Nu får öringen fritt fram

SÖDRA HYTTAN. I nästan 300 år har dammen i Lankälven vid Södra Hyttan varit ett hinder för fisk att leva längre uppströms i älven. Men på lördagen påbörjades återskapandet av älven och öring som finns i älven får nu ytterligare en mil vatten att leva i.

– Vi återskapar en miljö som kommer att gynna öringen, sade Daniel Bergdahl från Länsstyrelsen.

Lördagen var en stor dag i Södra Hyttan vid Hjulsjö. Den nästan 300 år gamla dammen togs bort och arbetet med att återskapa en älvmiljö för fisken inleddes. Daniel Bergdahl från Länsstyrelsen berättade bakgrunden till arbetet och varför man beslutat att riva dammen.

– Dammen var oerhört viktig när den byggdes på 1670-talet, men den har inte använts på många år, sade Bergdahl. Dammen återuppbyggdes på 1970-talet sedan den brustit i vårfloden och en fisktrappa byggdes, men den har aldrig riktigt fungerat.

Dammen ägs av SHOI (Södra HyttOmrådets Idéförening) och Bergvik Skog och ägarna är överens om att en rivning av dammen ger bra förutsättningar för fisk i älven och dessutom skapar och bevarar en bra kulturmiljö.

En grävmaskin fanns på plats på lördagen för att inleda arbetet med att skapa en framkomlig älv och efter någon halvtimmes grävande var vattenvägen åter öppen. En hel del arbete återstår dock då man vill skapa en bra bottenmiljö i den del av älven som tidigare inte varit tillgänglig för fisken.

– Vi har provfiskat och vet att det finns ett ordinarie bestånd med öring en bit söder om dammen, men ingenting ovanför dammen, berättade Bergdahl. Och vi kommer att följa utvecklingen här genom att provfiska, men om allt går som det ska kommer det att finnas tio gånger fler ungar här om ett år.

2 Comments

  1. Va fan håller länstyresen på med
    Öringen har tidigare vandrat upp utan hjälp och förstöra dammar
    Någon klåfingriga på länstyresen som inte har något vettigt att göra
    Mvh Sune Fredriksson

  2. vansinnigt öringen har uppenbart klarat sig trots detta hinder, för annars hade de inte funnits något att fiska. Men att riva en så gammal damm är att riva våran historia.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.