäla till slöseriombudsmanen.
 • Att dessutom springa före och lämna uppdrag och avsätta 400 000 till en ”kall” konstgräsplan på del av ett område som ska planeras som helhet är arrogant
 • Att dessutom föreslå kommunstyrelsen ge uppdragsdirektiv om konstgräs innan medborgarna sagt sitt är att både vilseleda våra invånare, och inte ta en medborgarenkät på alvar.

Lpo och Np anser att området med fördel ska användas för fler sporter, som ska kunna samverka med varandra. Fotboll och Konstis (inkluderat bandy) har tidsmässigt mycket svårt att göra detta såvida den ena eller den andra inte jämkar rörande sitt behov tidsmässigt.

Konstis under vintermånader är annars bara positivt för barn, unga och gamla som vi ser det.

Ett större problem är att området har vatten på två sidor vilket stället krav på att inte material som plast, gummi eller annat läker ner. Det finns med andra ord flera saker som behöver diskuteras tillsammans med föreningarna

Vi anser oavsett att man ska invänta enkätsvaren och ta saker i rätt ordning.

Där av vore det klokt att avvakta med de 400 000 kr och låta styrgruppen jobba på med att ”möblera” Kalsängsområdet med hänsyn till svaren i enkäten och diskussion med föreningarna.

Således reserverade vi oss mot utskottets tillstyrkan och kommunstyrelsens framtida beslut 10 februari. Det återstår att se om majoriteten fortsätter slösa med pengar samtidigt som man drar ner i basverksamheter.

Pia-Maria Johansson, Landsbygdspartiet oberoende

Jan Rylander, Norapartiet

2 Comments

 1. Beklagar om ”förslaget” blir verklighet!
  Efter flerårig framgångsrik bandykultur inom NNBK, och tidigare IFK Nora, kommer den politiska majoriteten sätta punkt för bandyn och för dem som vill bedriva skridskoåkning på konstis. Detta pga en ”okunnig” politisk majoritets oförmåga att ha ett longitudinellt
  perspektiv!

 2. Inget märvärdigt i Nora.

  En vinnare i Karlsängshambon (nig och kuta runt), går hem med 400 000:-

  Den sk kallade ”enkäten” har oturligt nog blivit inlåst eftersom ”dialogutredningen”
  inte upphandlats på grund av corona, eller nått.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.