NP och LPo vill skjuta fram heltidsresan

INSÄNDARE/DEBATT. I ett debattinlägg förklarar Jan Rylander (NP) och Pia-Maria Johansson (LPo) att man vill skjuta fram den så kallade heltidsresan i Nora kommun. De båda partierna menar att processen måste få ta tid och innehålla en stor del delaktighet. Läs debattinlägget här.

Problemen med heltidsresan i Nora

Vi i Norapartiet och Landsbygdspartiet oberoende har följt den mycket olyckliga debatten i media från förvaltningschef och personal inom omsorgen i Nora. 

Det har inte gått oss förbi att protester haglat in från den berörda personalen.

Att majoriteten agerar tondövt, betyder att de antingen gömmer sig bakom tjänstemännen eller står fast vid att heltidresan ska genomföras med eller utan tvång.

Ytterst är detta en politisk fråga. Tjänstemännen levererar politiska beslut.

Vi vill i sammanhanget påtala att folkhälsomyndigheten och socialstyrelsen i Corona-tider uttrycker en av flera viktiga åtgärder för att förhindra att smitta kommer in i verksamheter. Detta är att minimera antalet kontakter äldre har med personal, samt att personal ska minimera att röra sig i gemensamma matsalar, gym och omklädningsrum eller ute i samhället under en och samma tur. Som vi tolkar det förordas i och med detta, inte delade turer. Heltidsresan innehåller delade turer.

Därför vill vi redogöra hur vi politiskt ser på denna fråga. Vi skulle inte skjutit till pengar för detta projekt om vi suttit vid makten. Nu blev vi nerröstade och får ”gilla läget” om att den ska genomföras.

De kommuner som lyckats, har gjort processen lång och med delaktighet. Andra har ”tryckt in” beslutet.

Heltid som norm är en god idé, men inte till priset av en osäker personal eller begränsningar i möjlighet till att gå ner i tid, även av icke lagstadgade skäl.

Därför vill vi i Norapartiet och Landsbygdspartiet oberoende skjuta på den så kallade ”Heltidsresan” ett år, för att information och förankring ska kunna ske, och för ökad flexibilitet och möjlighet för personalen att påverka sin tjänstgöring och tjänstgöringsgrad även utanför lagstadgade skäl.

Vi talar då inte bara om att kunna påverka sin lediga tid, utan vi talar om möjlighet och delaktighet att göra sitt schema. Vi tror på att personalen ser till brukarnas bästa och hur de bäst kan lösa det utifrån sin och sina kollegor situation.

Vi har en fantastisk personal i Nora.

Jan Rylander, Norapartiet

Pia-Maria Johansson, Landsbygdspartiet oberoende

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.